Endüstriyel Fırıncılar Birliği Genel Başkanı Ali İlkbahar, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren "Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği"nin uygulanmasında en büyük görevin tüketiciye düştüğünü söyledi.
İlkbahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekmekte yeni dönemin başladığını belirterek, uygulamanın önemine değindi. Tüketicinin yeni düzenlemedeki şartlara uyan yerden ekmek almasının kendi menfaatine olacağını dile getiren İlkbahar, "Tüketici tam buğday ekmeğini tüketirse sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlar. Bu uygulamanın tam anlamıyla hayata geçmesinde tüketiciye büyük görev düşüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlilerinin uygulamanın sağlıklı yürümesi açısından yaklaşık 2 ay yönlendirici çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum. Cezalandırmadan ziyade bilgilendirme yapılması gerekiyor. Zorlamanın yerine eğitici faaliyetlerin yapılması gerekiyor" diye konuştu.
Ekmek satışı yapılan hijyen yerlerde tam buğday ekmeği bulundurma zorunluluğu getirildiğini anımsatan İlkbahar, şöyle konuştu:
"Bu uygulama tüketici için çok önem arz ediyor. Tam buğday ekmeğinin içerisinde demir ve çinko gibi bir çok vitamin ve mineraller var. Vitamini tam buğday ekmeğinden aldığınız takdirde, bunu doğal yollardan almış oluyorsunuz. Bu vitaminleri eczaneden ilaç olarak aldığınız zaman da kimyasal bir ürüne dönüyor. Ama ekmekten doğal yollardan elde etmiş oluyorsunuz. Aynı zamanda tam buğdayda kepek oranı çok yüksek olduğundan insan sağlığı için çok önem arz ediyor."
Ekmekte yapılan düzenlemeyle tüketicinin sağlığını etkileyen, pazar ve açık yerlerde ekmek satışının yasaklandığını anlatan İlkbahar, "Artık bunlar kalkıyor. Marketlerde ise eldivenli satış yapılacak. Sigara ve gazete satan, ekmek satamayacak. Yani herkes hijyen kurallarına uyacak. Tüketicinin sağlığıyla kimse oynamayacak" dedi.
Söz konusu yönetmelikte gramaj düzenlemesinin de getirildiğini vurgulayan İlkbahar, 250 gram ekmek uygulamasının israfı önleyeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Normal, tuzsuz ve tam buğday ekmeği, 250 gram olmak şartıyla hijyen kullarında satışı yapılacak. Fakat çeşit ekmeği denilen 200 gramın altındaki ekmekler, bundan sonra ambalajlı olarak satılacak. Bunun yanında ekmekteki tuz oranı standardı dünyada 1,50. Biz de ise bu oran 1,75 seviyesindeydi. 1 Temmuz'dan itibaren bu oran 1,50 oldu. Dünya standartlarına gelmiş oluyoruz. Bu da çok önemli. Tuzu kaldırmak ne kadar sıkıntılı ise yüksek miktarda kullanmak daha sıkıntılıdır. Bu oran tüketicinin sağlığı açısından çok önemlidir."
Muhabir: İsmail Hakkı Demir / Ahmet Caner Baysal
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz