Ankara’da 260 hasta üzerinde yapılan araştırmada evde sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 95 çıktı. Çalışmadan çıkan bir diğer sonuç ise sağlık personelinin yaşadığı yorgunluk. Katılımcıların yüzde 89’u ‘ekip çalışanlarının yorgun durumda’ olduğunu düşünüyor.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı ve EVSAD Genel Başkanı Uzm. Dr. Orhan Koç, evde sağlık hizmetlerinden memnuniyeti ölçmek üzere yapılan araştırma sonuçlarını açıkladı. Koç, çalışmanın EVSAD ile Gazi Üniversitesi Sağlık Kurumları Yönetimi Doktora Öğrencisi Nazan Torun tarafından Ankara’da 260 hasta üzerinde yapıldığını belirtti. Koç, araştırma sonucuna göre evde sağlık hizmetlerinden duyulan genel memnuniyet oranının yüzde 95 olduğunu kaydetti. Katılımcıların yüzde 89’unun ise ekip çalışanlarının yorgun olduğunu belirttiğini söyleyen Koç, “Ekip üzerine çok yük biniyor. Bir kişi, günde birkaç hastaya gidiyor, yoruluyor. Bu hasta yakınları tarafından da fark edilmiş. Ama ekibin iş yükü fazla olmasına rağmen güvenilirliğinden, dürüstlüğünden, anlayışlılığından, iş kalitesinden taviz vermemiş.” ifadesini kullandı.
‘Ekip çalışanları yaptıkları işte mükemmeldir.’ diyenlerin oranının yüzde 83’lerde olduğunu ifade eden Koç, şöyle devam etti: “Bu oran bize biraz düşük geliyor. Buradan ekip çalışanlarına eğitimler vermemiz gerektiği dersini çıkartıyoruz. Bu araştırma şunu gösterdi: Sağlık hizmet sunumundaki ekip çok özverili, dürüst, hastasına karşı saygılı, ancak işini daha mükemmel yapması için sertifikasyon eğitimleri yapmamız lazım. Bunu çok önemsiyoruz. Ekip biraz daha takviye edilmeli, sayıları artırılmalı. Çünkü iş yüklerinin fazla olduğu gözüküyor. Buna rağmen sağlık hizmeti alanlar yüzde 95 memnun. Memnun olmayanlar neden memnun değil? Örneğin bir hasta verilen randevulara zamanında gelinmediğinden şikayetçi oluyor. Bazılarının da bakım hizmetleri ile ilgili şikayetleri var.”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve belediyeler tarafından da evde bakım hizmeti verildiğini hatırlatan Koç, bu hizmetlerin iyi bir koordinasyon gerektirdiğini vurguladı. Koç, “Bu kaynakların etkin ve verimli kullanılması için önemli. Bir eve birden fazla kişinin giriyor olması her zaman işlerin iyi gittiği anlamına gelmiyor.” dedi. Bu konuda özellikle valiliklerin daha etkin rol alması gerektiğini söyleyen Koç, “Bir vali yardımcısı görevlendirilerek sağlık hizmetleri ayağı, bakım hizmetleri ayağı, sosyal hizmetler ayağı bir yerden kontrol edilebilir. Bunu en iyi valilik yapabilir.” değerlendirmesine yer verdi.
Koç, bu hizmetlerde koordinenin sağlanması için Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm bakanlıklarla bir protokol çalışmasının devam ettiğini aktardı.
ARAŞTIRMA SONUÇLARI
Araştırmada ortaya çıkan diğer bazı sonuçlar şöyle:
-Ekip çalışanları anlayışlıdır, diyenlerin oranı yüzde 98.
-Ekip çalışanları yorgun durumdadır, diyenlerin oranı yüzde 89.
-Ekip çalışanları iyilikseverdir, diyenlerin oranı yüzde 99.
-Ekip çalışanları dürüsttür, diyenlerin oranı yüzde 99.
-Ekip çalışanları benim hakkımda bildikleri kişisel bilgileri gizli tutar, diyenlerin oranı yüzde 87.
-Ekip çalışanları yaptıkları işte mükemmeldir, diyenlerin oranı yüzde 83.
-Ekip çalışanları bizi saygı ile tedavi etmektedir, diyenlerin oranı yüzde 97.
-Ekip çalışanları bana naziktir, diyenlerin oranı yüzde 99.
-Ekip çalışanları dikkatlidir, diyenlerin oranı yüzde 96.
-Ekip çalışanları içtendir, diyenlerin oranı yüzde 96.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz