BURSA (İHA) - Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen tarafından bin 122 öğretmen arasında yapılan ankete katılan öğretmenlerin yüzde 50.4'ünün, eğitimde inanç hürriyetine inanmadıkları ortaya çıktı.
Öğretmenlerin yüzde 66'sı eğitimde düşünce özgürlüğü olmadığına inanırken, yarısından fazlası ise güncel gelişmeleri takip etmiyor. Haksızlığa uğradığında mağduriyetinin giderileceğini düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 40.
Eğitim Bir-Sen Eğitimdeki Uzmanlık Grubu, Bursa'daki ilköğretim, genel ve mesleki liselerde görev yapan 624'ü erkek, 474'ü bayan bin 122 öğretmene 67 ayrı soru yöneltti. Cinsiyet, mesleki deneyim, okul türü, okulun bulunduğu ilçe ve branş değişkenlerine göre yapılan ankette, öğretmenlerin yüzde 70'i maaşlarının, yüzde 51'i eğitim ve öğretmenin niteliğinin, yüzde 63.9'u hak ve özgürlüklerin, yüzde 65'i rehberlik ve iletişimin, yüzde 68'i fiziki şartların, yüzde 73'ü sosyal ve kültürel durumlarının yetersiz olduğunu kaydetti. Öğretmenler, yönetimle ilgili sorulara, 'problem çözen değil, problem üreten' bir anlayışın eğitime hakim olduğu cevabını verdi. Öğretmenler mevcut yöneticilerin yüzde 50.7'sinin beceri, kabiliyet, ilgi ve çözüm unsurlarını taşımadığını ifade etti.
Eğitimde eşitlik olduğuna inan öğretmenlerin oranı sadece yüzde 12'de kalırken, yüzde 74'ü eğitimde eşitlik olmadığını savundu. Yine öğretmenlerin yüzde 36'sı 8 yıllık eğitimin eğitimi olumsuz etkilediğini düşünürken, mevcut eğitim sisteminin öğrenciyi pasifize ettiğine inan öğretmenlerin oranı yüzde 72 olarak belirlendi.
Öğretmenlerin kendilerine yöneltilen sorulara verdiği anketteki bazı sonuçlar şöyle: "Okullarda yaygın bir disiplin sorununun düşünüyorum diyenler yüzde 71.2. Öğretmenlerin ekonomik sıkıntı içinde olması öğretmenlik motivasyonunu olumsuz etkiliyor diyenlerin oran; yüzde 85.2. Eğitime katkı payının veliyi okuldan soğuttuğunu düşünüyorum diyenler yüzde 72.9. Şehrimizdeki göç olayı eğitimin niteliğini olumsuz etkiliyor diyenler yüzde 84.9. Öğretmen evlerinin amacına hizmet etmediğini düşünenlerin oranı ise yüzde 79. Mevcut teftiş uygulamalarının faydasını görüyorum diyenlerin oranı yüzde 24.6. Müfredattan memnun olmayanların oranı ise yüzde 78.6. Bakanlığın eğitim politikalarından memnun olmayanların oranı yüzde 49.2. Yabancı dilde eğitimin yararlı olduğuna inanmayanların oranı ise yüzde 40.9".
Anketin sonuçlarını değerlendiren Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Aydın Kılıç, değişik dünya görüşüne sahip öğretmenler arasında yapılan anketin yetkililer tarafından dikkate alınmasını istedi. Kılıç, öğretmenlerin eğitim şartlarından memnuniyet oranlarının genelikle yüzde 40'ın altında olduğunu belirterek, "Bu da göstermektedir ki, hangi açıdan bakılırsa bakılsın, eğitim öğretim ve eğitimcimiz problemler yumağından bir türlü kurtulamamıştır. Ancak bu yumağın her halükarda çözülmesi gerekmektedir. Eğitime yapılan hiçbir yatırım ne lüks ne de israf olarak ifade edilebilir. Eğitim işinin yorgun, bıkkın, bitkin ve umutsuz insanların işi olmadığı bilinmelidir. Eğitim kurumlarının dinlenme kampları olmadığı da iyi anlaşılmalıdır. Bedenen ve ruhen yorgun, bitkin veya bıkkın kişilerin eline cıvıl cıvıl ve hareketli çocukları bırakmak doğru değildir. Öğretmenlerimiz gelecekteki öğretmen adaylarını en iyi şekilde yetiştirdiği düşünmelidir. Her zaman boynuzun kulağı geçeceği düşünülerek hareket edilmeli, gelecek nesle güvenmemenin kendimizin başaramadığını ifade etmekle eş anlamlı olduğu unutulmamalıdır" diye konuştu.