HABER

Ekim alanı artan "Hitit buğdayı"na festival

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak anılan siyezin buğdayının Kastamonu'daki ekim alanları artarken tanıtımına katkı sağlamak amacıyla adına festival gerçekleştirilecek

Geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak da bilinen siyez buğdayının Kastamonu'daki ekim alanları artarken tanıtımı için de çalışmalar yapılıyor.

İhsangazi Kaymakamı Ömer Faruk Canpolat, Kastamonu Siyez Evin'de düzenlenen basın toplantısında, cumartesi günü akademik ve tıp dünyasından uzmanların katılımı ile ilçede Siyez Festivali yapılacağını söyledi.

Festivali geleneksel hale getirmek istediklerini anlatan Canpolat, "Bu festivalde özellikle ön plana çıkarmak istediğimiz siyez buğdayı. Festivalde, 'altın gibi değerli' dediğimiz siyezimizin, gerek tanıtımını gerekse akademik ve tıp alanındaki değerlendirmesini yapacağız." dedi.

İhsangazi Belediye Başkanı Zühtü Danacı da her il ve ilçenin kendine has değerleri olduğunu kaydetti.

İhsangazi için siyez buğdayının ayrı bir yeri olduğunu anlatan Danacı, "İhsangazi siyez buğdayı ile ön plana çıkan bir ilçe. Biz bu buğdayı, bu değeri daha geniş çevrelere duyurmak için elimizden geleni yapacağız. Dileğimiz odur ki bir değer olan siyez buğdayı daha fazla insan tarafından tanınır ve tüketilebilir hale gelir." diye konuştu.

- "Dekar başına ortalama verim 250 kilogram"

Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman ise Kastamonu'da siyez ekiminin yaygınlaştığını söyledi.

Kastamonu genelinde 10 ilçede 42 bin dekar arazide siyez buğdayı ekimi yapıldığını belirten Yaman, şöyle devam etti:

"İl genelinde dekar başına ortalama verim 250 kilogram. Fiyatlara baktığımızda çiftçilerimizin memnun olacağı bir fiyatın seyrettiğini görüyoruz. Yıllar evvel siyez buğdayının büyük çoğunluğu hayvan yemi olurken bugün büyük çoğunluğu insan gıdası olarak tüketiliyor. Gıda olarak baktığımızda da bulguru, unu, makarnası, eriştesi, ezmesi, keki, ekmeği başta olmak üzere birçok çeşidi yapılıyor. Türkiye'de siyez buğdayı dendiğinde Kastamonu, Kastamonu'da da İhsangazi akla geliyor."

Yaman, son dönemde il genelinde siyez buğdayı işleyen tesis sayısının da arttığını bildirdi.

Siyez buğdayından ürünler hazırlayan Siyez Evi Yönetim Kurulu Başkanı Sevim Özsoy da siyeze olan ilginin artmasına bağlı olarak pek çok yerde ekimin yapılmaya başlandığını dile getirdi.

Ürünün daha geniş bir yelpazede tüketilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlatan Özsoy, "Eskiden olduğu gibi ürünün sadece bulgur olarak tüketilmesi, pazarlama sorununu ortaya çıkartıyor. Türkiye çapında ürünün üç ana ve üç ara öğünde tüketilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bu alanda çalışmalar yapan kişilere siyezin nasıl değerlendirileceği, neler yapılabileceği konusunda istenirse bilgiler veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumartesi günü yapılacak festival kapsamında alanında uzman kişiler tarafından verilecek konferansın ardından, siyez yemekleri yarışması gerçekleştirilecek. Halk oyunları gösterisi ve siyez ekiminin ardından eğlence düzenlenecek.

Festival boyunca alanda siyez ürünlerinden oluşan stantlar açılacak.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler