HABER

Eker: Kurbanlıklara bulaşma riski az

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kuş gribinin Doğu'dan gelen kurbanlık hayvanlara bulaşacağı yönündeki iddiaları yalanlayarak, "Kurbanlık hayvanlara bulaşma riski milyonda bir bile değil. Kurbanlık hayvanlarla ilgili endişe edecek bir durum yok" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, kuş gribi nedeniyle incelemelerde bulunmak üzere gittiği Erzurum'dan saat 13.00'te ayrılarak Ankara'ya döndü. Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapan Eker, bölgede çevre illerin Valileler'i, Kaymakamlar'ı, Tarım İl Müdürleri, Sağlık İl Müdürler'i ve diğer yetkililerle toplantı yaptığını söyledi. Dün itibariyle Iğdır, Erzurum, Şanlıurfa'dan 5 tane laboratuar teyidini aldıklarını, ayrıca Erzincan ve Bitlis'de 2 yabani güvercinden sabah alınan örneklerden de kuş gribinin teyit edildiğini ifade eden Eker, "Bölgede dezenfeksizyon, karantina ve bunlara dair ihtiyaçları tespit ettik. Personel takviyesi yaptık. Mali kaynak ve alet ekipman gönderdik. Bayram boyunca teşkilatımız tatil yapmadan bu işlerle ilgilenecek" diye konuştu.

Eker, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde temel sorunun evlerde ve evin bahçesinde ailelerin kedi ihtiyaçları için 3-4 tane kanatlı hayvan beslendiğini ve bu hayvanların sayısının az olmasına rağmen yaygın olmasından kaynaklandığını belirterek, "Bu hayvanlar yaygın olarak dışarıda dolaşıyorlar. Risk altında yani tehlikeye açıklar. Hastalık tespit edilen yerlerde bu hayvanların itlaf edilmesi gerekiyor. Bizde karantina tedbirlerimizde önem veriyoruz" açıklamasında bulundu.

Hastalıkla mücadele için vatandaşların bilinçlenmesinin en önemli unsur olduğunun altını çizen Eker, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Muhtarlar, İçişleri Bakanlığı, belediyeler ve özellikle medyanın kamuoyu oluşması konusunda elbirliği içinde çalışması gerektiğini kaydetti. Son birkaç gün içinde bu bilincin oluşmaya başladığını, önceleri evinde hayvanını saklayan vatandaşların son günlerde kendilerinin itlaf çalışmalarına yardımcı olduğunu vurgulayan Eker, şöyle konuştu: "Vatandaşlarımızın hiçbir şekilde para kaygısıyla bu hayvanları saklamasın. Biz bunların tamamının bedelini ödeyeceğiz. Gerekli para Valiler'in emrine aktarıldı. Ödemeyle ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Vatandaşlar itlaf yerine keseyim yiyeyim endişesine kapılmasın."

Eker, Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle kuşların göç yolları güzergahında yer aldığını ve bu nedenle risk altında olduğunu belirterek, ilki Marmara'da çıktı, ancak entegre tesislerde bilinç düzeyi yüksek olduğu için sorun çıkmadığını, ancak Doğu Anadolu Bölgesi'nde eğitim noksanlığı ve hayvanların yaygın olması nedeniyle kendilerini uğraştırdığını söyledi. Eker, dünyada bu hastalığın çıktığı tüm ülkelerde uzun süreli çalışmalar yapıldığını, Hollanda'da 28 milyon, Belçika'da 14 milyon hayvanın itlaf edildiği ve 300-400 milyon dolarlık zarar edildiğini açıkladı. Durumun ciddiyetinin farkında olduklarını söyleyen Eker vatandaşlara şöyle seslendi:
"Vatandaşlarımız kesinlikle çocukların şüpheli kümes hayvanlarına dokundurmasınlar. Tüketiciler ise kaynağı belli olmayan kümes hayvanlarının etini tüketmekten kesinlikle sakınsınlar. Bu vatandaşların alacağı gündelik tedbirdir."

"YALOVA'DA KUŞ GRİBİ YOK" Eker, Yalova'da kuş gribi çıktığına yönelik söylentileri de hatırlatarak, bölgede 300 kanatlı hayvan ölümünün gerçekleştiğini, ancak bu hayvanlardan alınan testlerin negatif çıktığını belirterek, "Yalova'da kuş gribi tespit edilmedi" dedi. Türkiye'nin her yerinden kuş gribiyle ilgili ihbar geldiğini ve bunu da vatandaşların bilinçlenmesi açısından olumlu karşıladıklarını belirten Eker, tüm ihbarları ciddiyetle değerlendirdiklerini, şüpheli durum varsa karantina tedbirlerini aldıklarını ve itlaf çalışmalarına başladıklarını kaydetti. Eker, medyadan yardım isteyerek, "Kamuoyunun bilinçlenmesi hastalıkla ilgili muhtemel insanlara bulaşma riskini azaltır ve hayvandan hayvana bulaşmasını önler" şeklinde konuştu.

Gazetecilerin, Doğubeyazıt'ta hayvandan önce insan vakasının ortaya çıkması nedeniyle Tarım Bakanlığı'nın bölgede geç kaldığı yönündeki iddiaları sorması üzerine Eker, "Kesinlikle hayır. Biz Iğdır'da 15 Aralık tarihi itibariyle ihbar aldık. 16 Aralık tarihi itibariyle çalışmalara başladık. Numune sonuçlarını 27 Aralık günü, ölen yavrumuz hastaneye intikal etmeden bir gün önce kamuoyuyla paylaştık. İlk ihbarı aldığımız andan itibaren olayın pozitif olacağını düşünerek itlaf ve karantina çalışmalarına başladık. Ancak bize Doğubeyazıt ile ilgili bir ihbar gelmedi. Suçlama doğru değil, yersiz. Kamuoyu Manyas'ta da Iğdır'da da Kuş Gribi ile ilgili hayvan vakalarını bizden duydu" şeklinde konuştu.

Bakanlık yetkilerinin hasta hayvan itlafı için ihbarlara gelmediği yönündeki iddiaların da doğru olmadığını, şikayetlerin titizlikle değerlendirdiklerini söyleyen Eker, bölgenin sosyo-ekonomik durumu nedeniyle her ailenin aynı hassasiyetle davranmadığını, olayın eğitim ve bilinçlendirme sorunu olduğunu kaydetti.
Eker, kümes hayvancılığı konusunda açıkta tavuk satılmasının yasaklanması konusunda genelge yayınladıklarını, evlerde yapılan yetiştiriciliğin ise yasaklanması konusunda tedbir aldıklarını belirterek, bu konuda toplumsal duyarlılık beklendiğini ifade etti. Bugüne kadar yaklaşık 14 bin kanatlı hayvanın itlafının gerçekleştiğini belirten Eker, Kurban Bayramı öncesinde Doğu Anadolu Bölgesi'nden gelen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara da kuş gribi bulaşma riskinin olup olmadığı yönündeki iddialarfumu nedeniyle kuşların göç yolları güzergahını da cevaplandırdı. Eker, "Kurban Bayramı'nda küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık hayvanlara Kuş Gribi bulaşıp bulaşmayacağı yönündeki iddiaları uzmanlar televizyonlarda açıklıyor. Bu hastalığın kurbanlık hayvanlara bulaşma riskinin milyonda bir bile olmadığını söylüyorlar. Dolayısıyla bu aşamada kurbanlık hayvanlarla ilgili endişeye gerek yok" değerlendirmesini yaptı.

En Çok Aranan Haberler