Rehberlik Uzmanı Suat Aşçı, “Ek yerleştirmede yenilikler yaşanabilir, boş kontenjanlar 150 bine çıkabilir” dedi.
Sınav Dergisi Dershanesi Rehberlik Uzmanı Suat Aşçı, ek yerleştirmeler öncesi adayların nelere dikkat etmesi gerektiği ve ek yerleştirmede yaşanabilecek yenilikleri ANKA’ya değerlendirdi. Merkezi yerleştirmede adayların elde ettiği puanları tercih edebildiğini ek yerleştirmelerde ise adayların puanının üstünde bir yeri tercih edemeyeceğini belirten Aşçı, “Örneğin, Gazi Üniversitesi Türkçe öğretmenliğini ilk yerleştirmede 450 puan alarak giren öğrenci o bölümün taban puanını belirlemiştir. Ek yerleştirmede 448 alan bir aday o bölüme giden aday sınava giren öğrencilerde eşitsizliğe neden olur. Kendi içinde tutarsız olacağı için ÖSYM bunu yıllardır uyguluyor. Adayların buna dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
-MESLEK VE DÜZ LİSELİ ADAYLAR DİKKAT ETSİN-
Aşçı, üniversiteye sınavsız geçişte fazlaca kontenjan olduğuna dikkat çekerek, tercih yapacak adaylar için şöyle konuştu:
“Meslek yüksekokulu okumak isteyen meslek liseli adaylar sınavsız geçişte boş kontenjanlara dikkat etsin. Düz liseli adaylar da eğer YGS puanları 140’ı geçmiş ise tercih etmek istedikleri alanda şartsız iki yıllık tercih yapabiliyorlar. Düz liseli aday 4 yıllık tercih etmek isterse belirtilen taban puanının üstünde olmak zorunda ama iki yıllık bir yer tercih etmek isterse 2 yıllık tercihte puan kriteri yok. Düşünerek doğru karar vermeleri gerekiyor.”
-TERCİH SAYISI ARTABİLİR-
Ek yerleştirmede uzmanlar olarak bir beklentilerinin olduğunu kaydeden Aşçı, olabilecek gelişmelere ilişkin ise şöyle konuştu:
“ÖSYM, merkezi yerleştirmede 24 olan tercih sayısını 30'a çıkarmıştı. Bu yıl ek kontenjanlarda da 8 olan tercih sayısını 12–16’ya çıkarabilir. Yeni açılan bölümler olacak. Merkezi yerleştirmede yetişmeyen ama ek yerleştirmede açılan kontenjanlar olacak.
ÖSYM tarafından yapılan ilk açıklamada lisans programında 33 bin 103, ön lisansta ise 77 bin 723 kişilik boşluk vardı. Kazanan öğrencileri dahil ettiklerinde belirlenen boşluktu. Kazananlar kazandığı yere gitmemiş olabilir. 110 bin kişilik tertemiz bir kontenjan var ve kazandığı halde gitmeyenler, yeni açılan bölümlerle bu 150 bine çıkacak. Birinci yerleştirmede açık öğretimin herhangi kontenjansız bir programını kazanan adaylar ek kontenjanlarda başka bir okul için tercih yapabilir. Özel yetenek sınavı ile herhangi bir okulu kazanan okul da ek kontenjanda tercih yapabilir. Kılavuz yayınlandıktan sonra başka yeniliklerde olabilir.”
ANKA