Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 19. yüzyılda Türkiye'nin sanayi devrimini gerçekleştiremediğini, ıskaladığını belirterek, bugün karşı karşıya olunan bazı sıkıntıların o döneme dayandığını söyledi. Eker, özellikle son 10 yılda gelinen noktanın çok önemli olduğuna dikkat çekerek, tarımda yaşanan gelişmeyi buna örnek gösterdi.
Erkunt Traktör'ün 50. modelinin hattan indirilişi, Erkunt Traktör Fabrikası'nda düzenlenen törenle kutlandı. Ev sahipliğini Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Erkunt'un yaptığı törene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ile Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir’in yanı sıra çok sayıda iş adamı katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Eker, bugün herkesi gururlandıran önemli bir gün olduğunu, bugünün sanayi için tarım için müteşebbis için ve üretim açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Eker, 19. yüzyıldaki sanayi inkılabının ıskalandığını, bazı sorunların o gün inkılabın yakalanmamasından kaynaklandığını belirtti. Tarımın çok önemli bir sektör olduğunu ifade eden Eker, tarımın daha iyi yapılabilmesi için teknolojinin iyi takip edilebilmesi gerektiğini, yani mekanizasyonun önemine dikkat çekti.
Uyguladıkları Kırsal Destekleme Programlarına değinen Bakan Eker, bu program dahilinde traktör mekanizasyonundan birçok tarımsal mekanizasyona destek verdiklerini vurguladı. Bu desteğin, 2007 yılında başladığını anımsatan Eker, 160 bin 561 makine ekipman desteğinde bulunulduğunu, bunun parasal karşılığının ise 625 milyon lira olduğunu bildirdi. Makine ekipmanda yarıya kadar indirimin söz konusu olduğunu belirten Eker, 5 bin liralık makine alan bir çiftçinin 2 bin 500 lira ödediğini dile getirdi.
"ÇİFTÇİYE 88 BİN 207 TRAKTÖR DESTEĞİ SAĞLADIK"
Sağladıkları destekleri rakamlarla açıklayan Eker, traktör konusunda da çiftçiye 88 bin 207 traktör desteği sağlandığının altını çizdi. Eker, çiftçilere bütün bunların yanında kredi desteği de sağladıklarına dikkat çekerek, kullandırılan kredinin yatırım kredisi olarak geçtiğini ifade etti.
"TRAKTÖR ÜRETİMİ 14 BİN 800'DEN 65 BİNE ULAŞTI"
Traktör sektörünün geliştiğini aktaran Eker, bunun en büyük örneklerinden birisinin Erkunt Traktör olduğunu, üstelik tamamen yerli tasarım, yerli mühendis, yerli çalışan ile yapıldığını kaydetti. Traktör sektörü ile alakalı bazı rakamlar veren Eker, sektörün bugünkü durumuna işaret etti. Eker, traktör üretiminin 2002 yılında 14 bin 800, 2011 yılında ise 65 bin olduğuna dikkat çekti. Yine traktör ihracatının 10 bin 437’ye ulaştığını anlatan Eker, Türkiye’de 150 çeşit tarım makinesinin üretildiğini bildirdi.
Türkiye’de dünya ile rekabet ederek üretim yapmanın zorluğuna değinen Bakan Eker, bunun nedeni olarak konuşmasının başında da ifade ettiği sözleri hatırlatarak, birinin 19. yüzyılda başladığını, Türkiye’nin ise 21. yüzyılda başladığını, hatta Erkunt’un 2003 yılında başladığını söyledi. Erkunt Traktör’ün Yönetim kurulu başkanı Armağan’ın, özellikle sektörün KDV sorununa ilişkin sözlerine atıfta bulunan Eker, bu konuda sektördekiler gibi düşündüğünü, söz konusu birimlerle görüşmeler yaptığını, resmi yazışmalar yolladığını belirterek, bu sorunun çözümü için çalışmalara devam edeceğini, umutlu olunması gerektiğini dile getirdi.
"TARIM İÇİN 7 MİLYAR TL DESTEK VERDİK"
Tarımda bugün itibari ile 7 milyar lira nakit ve karşılıksız destek verildiğini vurgulayan Eker, bunun, bu yıl sonu itibari ile 7 buçuk milyarı bulacağını belirtti. Kendilerinden önce şu anki tarım arazisinden 23 milyar hasıla elde edildiğini hatırlatan Eker, bugün ise bu rakamın 62 milyar lira olduğunu açıkladı. Tarımın, bugün Avrupa’nın bir numarası olduğunu söyleyen Eker, Türkiye'nin dünyada 17. olduğunu, bunun, verimliliği artırarak yükseltilebileceğini, bunda teknolojinin önemli olduğunu kaydetti. Eker, şöyle dedi: “Türkiye tarımı 75 milyon vatandaşımızın karnını doyuruyor, bunun yanında 30 milyon misafirimizin karnını doyuruyor ve artık 15 milyar da tarım ihracatı yapıyoruz.”
Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Erkunt Armağan da yaptığı konuşmada, başladıkları seviye ile bugünkü durumlarına dikkat çekti. Türkiye’de 6 traktör firması bulunduğunu aktaran Armağan, kendilerinin sektörün tam yerli traktörü olduğunu vurguladı. Sektörlerinin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini dile getiren Armağan, KDV’den dert yandı. Ürünleri yüzde 8 ile sattıklarını ifade eden Armağan, fakat malzemeyi yüzde 18 ile aldıklarını söyledi. Bunun, kendileri için bir yıkım olduğunu anlatan Armağan, yerli üretimci olmalarına rağmen ithalatçının altında ezildiklerini, bunun için de hükümetten destek beklediklerini dile getirdi.
Törendeki konuşmaların ardından, Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Erkunt Armağan, Bakan Eker'e fabrikayı gezdirdi. Montaj aşamasını tek tek izleyen Eker, traktörlerin yapılışı hakkında bilgi aldı. Eker, daha sonra Erkunt Traktör'ün 50. modelinin hattan indirilişini yaptı. Traktörün yeni modeline binen Bakan Eker, poz verdi.
Son olarak Bakan Eker, bu modelin ilk traktörünü alan Konya'nın Ilgın ilçesinden Abdullah Demirtaş'a anahtarını verdi. Eker, yeni modelin hayırlı olmasını diledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz