HABER

Ekmeleddin İhsanoğlu tura çıktı

"Çatı aday" Ekmeleddin İhsanoğlu, siyasi partileri ziyaret etti. CHP ile birlikte kendisini aday olarak gösteren MHP ziyareti sonrası konuşan İhsanoğlu, 'başörtüsü' konusunda mesajlar verdi

Ekmeleddin İhsanoğlu tura çıktı

CHP ve MHP’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde “çatı aday” olarak belirlediği Ekmeleddin İhsanoğlu, parti ziyaretlerine başladı.

Ekmeleddin İhsanoğlu, bu kapsamda ilk olarak BBP’ye gitti. İhsanoğlu, BBP lideri Mustafa Destici ile biraraya geldi.

Ekmeleddin İhsanoğlu ve Mustafa Destici, görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İhsanoğlu, şöyle konuştu: “Çok mutluyum, çok verimli, çok yapıcı bir görüşme oldu. Ben bu partinin kurucusu rahmetli Muhsin Başkanı yakından tanıyan bir insanım. Onun çalışma şeklini ve siyasi ahlakını takdir eden bir insanım.

Seçilmesi mevzu bahis olan cumhurbaşkanında bulunması gereken vasıfların neler olduğunu anlattım. Kendilerinden büyük anlayış gördüm ve kendileri çok müspet bir yaklaşım içerisinde olduklarını ifade ettiler."

BBP'ye teşekkür eden İhsanoğlu, bir gazetecinin “Destekle mi ayrılıyorsunuz” sözleri üzerine “Ben bu şekilde anlıyorum” diye yanıt verdi.

Mustafa Destici ise “Bütün yönleri ile Ekmeleddin İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı makamına yakışır mı, elbette yakışır. Ben, bunu daha önce de söyledim. Bir kere de burada kendi yanında da ifade etmekten geri durmuyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanının tarafsız ve herkesi kucaklayacak kimliğe sahip olması gerektiğini ifade eden Destici, cumhurbaşkanının anayasal çerçeve içinde kalmasını istediklerini dile getirdi. Destici, "Bunun yanında milliyetçi, maneviyatçı, demokrat, şaibesiz, bütün bu özellikler hocamızın üzerinde var olan özellikler" dedi.

BBP olarak cumhurbaşkanından Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatının takibini yapmasını, üniter yapıya sadık kalmasını istediklerini anlatan Destici, Irak bölünecekse Türkmen bölgesi oluşmasına "evet" diyecek adayın öncelikli olacağını vurguladı.

Henüz karar vermediklerini dile getiren Destici, şunları kaydetti: "Büyük bir kutuplaşma, kamplaşma var. Allah muhafaza etsin bu kamplaşma çatışmaya dönerse Türkiye büyük bir felakete doğru gider. Bu kamplaşmadan uzak duracak ve toplumun bütün kesimlerini kucaklayacak bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Sayın hocamız ile bu konular noktasında kendisiyle mutabık olmaktan büyük bir mutluluk duyduk ama tabii neticede şunu söyleyeyim. Bugün verilmiş bir kararımız yok. Kurullarda değerlendirdikten sonra kararımızı gelecek hafta açıklayacağız.”

Öte yandan Destici, İhsanoğlu'na "Muhsin Yazıcıoğlu Külliyatı" hediye etti. Bunun üzerine İhsanoğlu, "Rahmete vesile olur" dedi.

‘UZLAŞMA ZEMİNİ GENİŞLİYOR’
İhsanoğlu, BBP'nin ardından DSP'ye geçti. Görüşmenin ardından Ekmeleddin İhsanoğlu ve DSP Genel Başkanı Masum Türker açıklamalarda bulundu.

Görüşmeden çok ümitli ayrıldığını dile getiren Ekmeleddin İhsanoğlu, “Resmen bugün başlayan temasların neticesinde büyük bir ivme, bir sinerji yaratılmaktadır. Uzlaşma zemini daha da genişlemektedir. Sağda ve solda, merkezde olan partilerin desteği gittikçe artmaktadır. Ben bundan dolayı çok umutluyum” diye konuştu.

"Türkiye'de seçeneğin ortaya çıkması memnuniyet verici” diyen Masum Türker ise “Sayın İhsanoğlu, Türkiye'nin seçeneksiz olmadığını, Türkiye'ye yalnız belirli çevrelerin, belirli söylemlerle dayatacağı profilin değil, bütün Türkiye'yi kucaklayacak ve taraf olduğu tek yer Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü, milletiyle ayrılmaz varlığı olan bu birlikteliği sağlayacak bir cumhurbaşkanı profilidir" şeklinde konuştu.

"İhsanoğlu'na propaganda sürecinde kampanyaya destek verecek misiniz?" sorusuna, Türker, "Destekleme kararımızı resmen açıkladıktan sonra, desteklediğimiz adayın yanında her an, her zaman dururuz" yanıtını verdi.

Görüşmeye, eski bakanlardan Hikmet Sami Türk de katıldı.

‘CUMHURBAŞKANIMIZIN ELİ SIKI’
Ekmeleddin İhsanoğlu, ziyaretleri kapsamında kendisini aday olarak gösteren CHP’ye de gitti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen İhsanoğlu, laiklik konusunda mesajlar verdi.

Din ve devlet işlerinin birbirlerinden ayrılması gerektiğini ifade eden İhsanoğlu, “Mezhepçilik, din-siyaset konusunda fikirlerim açık” diye konuştu.

