HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekmekte korkunç israf

Ekmekte  korkunç israf

ORDU (İHA) - Ordu Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Şaban Akpınar, Türkiye'de her gün 120 milyon adet ekmek üretildiğini, bunun 12 milyon adetinin çöpe atıldığını belirterek, "Çöpe atılan 12 milyon ekmeğin günlük zararı 2.6 milyon, aylık zararı ise 78 milyon YTL'dir" dedi.

Türk insanının sofrasında 'olmazsa olmaz' dediği ekmeğin atasözlerinde, şiirlerde, deyimlerde, benzetmelerde, günlük yaşamda bir an bile peşimizi bırakmadığını, ülkemizde helal kazancın bazı ülkelerde refahın simgesi olduğunu belirten Şaban Akpınar, ekmeğin küçümsenmemesi gerektiğini söyledi. Türk insanının ekmek üzerine yemin ettiğini, ekmeğiyle kimsenin oynamasına izin vermediğini hatırlatan Akpınar, "Ekmek üzerine yemin ederiz. Ekmeğimizle kimsenin oynamasını istemeyiz.

Direnmek, zorluklarla mücadele, hem ekmek içindir, hem de bu mücadeleyi sürdürebilmek için gerekli gücü ekmekten alırız. Kısacası ekmek, geleneğin, inancın, emeğin, hayat veren, güç veren bir yiyeceğin adıdır. Ekmek yere düşürülmez. Düşürüldüğünde derhal kaldırılır, kırıntısı tek tek toplanır. Ülkemizde İkinci Dünya Savaşı yıllarında ekmek karneyle dağıtıldı.

Ekmek bulmakta bile zorlanan ve sefalet içinde yaşayan bir ülkenin halkı için 'Ekmek yoksa pasta yesinler' sözüyle tarihe geçen Kraliçe Marie Antoinette, Fransız İhtilali sonrası giyotinde can vermiştir. Ekmek kadar tarihi eski ve insanlık tarihinin akışıyla yakından bağlantılı bir gıda maddesi bulunmamaktadır. Kazılarda ortaya çıkarılan dünyanın en eski fırını M.Ö. 4000 yılına aittir.

Eski Mısırlılar'da tahıl ile ekmek doğumdan ölüme kadar her olayda törene giren en önemli madde ve ekonomik hayat ve refaha katkısı en büyük nimet olarak kabul edilmekteydi. İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul belediye başkanlığına tayin ettiği Hızır Bey Çelebi'nin ilk icraatı; ekmekçi esnafının temizliğe son derece riayet etmesi, hamura asla hile karıştırılmaması, çıkarılan ekmekten hiç kimsenin şikayetçi olmamasını temin etmek olmuştur. Bursa'nın fethinde Orhan Gazi, fermanında ekmeğin üzerine titriyordu. Yine Sultan Beyazıt çıkardığı 'Kanunname-i ihtisabı Bursa' fermanıyla halkın ekmeğine karşı verilen devlet güvencesi sadece Bursa'da değil bütün Osmanlı ülkesinde uygulanacaktı" dedi.

Bu kadar önemli ve değerli bir besin maddesi olan ekmeğin Türkiye'de son yıllarda adeta göz göre göre israf edildiğini ifade eden Akpınar, bu israfın ülke ekonomisine aylık 78 milyon YTL zarar verdiğine dikkat çekti. Akpınar, "Ülkemizde yıllık tahıl tüketimi kişi başına 230 kilogramdır. Kişi başına ortalama ekmek tüketimi ise günlük 400 gram kadardır. Türkiye'de günlük enerjinin ortalama yüzde 50'si ekmek ve tahıl ürünlerinden sağlanmaktadır. Bunun yanında ne yazık ki israf edilen ekmek ve değerlendirilemeyen meyve-sebze milyonlarca nüfusu besleyecek miktardadır. 'Sağlıklı beslenme ve gıda israfı' konulu bir rapora göre, Türkiye ürettiği her 10 ekmeğin 1'ini israf etmektedir. Her gün üretilen 120 milyon ekmeğin yaklaşık 12 milyonu israf edilmekte ve bunun ekonomiye zararı günlük 2.6 milyon YTL civarındadır. Kur'an-ı Kerim, çeşitli surelerdeki ayetlerle israf edilmemesi gerektiğini biz insanlara duyurduğuna göre 'Ne yapıyoruz?' diye düşünme vaktimiz geçmektedir" diye konuştu.

Express


En Çok Aranan Haberler