Eğitim, öğrencilerin kendilerini tanımalarını, zayıf yönlerini geliştirerek hayata adım atmalarını, bir sorunla karşılaştıklarında çözüm için harekete geçecek öz güven, cesaret ve erdeme sahip olmalarını amaçlamalıdır. Bireyleri, çağın gerektirdiği yüksek bilgi ve teknolojik yeterliliğe sahip şekilde donatmak ise gelişen ve değişen dünyada eğitimin temel amacı olmalı. Dolayısıyla eğitimde yeni çağın gerektirdiği, topluma ve dünyaya duyarlı bireyi yetiştirmek zorlu bir hedef gibi görünse de 5G eğitim modeli bunu başarıyor.
Nedir 5G?
5G eğitim modelinin birincil amacı; bilgiyi hayatın içine katabilmek. Herhangi bir okulun ya da sistemin izinden gitmek yerine ülkemizin zihin yapısı ve ihtiyaçları göz önünde tutularak yaratılmış kapsayıcı bir metodun işe yaraması kaçınılmaz olacaktır. 5G, akademik başarıdaki iddiasının yanına fiziksel gelişim, zihinsel gelişim, sosyal ve psikolojik gelişimi de eşit düzeyde önemseyip izleyerek; sorun çözebilen, öz güveni yüksek, bedensel ve psikolojik olarak sağlıklı, kendisiyle barışık, başkalarının iyiliğini de gözetebilen, teorik bilgileri özümseyip günlük yaşamına alışkanlık olarak dahil edebilen bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor.
Nasıl ortaya çıktı?
Harvard psikoloji profesörü Howard Gardner, 1983 yılında Çoklu Zeka Kuramı kitabı ile IQ testleri ile ölçülen mantık-matematik zekâsının aslında insan zihnini ölçmek için iyi bir araç olmadığı fikrini yaygınlaştırdı. IQ testi akademik konularda ne kadar iyi olduğumuzu tahmin edebilir fakat bir pazarlama kampanyası, ekip yönetimi, basketbol oyunu ya da yabancı dilde ustalaşma gibi hayatta sıkça karşılaştığımız kabiliyetlerimizi çok iyi ölçemeyebilir. O günden bu güne eğitim dünyası, “Bu çocuk ne kadar zeki?” sorusunun yerine “Bu çocuk ne şekilde zeki?” sorusuna odaklandı. Tüm dünyada yankı uyandıran ve dünyanın en iyi okullarında eğitime yeni bir yön veren çoklu zekâ kuramı, 5G gelişim modelinin ilham kaynaklarından biri. Bu model, İskandinav Ülkeleri, Amerika ve Uzak Doğu gibi farklı kültürlerin başarısı kanıtlanmış eğitim yöntemlerini tek tek inceleyerek, ülkemizde bireylerin sahip olduğu zihin yapısı ve ihtiyaç duyulan niteliklere göre ele alınarak şekillendirildi.
Türkiye’de 5G Modeli
Z kuşağı olarak tanımlanan günümüz nesli, teknoloji kullanım alışkanlıkları, eleştirel zekâsı, girişimci ruhuyla önceki kuşaklardan farklı özelliklere sahip. Yeni neslin ihtiyaç duyduğu eğitim, onları geleceğe hazırlayacak şekilde bütünsel bir yaklaşımı gerekli kılıyor. Tüm bunlardan yola çıkarak Türkiye’de 5G modelinin özellikleri şöyle;
Zihinsel Gelişim: 5G, öğrencilerin odaklanma, dikkat, karar verme, akıl yürütme, işitme ve görsel becerilerinin denetlenerek raporlanması ve öğrencilerin hayatlarına bireysel becerilerinin gelişimi doğrultusunda yön verilmesi amacı güder. Haftalık 2 saatlik ders programları ile öğrencilerin zihin gelişimleri tespit edilip, en üst düzeyde geliştirilmek üzere çocuk gelişim uzmanları ve psikolojik danışmanlar tarafından test ve eğitim programlarına tabi tutulur.
Fiziksel Gelişim: Öğrencilerin fiziksel yeti ve becerileri, akademik gelişimlerine yön veren unsurlardan biridir. 5G eğitimi alan öğrencilerin fiziksel gelişim süreçleri, sağlıklı beslenme programları ve beden eğitimi dersleriyle desteklenir.
Sosyal Gelişim: Bu sistemde cafe, boş zamanlarını değerlendirme salonu ve kütüphane gibi tüm yaşam alanları, gençlerin sosyal yaşam alışkanlıklarını geliştirmek için tasarlanmıştır. Sosyal gelişim, mimarinin yanı sıra kulüp faaliyetleri ile ve rehberliğin planladığı sosyal etkinlik ve değerler eğitimi programları ile sosyal yönden aktif öğrenciler yetiştirmeyi hedefler.
Psikolojik Gelişim: 5G eğitim modelini uygulayan bir okulda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık departmanı eğitmenleri, her bir öğrencinin psikolojik gelişimini sistematik olarak takip etmek zorundadır. Öğrencilerin ve ailelerin, okulla iletişimlerini etkin kılmak, gelişim psikolojisi hakkında aileleri bilgilendirmek ve gelişim dönemine uygun sağlıklı psikolojinin sağlanması için faaliyetler yıl boyunca sürdürülmeli ve raporlanmalıdır.
Akademik Gelişim: 5G eğitim modelinde akademik gelişimin başarısı, fiziksel, zihinsel, sosyal ve psikolojik gelişim süreçlerinin sağlıklı olmasının bir sonucudur.
5G Eğitim Modeli ERA Okulları’nda Gerçeğe Dönüşüyor
ERA Kolejleri, İstanbul’da 10 Kampüsü ve Bursa’da yeni açılan Nilüfer Kampüsü ile 6000’den fazla öğrencinin en iyi şekilde eğitilebilmesi için hizmet sunuyor. Eğitimde yeni bir çağı temsil eden ERA, özgün 5G eğitim modeli, bilimsel gelişim merkezi ve 600 kişilik dinamik eğitim kadrosu ile her geçen gün daha da güçleniyor. Mimarisinden teknolojik altyapısına, yayınlarından anne babalarla kurduğu iletişime uzanan, çok boyutlu bir yaklaşım sunan kurum, bütünsel eğitim anlayışının ülkemizdeki ilk örneği.