YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekmeleddin İhsanoğlu: Müslüman Ülkeler Arasındaki Işbirliği Artmalı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesitoplantısına...

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesitoplantısına katıldı. Toplantının açılışında konuşan İhsanoğlu, büyük gayretler sonrasında faaliyete geçen tercihli ticaret sisteminin teşkilata üye ülkeler arasındaki ticari engellerin kaldırılmasına yönelik büyük bir adım olduğunu ifade etti.

On-Yıllık Eylem Planında belirlenmiş olan, 2015 yılı yüzde 20 İİT-İçi Ticaret oranı hedefine büyük oranda yaklaşıldığını ifade eden İhsanoğlu, 2004 yılında yüzde14 olan İİT-İçi Ticaret oranının 2011 yılında yüzde18 mertebesine ulaşmasının büyük memnuniyet kaynağı olduğunu belirtti. Planın uygulanmaya başlandığı tarih olan 2004 yılında üye ülkelerde kişi başına düşen gelir ortalamasının bin 698 olduğunun hatırlatan İhsanoğlu, bugün bu ortalamanın 3 bin 715 dolar seviyesine yükseldiğini ifade etti.

Konuşmasında, üye ülkeler arasında gerçekleşen ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılmasının önemine değinen İhsanoğlu, toplu bir şekilde refah seviyesinin yükselmesi için bu ortaklıkların gerekli olduğunu vurguladı. Aynı zamanda yoksulluğun azaltılmasının teşkilatın öncelikli hedefleri arasında olduğununu hatırlatan İhsanoğlu, 2005 yılında kurulan fakirlikle mücadele fonu kapsamında bugüne kadar milyar doların üzerinde kaynak harcandığını belirtti. Öte yandan Afrika’nın fakirlikle mücadelesi ve ekonomik kalkınmasına önemli bir katkı sağlaması amacıyla oluşturulan Afrika için Bölgesel Kalkınma Programı çerçevesinde belirlenen bölgelerde toplam 4,5 milyar doların üzerinde kaynak kullanıldığını ifade etti.

Tarıma dayalı endüstri, gıda, ulaşım, nakliye, üretim ve servis alanlarında İİT bünyesinde KOBİ’lerin oluşturulması gerektiğini savunan İhsanoğlu, girişimciliğin artırılması ve yatırımcıları harekete geçirmeye yönelik yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi. Konuşmasında ayrıca özel sektörün, üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin artırılmasında üstlenmiş olduğu aktif rolün önemine değinen İhsanoğlu, özel sektörün teşkilatın sosyal ve ekonomik kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesindeki hayati rolüne dikkat çekti.

Orta Asya ülkeleri için de ayrı bir eylem planı geliştirildiğinden bahseden İhsanoğlu, geniş bir coğrafyaya dağılan üye ülkeler arasında birçok projede ortak hareket etmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

İİT ile Üye Ülkelerinin oluşturduğu bölgesel ve alt-bölgesel ekonomik gruplar arasında işbirliği ve diyalogun artırılması yönünde yapılan çalışmaları değerlendiren İhsanoğlu, geçtiğimiz günlerde Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği (WAEMU) ile bir mutabakat zaptı imzalandığını ve bazı bölgesel kuruluşlarla ortak anlaşmalar üzerinde çalışıldığını dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler