HABER

Eğitimde bilgisayar dönemi

ANKARA (İHA) - Öğrencilerin sınıflarda fen, sosyal bilgiler, hayat bilgisi ve matematik gibi dersleri bilgisayar desteğiyle yapmalarına imkan sağlayan Dünya Bankası destekli 36 milyon dolarlık Eğitim Yazılımı ihalesi başladı.

Uluslarası bilişim firmalarına da açık olan ihaleye yerli ve yabancı olmak üzere toplam 17 firma başvurdu. İhaleyi alan firmaların hazırlayacağı eğitim yazılımı programları ilk etapta 2 bin 800 okul için çoğaltılacak. İlköğretim okulları derslerini kapsayacak olan yazılımlar, öğrencilere ve öğretmenlere, okullardaki Bilgi İletişim Teknolojileri sınıflarındaki bilgisayarların dışında CD'lere çoğaltılarak dağıtılacak. Öğrenciler okulda görüdküleri dersi bu CD'lerle kendi bilgisayarlarına yükleyerek ders çalışma imkanı bulabilecekler. Öğrenci merkezli, çoklu zekayı ve öğrenci becerilerini kıstas alarak yeniden hazırlanan müfredat programlarına göre hazırlanacak olan bu yazılımlar, ihaleyi alan firmalar tarafından altı ay sonra uyarlanmış halde tekrar yenilenecek. İngilizce, Fransızca, Almanca, Fen, Sosyal Bilgiler, Oyunlar ve Yetenek Geliştirici yızılımları kapsayan ihaleye, Bilsa, Logomatif, METEKSAN, Sistem Servis, Medya Soft, Siemens, Probil, Bimeks, Young Dijital Poland, Özer Yayın Dağıtım, Escort Computer, Hat, Eurotolk Limited, The QGroup PLC, Un İletişim ve Tasarım ile İnteraktif isimli firmalar teklif verdi. Bakanlık eğitim yazılımlarını hangi ülkeye aitse o ülke lisansıyla birlikte alacak. Ayrıca bakanlık ilk etapta 2 bin 800 okula çoğaltım yapılacak eğitim yazılımlarını ihale şartnamesine göre tüm ilköğretim okullarına dağıtabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yandımcısı Salih Çelik'in başkanlığında ve MEB Projeler Koordinasyon Başkanlığı koordinesinde yürütülen ihale, Dünya Bankası Temel Eğitim Projesi 2. Faz kapsamında yapılıyor. Müsteşar Yardımcısı Çelik, bu ihaleler sonucunda bakanlık olarak amaçlarının bilgiyi etkin olarak kullanabilen, geliştiren etkin ve yetkin öğrenciler yetiştirmek olduğunu belirterek, ilk ve ortaöğretim kurumlarında kişi başına düşen bilgisayar adedinin dünya ortalamalasının çok gerisinde olduğundan yakındı. Çelik, "Avrupada ve gelişmiş ülkelerinde ilköğretimde 12-13 öğrenciye bir PC düşerken, Türkiye'de 2003 istatistik verilerine göre 85-90 öğrenciye bir PC düşüyor. Ortaöğretimde durum biraz daha kötü. Avrupada ortaöğretimde 8-12 öğreciye bir PC düşerken bizde 485 öğrenciye bir PC düşüyor. 2003 yılında 55 bin bilgisiyar alıp okullara dağıttığımız halde durum bu şekilde. Dünya ortalamasına çekebilmek yönünde kaynak sıkıntısı yaşıyoruz" dedi.

En Çok Aranan Haberler