KADIN

Ekinezyanın şaşırtıcı faydaları

Ekinezya ile hastalıklara savaş açın!

Ekinezyanın şaşırtıcı faydaları

Soğuk algınlığı ve nezleden korunmak için kullanılan ekinezya, bitkisel ürünlerin içinde de en bilineni. Özellikle üst solunum yolu hastalıklarında kullanılan mucizevi bitki; viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları tedavisinde de fayda sağlıyor. Ayrıca virüslerin yol açtığı iltihapların etkilerini kontrol etmeye yardımcı olarak boğaz ve akciğerdeki iltihabın yol açacağı hasarları da önlüyor.

Ekinezya, bağışıklık sistemini uyarıcı özelliği sayesinde kanser tedavisinde de kullanılabiliyor. Central Hospital'dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Sevil Aslan, ekinezyanın kullanım alanları ve faydaları hakkında şöyle bilgiler veriyor:


"Halk arasında lohusa otu ve pembe küla çiçeği olarak da bilinen ekinezya; papatya familyasından olan bir bitki türüdür. Ekinezya tüketilirken kök ve yaprak kısımları kullanılır. Birçok kişi ekinezyaya bağışıklık sistemine destek olması için başvursa da, papatya ailesinden bir bitkiye alerjisi olan kişilerin ekinezyayı tüketirken dikkatli olması gerekir.


Grip ve soğuk algınlığını önlüyor

Ekinezya, en sık görülen viral hastalıklar olan grip ve soğuk algınlığının önlenmesinde yardımcı olur. Soğuk algınlığının belirtileri görülmeye başlandığında ya da hastalığın öncesinde korunma amaçlı alındığında vücut direncini güçlendirebilir. Bunların yanı sıra virüslerin sebep olduğu uçuk, bademcikte iltihaplanma, ağız kenarında ve deride kızarmalar gibi viral hastalık semptomlarının derecesini azaltmada da önemli bir yere sahiptir.


Ekinezya çayı ile gargara

Ekinezya çayının etkisi suda çözünebilen kafeik asit türevlerinin tesirinden kaynaklanır. Ekinezya çayı gargara olarak kullanıldığında ağız ve boğaz iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırılabilir. Ayrıca t-hücre olarak adlandırılan lenfositlerin etkinliğini de hızlandırarak, alerji ve romatizmal artrit benzeri hastalıkların bağışıklık sisteminde oluşturduğu düzensizliklerin tedavisinde de kullanılabilir.


Ekinezyanın bilimsel olarak kanıtlanmış diğer yararlı etkileri ise;

• Enfeksiyona bağlı olarak gelişebilecek boğaz ve akciğer hasarını engeller.
• Mantar enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
• İltihap önleyicidir (antienflamatuvar).
• Virüslere karşı etkilidir.
• Antioksidan özellikleri vardır.
• Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ilk haftasında kullanılırsa etkilidir.
• Sivilce ve çıbanların tedavisinde kullanılabilir.
• Bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Kas ve eklem ağrılarını hafifletir.
• Ateş düşürücü özelliğe sahiptir.
• Migrenin sebep olduğu baş ağrısını azaltır.


Günde 3 gram yeterli

Ekinezyanın günde 3 gram (1 çay kaşığı) kurutulmuş veya 6-12 mililitre (1 tatlı kaşığı) sıvı olarak kullanımı uygundur. Ekinezya ayrıca hap, kapsül ve merhem gibi pek çok şekilde de kullanılmaktadır. Ancak bu şekillerdeki tüketimi bazı yan etkilere yol açabileceğinden uzman hekim kontrolü olmadan asla kullanılmamalıdır.


Ekinezya çayı normal çay gibi demlenmeli

Ekinezya çayı normal çaylar gibi demlenmelidir. Yani bitki kaynamış suyun içine bırakılmalıdır. Sıcak suyun içine 1 çay kaşığı kurutulmuş ekinezya atılıp 2-5 dakika bekletilmelidir. Daha sonra demleme kabından süzülerek alınmalıdır. Ekinezya çayının günde 3 fincandan fazla içilmemesi önerilir.


Hamileler, emziren kadınlar ve çocuklar dikkat etmeli

Ekinezya tüketimi sonrası nadir olarak alerjik reaksiyonlar görülebilir. Çocuklarda deride döküntülere sebep olduğundan çok dikkatli olunmalıdır. Hamile ve emziren kadınların ise doktor kontrolünde bu bitkiyi tüketmeleri gerekir. Ekinezya, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç türleriyle (cyclosporın) birlikte kullanılmamalıdır. Çünkü ilacın etkinliği azalır. "

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler