İSTANBUL(ANKA)- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker,"Şimdi eğer birileri kalkıp diline dolar, bu şekilde köpürtülerek böyle haberleri verilirse, her gün biri kalkar ‘şu ürün de eksik, bu ürün de eksik', yok öyle bir şey" dedi
Forum İstanbul 2008'in üçüncü günü "Türkiye'nin İstikrarlı Büyümesinde Tarımın Geleceği ve Türkiye'nin Avantajları" konulu oturumla devam ediyor.
Oturumun açılış konuşmasını yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker,çıkışta da gazetecilerin pirinçte yaşanıldığı söylenilen sıkıntıya ilişkin sorularını yanıtladı. Eker, gazetelerde çıkan haberlerin spekülatörlerin işine yaradığını vurgulayarak, yaşanan "pirinç krizi"nin sorumlusu olarak basını gösterdi.
-DÜNYADAKİ GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN TÜRKİYE'YE YANSIMASI DÜŞÜK-
Eker, dünyadaki gıda fiyatlarının artışının Türkiye'ye aynı şekilde yansımadığını savunurken, dünyada ekmeklik buğdayın fiyatı yüzde yüzün üzerinde artarken Türkiye'de bir yıllık artışın yüzde 36-40'lar da kaldığını ifade etti.
-PİRİNÇ KRİZİNDE FATURA BASINA ÇIKARILDI-
Bakan Eker, Türkiye'nin hiçbir ürününde yeni bir hasat dönemine kadar her hangi bir arz sıkıntısı, eksikliği bulunmadığını yinelerken, geçtiğimiz hafta gündemi işgal eden "pirinç krizi"nde faturayı basına çıkardı. Eker, bu konuya ilişkin görüşlerini şöyle aktardı:
"Pirinç ile ilgili çıkarılmaya çalışılan fırtına tamamen yapaydı, tamamen suniydi. Birilerinin muhtemelen Türkiye'de bu alanda bir kriz oluşturma ve bir kriz görme hevesiydi. Onun da ateşi düştü, geçti. Biz bunun için bir takım önlemler aldık. Türkiye'de piyasada tüketicinin ihtiyacını giderecek her ürünümüz yeteri kadar var. Her hangi arz sıkıntısı hiçbir üründe yok. Bu konuda tüketicilerimiz, üreticilerimiz rahat olsunlar, endişe edecek durum söz konusu değil. Pirinçte bir takım fiyat artışları oldu, fiyatlar da düşüyor. Ne buğdayda ne pirinçte, ne diğer ürünlerde sıkıntı ve sorun yok. Türkiye bio çeşitliliği en yüksek ülke. Türkiye'de 150'ye yakın ürün üretiliyor. Şimdi eğer birileri kalkıp diline dolar, bu şekilde köpürtülerek böyle haberleri verilirse, her gün biri kalkar ‘şu üründe eksik, bu üründe eksik', yok öyle bir şey."
-"SPEKÜLATÖRLERİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜYORSUNUZ"-
Eker, bir gazetecinin "Deniz ürünlerinde de sıkıntı olacağı söyleniliyor" sözleri üzerine ise, "Ben size bir şey söyleyeyim. Siz bu işten kısa vadeli kar etmek isteyenlerin sadece yardımcısı olmuş olursunuz. Ben size Tarım Bakanı olarak diyorum ki, Türkiye'nin hiçbir hayvansal ürününde, tarımsal ürününde bir sıkıntı yok. Siz kalkıp ‘bunda da olacakmış, şunda da olacakmış' derseniz, yok öyle bir şey, yanlış" karşılığı verdi.
-"LÜTFEN TÜRKİYE'YE YARDIMCI OLUN, HAKSIZLIK ETMEYİN"-
Pirincin maliyetinin 1.3 YTL olduğunu yineleyen Eker, perakende fiyatının 5.5-6 lira olmasıyla ilgili tedbiri devletin kurumlarının alacağını, aldığını vurguladı. Eker, ürün arzının kesintiye uğramamasının önemine işaret ederek, "Sütte de, ette de, diğer ürünler de hepsi var. Her gün bunu işlerseniz, o psikolojiyle sadece bu işten kar etmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmüş olursunuz" dedi. Geçmişte bu tür haberlerin
çıkması üzerine aşırı karlar yapanların olduğuna ilişkin bazı köşe yazarlarının yazılar yazdığını anımsatan Eker, soru soran gazetecilere "Lütfen Türkiye'ye yardımcı olun, haksızlık etmeyin" dedi.
-STOKÇULAR TAKİPTE-
Türkiye'nin geçen yıl yaşanan kuraklığa rağmen ürün arzı bakımından emniyette, üretimi açısından da güvenlikte olduğunu vurgularken, stokçularla ilgili de, devletin Maliye Bakanlığı, vergi denetmenleri, Rekabet Kurulu gibi devlet kurumlarının çalışmalarını yaptığını söyledi.
Eker, spekülatörlerin, stok yapmak isteyenlerin önüne geçmek ve piyasayı önümüzdeki dönemde de rahat etmesini sağlamak amacıyla ithalat yapacaklarını belirtirken, pirinç ithalatının Mısır ve başka ülkelerden yapılacağını bildirdi.
Eker, Türkiye'de tarım sektörünün potansiyelinin iyi değerlendirilip, dünyadaki olumsuz gelişmelerden etkilenmeyecek bir şekilde tarım sektörünün yapılandırılması gerektiğini söyledi. Türk insanının gıda güvenliği açısından emniyet içerisinde geçirmesi için değişim ve dönüşüm süreci içinde bulunduklarını vurgulayan Eker, GAP projesinin tamamlanmasıyla birlikte sulamaya açılacak olan 1.8 milyon hektar alanın tarımsal üretimi ve ihracatı artıracağını söyledi. Eker, bu yıl içerisinde GAP'ın tamamlanmasıyla ilgili projenin devreye girmesinin mevcut su kaynakların değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
Eker, tarımsal sektörde verimliliği artırmak amacıyla proje çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. (ANKA)