MUĞLA (İHA) - Eğitim alanında Avrupa Birliği'ne (AB) atılan ilk adım olarak değerlendirilen Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi'nin (MEGEP) pilot bölgelerinden birisi olan Marmaris'te yapılan toplantıyla proje kamuoyuna tanıtıldı. AB tarafından finanse edilen MEGEP, aynı zamanda 12 yıllık zorunlu eğitimin çekirdeği olarak değerlendiriliyor.
MEGEP, Muğla bölgesindeki iki pilot okuldan birisi olan Marmaris 75. Yıl Anadolu Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi'nde bugün yapılan toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aksan, Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan ve projede görev alan öğretmenler katıldı. Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aksan, Muğla'dan üç okulun projesinin AB tarafından onaylandığını belirterek, "Kardeş okul uygulamasıyla karşılıklı gezi düzenlemenin ötesinde karşılıklı eğitim öğretim faaliyetlerini güçlendirmek istiyoruz. Marmaris 75. Yıl Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi'nin Almanya'nın Herman-Claudius Okulu'yla yaptığı protokolle Haziran ayından itibaren Almanya'dan 10 öğrenci Marmaris'te, Marmaris'ten de 10 öğrenci Almanya'da staj yapacak. Bu projeyle Türkiye'de standart lise kavamı tarihe karışıyor ve 12 yıllık eğitim çekirdeği atılmış oluyor" dedi.
MEGEP'in Türkiye'deki işsizlik sorununa da çözüm getireceğini ifade eden Aksan, "Türkiye'de üniversite kapılarında bekleyen 1.5 milyon vasıfsız gencimiz var. Bu eğitim sistemiyle öğrenciler mezun olduktan sonra değil, daha eğitimini almadan iş sahibi oluyor ve işinin eğitimini alıyor" diye konuştu.
MEGEP gibi projelerin gerçekleştirilememesi halinde AB tarafından Türkiye'ye ayrılan 77 milyon euronun üye veya diğer aday ülkelere aktarılacağını kaydeden Aksan, "Bakanlığımız özellikle bu projelere büyük önem veriyor. Bu projeleri gerçekleştirmezsek Türkiye için ayrılan para Yunanistan, Romanya gibi ülkelere aktarılacak. Bu projenin desteklenmesi gerekiyor. Biz eğitimciler olarak elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz" şeklinde konuştu.
MEGEP kapsamındaki öğrenciler 9. sınıfta alan ve meslek tercihlerini yaptıktan sonra okulun da katkısıyla kendilerine bulunan iş için gerekli eğitimi alacaklar. Her yıl derecelendirmeli sertifika alacak öğrenciler, 4. yıl sonunda yani 12. sınıfta diploma almaya hak kazanacak. Mevcut sistemde liseye 2 yıl ara vermek zorunda kalan bir öğrencinin öğrenim hayatı biterken, bu projeyle öğrenci istediği zaman sertifikasını gösterip eğitimine kaldığı yerden devam edebilecek. Bu sistemle öğrencilere AB'ye üye ülkelerde geçerli olan Euro Pass belgesi verilerek çalışma imkanı sağlanacak.