İhsanoğlu, şunları kaydetti: "Biz Türkiye'nin önünü açmak istiyoruz, cepheleşen, kutuplaşan bir Türkiye değil, huzur içerisinde yaşayan bir Türkiye ve yine dünyada itibar gören bir Türkiye yaratmak için bu uzlaşmanın önünü açarak, daha büyük hale getirerek, bu değerlerimizi de gelecek yıllara taşımak için el birliği ile çalışmak istiyoruz."

İhsanoğlu, kampanya kapsamında Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana gibi "simgesel yerlere" yapacağı ziyaretlerinin anlamının sorulması üzerine ise "Benim esas hedefim Türkiye'nin birliğini, beraberliğini göstermektir” dedi.

Açıklamaların ardından İhsanoğlu ve Kılıçdaroğlu foto muhabirlerine tokalaşma fotoğrafı verdi.

Kılıçdaroğlu'nun tokalaşma sırasında, "Sayın Cumhurbaşkanımızın eli sıkı" şeklinde yaptığı espri, MYK üyeleri arasında gülüşmelere neden oldu.

UYSAL: KÖŞKÜ TAHSİS EDEBİLİRİZ
Demokrat Parti’yi (DP) de ziyaret eden İhsanoğlu, Genel Başkanı Gültekin Uysal'la bir araya geldi.

İhsanoğlu, "Sayın Başkana ve yardımcılarına verdikleri bu açık destekten dolayı şükranlarımı sunmak istiyorum" dedi.

Celal Bayar Köşkü'nü Ekmeleddin İhsanoğlu'na tahsis edebileceklerini dile getiren Uysal, "Sayın Cumhurbaşkanımız, hiçbir siyasi partinin ne ön bahçesinden ne arka bahçesinden çıkmıştır. Türkiye'ye hizmet kervanının içerisinde, bu milletin has bahçesinin içinden çıkmıştır" dedi.

İhsanoğlu, Ortadoğu’daki terör örgütleriyle ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti: "İslamiyet adına çıkan bu aşırı terörist örgütler, İslam'ı rahmet değil, lanet gibi takdim ediyorlar. Bu lanet, onları bulacaktır çünkü bunlar İslamiyetin temel prensiplerini katleden, Müslümanları katleden, karanlık emelleri için karanlık gündemleri için İslamiyeti kullanan ve biz bunların karşısında 9 sene olduk.”

HDP ZİYARETİ
CHP ve MHP’nin “çatı aday”ı, HDP yönetimiyle görüşmek için TBMM’ye gitti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la görüşen İhsanoğlu, "Çok başarılı, verimli bir görüşme oldu. Çok mutlu ve umutlu ayrılıyorum" dedi.

KAMALAK: BÜYÜK BİR TEVECCÜH
İhsanoğlu, ziyaretleri çerçevesinde Saadet Partisi’ne de gitti. SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak, İhsanoğlu'nu kapıda karşıladı.

Görüşmenin ardından çıkışta basın mensuplarına açıklama yapan Ekmeleddin İhsanoğlu, Kamalak'la çok verimli, detaylı ve anlamlı bir görüşme yaptıklarını belirtti.

“Burası benim için çok aziz bir yer, hatıralarımız var, müşterek dostluklarımız var" diyen İhsanoğlu, "Buradan çok mutlu ve umutlu olarak ayrılıyorum" dedi.

Kamalak ise yaptığı açıklamada, “Her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığına aday olması, gösterilmesi, hem de iki önemli parti tarafından aday gösterilmiş olması büyük bir teveccühtür. Tebrik, takdir ediyoruz. Başarılar diliyoruz" diye konuştu.

Kamalak, konuyu parti içinde görüştükten sonra destekleyecekleri adayı açıklayacaklarını vurguladı.

'BAŞÖRTÜSÜ BİR HAKTIR'
Ekmeleddin İhsanoğlu'nun son durağı MHP oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle biraraya gelen İhsanoğlu, bir soru üzerine başörtüsüyle ilgili mesajlar verdi.

Başörtüsü konusundaki fikirleri nedeniyle üniversitede yaşadığı zorlukları hatırlatan İhsanoğlu, "Başörtüsü bir haktır" dedi.

İhsanoğlu, şöyle devam etti:

"Ben üniversitede öğretim üyesiyken, bölüm başkanıyken İstanbul Üniversitesi'nde başörtülü kızlarımızın haklarını müdafaa eden çok az sayıdaki öğretim üyelerinden birisiyim. Benim 28 Şubat döneminde yaptığım bu savunma benim kürsümün kapatılmasına ve benim o günkü baskı karşısında üniversiteden 10 sene erken ayrılmama sebep olmuştur.

Bunun aksini söyleyenler ya gerçekleri bilmiyorlar ya gerçekleri kendi hayallerindeki gibi görmek istiyorlar. Başörtüsü haktır. Başörtüsü, kadınlarımızın, kızlarımızın istediği şekilde olması lazım gelir. Bu bir kendi yorumlarıdır, gelenekten gelen bir şeydir. Ona saygılı olmak, ben bu hakkı müdafaa eden çok az sayıdaki insanlar... O zaman 'selamet der kenarest' diyenlerin bugün kalkıp da böyle bir şey söyleme hakları yoktur."

Çok verimli bir görüşme yaptıklarını belirten Bahçeli ise İhsanoğlu'na teşekkür ederek, "Biz, milli mutabakat anlayışıyla gidiyoruz. Mesele artık, çatı, pencere, kapı şeklinde değil, milli mutabakat şeklinde büyüyor, devam ediyor" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler