Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) GDO’lu olduğu iddia edilen pirinçle ilgili verdiği raporu geri çekmesini Antalya’dan değerlendirdi. Eker, raporun İTÜ tarafından geri çekilip, hazırlayan kişi hakkında soruşturma açılmasının ilk günden itibaren konuyla ilgili yaptığı açıklamaların teyidi niteliğini taşıdığını söyledi.
Türkiye’de GDO’lu ürün üretimine ve ithalatına ‘asla izin verilmediğini’ ifade eden Bakan Eker, “Bir ihbar üzerine yapılan soruşturmada, teyit edilmeden veya ehliyet sahibi olmayan kuruluşların elinden çıkan bir raporun üzerine abanıp, mal bulmuş mağribi gibi, gerçekmiş gibi bu raporun yayılması ve bunun üzerinden spekülasyon yapılması, yanlıştı. Bu ülkeye zarar veriyor.” dedi.
Expo 2016 Antalya Yönetim Kurulu toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Mehdi Eker, İTÜ’nün hazırladığı GDO’lu pirinç iddialarıyla ilgili raporu çekmesi hakkında değerlendirmede bulundu. İddianın ortaya atıldığı 10 Nisan günü yaptığı ilk açıklamada olduğu gibi, dünyada ticarete konu edilmiş GDO’lu pirinç üretiminin söz konusu olmadığını bir kez daha tekrar eden Eker, “Biz ısrarla bu açıklamayı yapmamıza rağmen maalesef birileri bundan yanlış sonuç çıkardılar.” dedi. İTÜ’ye dayandırılan bir rapora binaen de ‘Türkiye GDO cennetine döndü’ şeklinde haksız ve yanlış bilgilerle kamuoyunun kafasının karıştırıldığını savunan Eker, bunun üreticiye, tüketiciye, kişi ve kurumlara zarar verdiğini söyledi. Türkiye’de denetim yapılmıyormuş, mevzuat uygulanmıyormuş gibi ‘son derece yanlış ve haksız ithamlarla kurumların itibarının düşürülmeye çalışıldığını ileri süren Eker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ait gıda referans laboratuvarının dünyanın en iyisi olduğunu belirterek, “İTÜ’nün kamuoyuna, gazetelere yansıyan raporunun hatalı olduğunu başından beri söyledik. Sonuçta, oraya bilirkişi olarak müracaat edilmiş. Raporu düzeltmeleri kendilerinin işiydi. Biz kanaatlerimizi söyledik. Nitekim İTÜ'de raporun hatalı, teknik olarak geçersiz olduğunu, dolayısıyla raporu iptal ettiğini dün basın açıklamasıyla duyurdu. Hatta o bölümün sorumlusu hakkında soruşturma açıldığı ve açığa alındığını da açıklama metninde görebilirsiniz.” diye konuştu.
Kamuoyuna bu tür bilgiler verirken hassas olunması gerektiğini, topluma verebileceği zararın düşünülmesi gerektiğini, insanların kafasını karıştırmanın büyük zararlar doğurabileceğini ifade eden Eker, şöyle devam etti: “Kamuoyunu ve bu manşetleri, haberlerin başlıklarını atan medya mensuplarının bu konuda dikkatli olmasını rica ediyorum. Bu son derece önemli. Gıda konusu sıradan, alelade bir konu değildir. İnsanların yedikleri içtikleriyle alakalı bir mevzu. İyi tahlil edilmemiş, sonucu netleştirilmemiş, teyit edilmemiş, resmiyet kazanmamış bir takım haberlere dayalı olarak piyasaya bu şekilde, bu bilgileri yaymak son derece zararlıdır. Türkiye’ye, topluma, kurumlara, üreticiye, tüketiciye zarar veriyor. Lütfen bu konuda herkes çok dikkatli davransın.”
Hukuki sürecin devam ettiğin hatırlatarak, ona müdahale olarak algılanabilecek konuşmalardan kaçınmak gerektiğinin altını çizen Eker, “Ama kamuoyunun bir konuyu bilmesinde fayda var. Türkiye’de GDO’lu ürün üretimine asla izin verilmedi. Asla verilmiyor. İki, ithalatına izin verilmiyor. Üç ve en önemlisi tüm toplumun, vatandaşlarımın bilmesini arzu ederim ki, bu konuda denetimler çok sıkı şekilde yapılıyor. Vatandaşımızın asla endişe etmesine gerek yok. Teyit edilmemiş, sorumlu bakanlık olarak bizim söylediklerimizin dışındaki bu tür haberlere itimat edilmesin. Çünkü o zaman insanların kafası karışıyor. Biri bir taş atıyor ondan sonra çıkarması zor oluyor derler. Gerçekte durum buna dönüyor.” şeklinde konuştu.
Hükümet olarak son 10 yılda verdikleri destekle pirinç üretiminin 219 bin tondan 550 bin tona çıktığını kaydeden Eker, şunları söyledi: Karşı çıktığımız nokta şu. Bir ihbar üzerine yapılan soruşturmada teyit edilmeden veya ehliyet sahibi olmayan kuruluşların elinden çıkan bir raporun üzerine abanıp, mal bulmuş mağribi gibi bunu tutup, alıp, gerçekmiş gibi yayılması ve bunun üzerinden spekülasyon yapılması, yanlış olan bu. Bu zarar veriyor. Dolayısıyla insanlar her hangi bir ürün GDO’lu dur dediğinizde insanları yedikleri içtikleriyle sorunlu hale getiriyorsunuz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz