HABER

Ekmekler temiz çıktı

ANKARA (İHA) - Ekmek yapımında kanser yapıcı katkı maddelerinin kullanıldığı iddiası "şimdilik" boş çıktı. Basında yer alan haberler üzerine ekmek fırınlarından 12 un numunesini incelemeye alan Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı, unlarda "benzoil peroksit" ve "potasyum bromat" adlı kanser yapıcı katkı maddelerin bulundağı raporunu verdi.

Hıfzısıhha Merkez Başkanı Dr.Turan Arslan, haberlerin çıktığı gün olan 20 Mayıs'ta rastgele seçilen 5 fırından 12 ayrı un numuneleri alarak incelediklerini ve kanser yapıcı herhangi bir katkı maddesi bulamadıklarını söyledi. Arslan, "Aldığımız laboratuar sonuçlarına göre şu anda kanserli ekmek yemiyoruz ama kontrollerimiz devam edecek" diye konuştu.
Unu beyazlatmak için "benzoil peroksit" ve "potasyum bromat" adlı kanser yapıcı katkı maddelerinin kullanıldığı iddiası Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla Ankara'da rastgele seçilen 5 fırından alınan 12 un numunesi Refik Saydam Hıfzısıhha Laboratuvarı'na götürülerek analiz edildi. 20 Mayıs Perşembe günü alınan numunelerin analizi 22 Mayıs Cumartesi günü tamamlandı. Bugün gazetecilere tahlil sonuçları açıklayan Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanı Dr.Turan Aslan, "Unun tabii görünümünden çıkıp beyaz hale dönüşebilmesi için kullanılan herhangi bir katkı maddesine rastlanmadı. Basında çıkan haberlerden sonra süratli bir inceleme yapmak için Ankara'daki 5 fırından numune aldık.

Ama bu incelemeler yeterli değil. Kontrollere devam edeceğiz" dedi. Laboratuvar incelemesinde benzoil peroksit ve potasyum bromat gibi gıda kodeksine göre kullanılması yasak olan aseton peroksit ve hidrojen peroksit maddelerine de rastlanmadığını kaydeden Aslan şunları söyledi: "Şu anda kanserli ekmek yemiyoruz. Ama il sağlık müdürlükleri kanalıyla her ilden en az 3 numune alarak inceleyeceğiz. Kontrolleri düzenli olarak sürdüreceğiz. Bu konunun gündeme gelmesi halkın bilinçlenmesi açısından da çok önemli".

Türkiye'ye 2003 yılında 76 bin 800 dolarlık potasyum bromat ile 1 milyon 171 bin dolarlık benzoil peroksit'in ithal edildiğini ifa eden Arslan, bu miktarın tamamının ilaç, boya ve otomotiv sanayiinde kullanıldığını söyledi. Bir gazetecinin, "Bu maddelerin gıda ürünlerinde kullanılması mümkün mü?" diye sorması üzerine Arslan, "Gıda katkı maddesi olarak ithal edebilmesi için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan ithal onay belgesi alması gerekiyor. Bu maddelerin gıdada kullanılması yasak olduğu için Tarım Bakanlığı'nın onaylaması mümkün değil" diye konuştu.

Öte yandan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın il sağlık müdürlerine 81 ilde potasyum bromat ve benzoil peroksit taraması yapılması talimatını verdiği öğrenildi. Buna göre her ilde en az 3 fırından örnek alınıp incelenecek.

En Çok Aranan Haberler