Ehliyetle ilgili yenilikleri içeren torba yasanın Meclis'te kabul edilmesi durumunda teorik ve direksiyon sınavları özelleşecek. Sürücü kursu sahipleri, sınavların özelleşmesinin ehliyet alımında torpilin önünü açacağını öne sürdü.
Hazırlanan torba yasa teklifindeki düzenlemeye göre ehliyetlerin 10 yıl ile sınırlandırılacağı belirtilirken, bazı maddeler özel sürücü kursu sahiplerini tedirgin ediyor.
Özel sürücü kursu sahibi ve BTSO Meclis Üyesi Murat Aydın, 14 Haziran 2013 tarihinde bir grup milletvekili tarafından bazı kanun ve KHK’larda değişiklik teklifi yapıldığını anlattı. Torba kanun teklifinin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılmak istenen 11-21. maddeleri arasını kapsadığını anlatan Aydın, “2918 sayılı yasa 1983 yılında çıkarıldı. 30 yıllık bir yasadır. Sürücü eğitiminin temel 2 kanununu bir tanesidir. Yayınlandığı tarihten bugüne kadar bu yasanın ihtiyaç duyulan maddelerine yama yapıldı. Bu haliyle yamadan bohça haline gelen yasa bize zarar veriyor. Bugüne kadar hiçbir iktidar bu yasayı baştan sona ele almayı göze alamadı çünkü 138 ana madde, 13 ek madde, 17 geçici maddeden oluşan 8 bakanlığı birden ilgilendiren devasa bir kanundur” dedi.
“TEORİ VE DİREKSİYON SINAVLARI ÖZELLEŞİYOR”
Kanuni düzenlemedeki bazı maddeleri eleştiren Aydın, paket kapsamında teori ve direksiyon sınavlarının özelleştirilebileceğini söyledi. Aydın, “Sektöre hizmet eden tek bir Allah’ın kulu talep etmemişken sürücülerin teorik ve direksiyon sınavlarının özelleştirilmesini isteyenler, nasıl hangi gerekçeyle bu teklifi sundu? Milli Eğitim Bakanlığı daha 26 gün önce yeni bir sınav yönetmeliği yayınladı. Bu noktada kanunun gerekçesine bakmalıyız. ‘Yapılması öngörülen değişiklikler toplumsal ve kurumsal talepler karşılanacak. Uygulamada ortaya çıkan aksaklıklar giderilecektir’ deniyor. Toplumsal talep olmadığını, seçilmiş sektör temsilcileri olarak biliyoruz ama kurumsal talebin altını çizerek ne olduğunu bilmiyoruz” diye konuştu.
“TORPİLİN ÖNÜ AÇILIYOR”
Sınavların özelleştirilmesi durumunda ehliyet alımında torpil ve adam kayırmanın önünün açılacağını öne süren Aydın, “Sınav ölçüdür, adalettir ve sınavların özelleşmesi kamu vicdanını rahatsız eder. Sınavların sadece devlet tarafından yapılması gerekir. Eğitim hizmetini özel sektör yapabilir. Bütün sınavlar devlet tarafından yapılırken sürücülerin teorik ve direksiyon sınavlarını neden özel sektör yapsın? Eksiklikler ve hatalar olabilir. Kesinlikle sınavları devletin yapması gerekir. Özel sektörün yaptığı sınavın objektifliğini yapmak zordur. Torpil ve adam kaydırma ortamı oluşabilir. Teklif kabul edilirse eğitim veren özel sektör, sınavı yapan özel sektör olur. Bu defa özel sektörler arasında insanların adalet durumunu rencide edecek özel durumlar olabilir. Suistimal ortamları oluşturabilir. Bu açıdan da bu teklif doğru değildir” şeklinde konuştu.
“EHLİYETİMİZİ DÜNYA KABUL ETMİYOR”
Türkiye’de kullanılan sürücü belgelerini dünyanın kabul etmediğini anlatan Aydın, “Biz yurt dışına çıkarken gittiğimiz yerde araç kullanacaksak uluslararası ehliyet almak zorundayız. Onunla kullanabiliriz. Dünya ile entegre yapmaya 2918 ilgili maddeleri müsait değil. Otomobil üreten firmalar üretiminin belirli yüzdesini otomatik araçlar olarak imal etmektedir. Otomatik araç kullanmak için B1 sınıfı ehliyet yok. ‘Manuel öğren, otomatik kullanırsın’ deniyor. Bursa’da Adapazarı’nda turizm ağırlıklı karavan imalatı yapan firmalarımız var. Bunların benzerleri yüklü ağırlığı olan karavanları hangi ehliyetle kullanacaksın? Bu aracın dünya standardı B artı E ehliyetidir. Bu bizde yok” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz