ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer'in, "Ekmekte kanser var" iddialarını incelemek için başlattığı çalışmalara hız verdi.
Bakanlık, 81 ildeki fırınların denetlenmesi ve ekmek yapımında kullanılan unların analiz edilmesi için il sağlık müdürlüklerine talimat verdi. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Uğurlu, il sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelgede, son dönemlerde ekmek üzerinde geliştirilen teorilere açıklık getirdi. Uğurlu genelgede, ekmeğin beyazlatılmasında kullanıldığı ileri sürülen 'Benzoyl Peroxide'nin kendine has karakteristik kokusu olan suda ve alkolde çözünen ağartıcı özelliğe sahip beyaz toz, 'Potassium Bromate'nin ise kristal veya granüler yapıda, tatsız, kokusuz, suda çözünen, pratikte alkolde çözünmeyen beyaz toz olduğunu hatırlattı. 560 sayılı "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname" ile düzenlenen yetki ve sorumluluklar çerçevesinde, gıda ve gıda katkı maddelerinin üretim, ithalat ve ihracat izinlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca yapıldığını hatırlatan Uğurlu, gıdalarda kullanımına izin verilen katkı maddeleri ile ilgili hususların Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre belirlendiğini kaydetti.
TÜRKİYE'YE GETİRİLMELERİ 'KESİNLİKLE' YASAK 'Benzoyl Peroxide' ve 'Potassium Bromate' adlı katkı maddelerinin Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre sadece ekmekte değil diğer gıda maddelerinde de kullanımına izin verilmediğini belirten Uğurlu, "Bu nedenle de her iki katkı maddesinin ithalatına izin verilmediği hususunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca bakanlığımıza bilgi verilmiştir" dedi. Ekmek yapımında kullanılması 'kesinlikle' yasak olmasına rağmen toplum sağlığının korunması açısından büyük önem arz eden konuya açıklık getirilmesi amacıyla illerde faaliyet gösteren fırınlarda mevzuat hükümleri kapsamında denetim ve kontrollerin yapılmasını isteyen Mehmet Uğurlu, unlardan alınacak numunelerin İl Halk Sağlığı, Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı laboratuvarlarında analiz edilmesi talimatını verdi. Uğurlu, yapılacak analizlerde unlarda özellikle 'Benzoyl Peroxide' ve 'Potassium Bromate' katkı maddeleri bulunup bulunmadığının tespit edilmesi yönünde il sağlık müdürlerini uyardı. Uğurlu, bundan böyle un analizlerinin peryodik olarak yapılması ve sonuçların en kısa sürede Sağlık Bakanlığı'na gönderilmesi talimatını verdi. "Ekmekte kanser var!" iddiaları üzerine Ankara'da 5 ayrı fırından alınan 12 un örneği Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nda analiz edilmiş ve 'temiz' raporu verilmişti.