Bugün eğitimcilerin özel günlerinden olan 24 Kasım Öğretmenler Günü. Bu önemli günde eğitimciler sadece sözde ve bir gün değil, kendilerine verilen önemin ve özenin artırılmasını istiyor. Bu isteklerini hatırlatmak isteyen eğitimciler 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde isteklerini Milli Eğitim Bakanlığı'na ilettiler. Şimdi öğretmenlerin en büyük beklentisi bu isteklerin kabul görüp, uygulmaya konulması.
24 Kasım Öğretmenler Günü'nde eğitimciler kendilerine hak ettikleri değerin ve statünün verilmesini istiyor. Atanamamak, düşük ücretler ve kadroya geçememek gibi sıkıntılarla mücadele eden öğretmenler, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde kendileri için bir takım isteklerde bulundular ve bu isteklerini Milli Eğitim Bakanlığı'na ilettiler.
24 Kasım Öğretmenler Günü'nde gönderilen bu liste Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri ile Eğitim Bir-Sen yöneticilerini buluşturdu. İki tarafın yapığı toplantı sonucunda bazı başlıkların üzerinde uzlaşma sağlandı. Öğretmenlik mesleğinin yıpratıcı olduğunun altı çizildi ve isteklerin bir kısmı için adım atılmasına karar verildi.
Eğitimciler tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilen liste Bakanlık temsilcileri ve Eğtim Bir - Sen üyeleri tarafından konuşuldu. Toplantı sonucunda yıpratıcı bir meslek olan öğretmenlik için eğitimcilere meslek güçlüğü zammı verilmesi ve bazı özendirici önlemler alınarak erken emekliliklerinin sağlanması konularında uzlaşma sağlandı.
Ayrıca 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenler tarafından hazırlanan listede şu başlıklar yer aldı:
- Öğretmen istihdamında güçlük çekilen alanlarında alınan eğitim çalışanlarına, illerin veya yerleşim yerlerinin sosyal, ekonomik, kültürel durumları ve ulaşım imkânları dikkate alınarak “ilave özel hizmet tazminatı” veya “ek tazminat” verilmesi yönünde düzenleme yapılmalı. Nöbet tutulan her gün için ek ücretin ödenmesi sağlanmalı.
- Becayiş hakkı: Öğretmenlere il dışı isteğe bağlı olarak karşılıklı yer değiştirme (becayiş) hakkı verilmeli.
- Birim ek ders ücretlerinin artırılması için çalışmalar tamamlanmalı.
- Boş dersleri dolduran nöbetçi öğretmenlere ek ders ücreti ödenmeli.
- Öğretmenliğe ilk defa atanacaklarda 40 yaş şartı değiştirilmeli.
- Halk eğitim merkezleri ve okullarda ücretsiz olarak verilecek takviye kurslarında ders veren öğretmenler ile kurum yöneticilerine ödenecek birim ek ders ücretinin artırılması sağlanmalı.