Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından her üç yılda bir gerçekleştirilen ve uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli sınavlardan biri olan PISA 2015 (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sonuçları açıklandı. Test, 72 ülkede 15 yaşındaki çocuklarla gerçekleştirildi.
Birgün'ün haberine göre, PISA 2015’te Singapur, test sonuçlarında her üç alanda da lider olarak büyük bir başarıya imza attı. Türkiye ise 2012 yılına göre keskin düşüşe geçti ve 2003 yılı seviyesine geriledi.
‘Singapur daha da ileriye gidiyor’
OECD Eğitim Direktörü Andreas Schleicher, Singapur’un her üç kategoride de lider olmasını, “Sadece iyi değiller; daha da ileriye gidiyorlar” şeklinde yorumladı.
Puan ve sıralama düştü
Açıklanan sonuçlara göre Türkiye, fen bilimleri alanında OECD ortalamasının 493 puan olduğu çalışmada 425 puanla 72 ülke arasında 53’üncü oldu. Matematik alanında yapılan çalışmada ise Türkiye, OECD ortalaması olan 490 puanın 70 puan altında kalarak, 420 puanla 50’nci sırada yer alırken diğer bir test, okuma becerileri alanında ise 428 puanla 51’inci oldu. Türkiye her üç alanda da Lübnan, Dominik Cumhuriyeti, Katar, Gürcistan, Trinidad Tobago gibi ülkeleri geçmeyi başarabildi.
Türkiye’nin düşüşü dikkat çekici
Türkiye, PISA 2015’te gerçekleştirilen üç testte de PISA 2012’de aldığı puanın gerisinde kalarak dikkat çekici bir düşüşe imza attı.
PISA 2012’de Matematik alanında 448 puan, fen bilimleri alanında 463 puan, okuma alanında ise 475 puan alan Türkiye, PISA 2015’te ise 2012’ye göre matematikte 28 puan gerileyerek 420, fende 38 puan gerileyerek 425 ve okuma becerisinde ise 47 puan gerileyerek 428 puan alabildi.
Asya ülkeleri en tepede
Singapur’un liderliğiyle sonuçlanan değerlendirmede diğer Asya ülkeleri Hong Kong, Makao, Taiwan, Japonya, Çin ve Güney Kore’nin de başarısı dikkat çekiyor. Finlandiya, Estonya ve İrlanda Asya ülkeleri haricinde tepede yer alan ülkeler oldu.
Schleicher, Singapur gibi Asya ülkelerinin zengin ve dezavantajlı ailelerin çocukları arasında geniş bir fark olmadan mükemmellik elde etmeyi başardığını söyledi. Öte yandan Schleicher, Vietnam’ın başarısını ise “Oldukça dikkat çekici” olarak nitelendirirken, bilimde ve matematikte ABD, Almanya ve İsviçre’nin önünde ilerlediğini belirtti.
Singapur neden bu kadar başarılı?
1965 yılında bağımsızlığını elde eden Singapur, ulusal bir politika güderek ekonomisini geliştirmenin ve yaşam standartlarını yükseltmenin yolunu tutarlı bir eğitim sistemiyle gerçekleştirebileceğini düşündü. Singapur Ulusal Eğitim Enstitüsü’nü kuran Nanyang Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sing Kong Lee, BBC’ye yaptığı değerlendirmede başarının sırrındaki kilit faktörün ‘öğretim standardı’ olduğunu kaydetti. Prof. Lee, “Singapur kaliteli bir öğretim sistemi ve prestijli bir eğitim ile beraber en iyi mezunları yetiştirmek için uzun yıllar çalıştı ve bunun için de çok büyük yatırımlar yaptı. Singapur eğitim sisteminde dikkat çeken en büyük unsurlardan bir tanesi, öğretmen olacak kişilerin mezunlar arasında en başarılı yüzde beşlik dilimden geliyor olması” dedi.
Türkiye neden bu kadar başarısız?
Prof. Dr. Erhan Erkut, sonuçları şöyle değerlendirdi: “Dünya standartlarına uygun bir eğitim için, sistemdeki yerleşik düzen değiştirilmeli. İçeriğe değil, içeriği kullanan, pratiğe dönük bir eğitim sistemi acil ihtiyacımız. Müfredata, bilgi transferine ağırlık vermenin bir karşılığı yok. Bilgi kullanılabilir şekilde öğretilmeli. Fen bilimlerine daha fazla değer verilmeli. Dindar nesil kadar, fen bilimlerinin önemine de vurgu yapılmalı. Gelecek yıllarda sıralamamız daha da düşebilir. Ekonominin kötüye gidişi eğitime daha az kaynak aktarılması anlamına gelecektir. Bu büyük bir tehlike. Ekonomi ve eğitim korealosyonu aşağı doğru yol alabilir.”