YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eğitimsiz Biçerdöver Operatörü, Hububat Hasadında Kaybı Yüzde 5’lere Çıkarıyor

Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, eğitimsiz bir biçerdöver operatörünün hububat hasadı...

Eğitimsiz Biçerdöver Operatörü, Hububat Hasadında Kaybı Yüzde 5’lere Çıkarıyor

Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, eğitimsiz bir biçerdöver operatörünün hububat hasadı esnasında kaybı yüzde 5’lere kadar çıkardığını, 100 dekar buğday eken bir çiftçiyi yılda 2,5 ton ürün kaybına uğratacağını söyledi.

Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, hububat hasadının yaklaştığı şu günlerde, hasat esnasında dane kaybını en aza indirmek için biçerdöver kursu başlattı. Biçerdöverle hasat esnasında meydana gelen dane ve sap kayıplarını en aza indirmek ve milli ekonomiye katkı sağlamak için uygulamayı başlattıklarını belirten Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, "Kurumumuz her yıl Halk Eğitim Merkez Müdürlükleri ile işle işbirliği yaparak belgeli ve bilinçli operatörler yetiştirmektedir. Yetiştirilen operatörler tarafından yapılan hasatlar da dane kaybı en alt seviyelere indiği görülmektedir." dedi.

Eğitim almamış operatörlerin hasat sezonunda aşırı kazanç hırsı ile gerekli ayar ve kontrolleri yapmayıp daha fazla alan hasat etmek istemelerinden dolayı dane dökümü ve sap kayıpları ortaya çıktığını kaydeden Gülbay, “ Bunu önlemek amacıyla 7-9 Mayıs tarihleri arasında kontrol ekiplerinde görev alan teknik elamanlar, ‘Tarımsal Yayımı Geliştirme’ projesi mühendisleri tarafından eğitilmektedir.
Ziraat Mühendisi Dursun Kulaksız ve Tekniker Aslan Büyükbayraktar tarafından teorik ve uygulamalı olarak biçerdöver kullanımı, dane kaybı ve biçerdöver ayarlarıyla motor tekniğinin yanı sıra kontrol hizmetlerinin yaptırımları (cezalar) konularda bilgiler verilmektedir.

Dane dökümünden kaynaklanan kayıplar pek çok kişi tarafından küçümsense de, biçerdöverlerde hasat esnasında meydana gelebilecek kayıp miktarının müsaade edilebilecek üst sınırı yüzde bir olup, hasat zamanının geciktirilmemesi ve biçerdöverlerin ayarlarının mahsul ve tarla şartlarına göre ayarlanması durumunda kayıplar yüzde birin de altına indirilebilmektedir.

Hasadı yüzde 5 dane kaybı ile gerçekleştiren bir operatör, dekara ortalama 500 kilo verim alınan bir arazide 25 kilo ürün kaybı olacaktır. 100 dekar buğday eken bir çiftçi yılda 2,5 ton ürün kaybına uğrayacaktır.
Bu miktar sadece Amasya için yapılmış olup bu durum ülke geneli için örneklendirilecek olursa milli servet kaybının boyutu daha iyi anlaşılacaktır.
Dünya üzerinde açlık ile mücadele eden o kadar ülke var iken nimet olarak adlandırdığımız ekmeğin ham maddesi buğdayın toprağa dökülmesi kabul edilemez bir durumdur.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler