Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve eğitimi kademeli olarak 12 seneye çıkaran sistem ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Öğrencilerin okula başlama döneminin yanında sınıf ve araç gereç durumu da tüm detayları ile ele alınıyor.
Öğrencilerin aklen olduğu kadar bedenen de gelişimine önem veren eğitimciler, sıraların çocukların yaşları ve boylarına göre ayarlanmasını öneriyor.
Sürat Eğitim Araçları AŞ Genel Müdürü Salih Kahraman, okula yeni başlayan ve gelişim çağında olan öğrencilerin sıhhati adına pek çok sorunla karşı karşıya olduğuna işaret ediyor. Öğrencilerin kullunacağı masa ve sıra ölçülerinin çocukların boylarına uygun olması gerektiğini belirten Salih Kahraman, "Aksi halde çocuklarda oturuş pozisyonlarının bozukluğundan kaynaklı ileri yaşlarda kamburluk ve duruş bozukluğu oluşabilir." diyor.
Sıraların Milli Eğitim Bakanlığı'nın öngördüğü standartlara uygun olması gerektiğini vurgulayan Kahraman, "İlkokul 1-4. sınıflar için masa yüksekliği 64 santimetre, oturma yüksekliği 35 santimetre; ortaokul 5-8.sınıf için masa yüksekliği 70 santimetre, oturma yüksekliği 42 santimetre; lise de ise 9-12.sınıf için masa yüksekliği 76 santimetre, oturma yüksekliği 46 santimetre olmalı.” tavsiyesinde bulunuyor.
Kahraman, masa ve sandalye yüksekliklerinin yaşa göre belirlendiğinin, günümüzde çoğu okulda buna dikkat edildiğini aktarıyor. Fakat son yenilik ile bu durum gözden kaçırılabileceği uyarısında bulunan Sürat Eğitim Araçları Genel Müdürü, "Çocukların boyuna göre alçak masalar, normal yükseklikteki masaya göre yüksek sandalyeler, çocuklarda sırt ağrılarına neden olur." diyor.
ÖĞRENCİLERİ BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE: SKOLYOZ
Çocukları bekleyen en büyük tehlikenin 'skolyoz' hastalığı olduğundan söz eden Salih Kahraman, “Fiziksel gelişiminin en hızlı olduğu dönemde çocuklar yanlış oturma şeklinden ve uygun olmayan sırt çantalarını taşımaktan dolayı ‘skolyoz’ adı verilen omurga bozukluğuna yakalanabilir. Hem okul yetkililerin hem de velilerin bu duruma duyarlı olması gerekir." ifadelerini kullanıyor.
‘Skolyoz’ hastalığı çocuklarda yanlış oturma, sürekli sırtın bir tarafında yük taşıma gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Bu hastalığa yakalananların omurgaları arkadan bakıldığında C veya S şeklini alıyor. Tedavisi masraflı ve zahmetli olan hastalık, boy kısalığına, estetik görünüm bozukluğuna, akciğer kapasitesinin daralmasına, psikolojik bozukluklara, ileri yaşamda kireçlenmeyle beraber bel ile sırt ağrılarına sebep oluyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz