HABER

EKO, EKG, EMG ve EEG nedir? EKO, EKG, EMG ve EEG nasıl çekilir?

Tıp dünyasında sıkça kullanılan tanısal yöntemler arasında elektrokardiyografi (EKG), elektromiyografi (EMG) ve elektroensefalografi (EEG) önemli bir yer tutar. Bu tanısal yöntemler, doktorların hastalıkları daha iyi anlamasına ve uygun tedavi planlarını belirlemesine yardımcı olur. Ancak, her bir yöntemin belirli durumlar için daha uygun olduğu unutulmamalıdır.

EKO, EKG, EMG ve EEG nedir? EKO, EKG, EMG ve EEG nasıl çekilir?

İçindekiler

  • EKO nedir?
  • EKO nasıl çekilir?
  • EMG nedir?
  • EMG nasıl çekilir?
  • EEG nedir?
  • EEG nasıl çekilir?

Tıbbın önemli dallarından biri olan nöroloji ve fizik tedavi gibi alanlarda sıkça kullanılan tıbbi tanı ve tedavi yöntemleri arasında Elektrokardiyografi (EKO), Elektromiyografi (EMG) ve Elektroensefalografi (EEG) bulunmaktadır. Bu tıbbi testler, hastaların sağlık durumunu değerlendirmek, tanı koymak ve tedavi planlarını belirlemek için hayati öneme sahiptir. Uzmanlık gerektiren bu testler, uzman doktorlar tarafından yorumlanmalı ve doğru tanı için diğer klinik bulgularla birlikte değerlendirilmelidir.

EKO nedir?

Ekokardiyografi, kısa hâliyle EKO ne demek diye bakacak olursak bir tanısal yöntemdir diyebiliriz. EKO, ekokardiyografinin kısaltmasıdır. Ekokardiyografi, kalbin ve kalp kapakçıklarının ultrason ses dalgaları kullanılarak görüntülenmesi ve değerlendirilmesi için kullanılan bir tanı yöntemidir.

EKO nasıl çekilir?

EKO, kalp hastalıklarının tanısında ve takibinde oldukça faydalı, güvenilir ve girişimsel olmayan bir yöntemdir. EKO sayesinde kalbin yapısı, işlevi, kalp kapakçıklarının durumu, kan akışı ve kalp kasının kasılma gücü hakkında detaylı bilgi edinilebilir. EKO, bir uzman hekim tarafından hastanın sol yanına yatırılmasıyla gerçekleştirilir. Hastanın göğsüne jel sürülen bir transdüser (prob) yerleştirilir ve transdüserden gönderilen ultrason ses dalgaları kalbe çarparak geri döner. Geri dönen ses dalgaları, bilgisayarda işlenerek kalbin görüntüleri oluşturulur. Bu görüntüler, siyah beyaz veya renkli olarak ekrana yansıtılabilir ve kaydedilebilir.

EMG nedir?

Elektromiyografi ya da EMG ne demek diye bakarsak bu yöntem de EKO gibi bir tanı koyma yöntemidir. EMG, elektromiyografi kelimelerinin kısaltmasıdır. Sinir ve kas dokuları arasında gerçekleşen elektriksel aktiviteyi ölçerek sinir veya kas kaynaklı patolojilerin değerlendirilmesini amaçlayan bir tetkiktir.

EMG nasıl çekilir?

EMG 2 aşamada gerçekleştirilir. İğne EMG ile kas içine ince elektrotlar yerleştirilerek kasın elektriksel aktivitesi ölçülür. İğne EMG çekiminde önce doktor ince iğneli elektrotları cildinizden kaslarınıza nazikçe yerleştirir. Bu elektrotlar, kaslarınızdaki elektriksel aktiviteyi algılar. Doktorunuz, kaslarınızı farklı şekillerde hareket ettirmenizi veya kaslarınızı gevşetmenizi isteyebilir, böylece her kas hareketinde kaslardaki elektriksel aktivite katdedilir.

Yüzey EMG ile cilde yapıştırılan elektrotlar yardımıyla kasın kasılma sırasında ürettiği elektriksel sinyaller kaydedilir. Yüzey EMG çekiminde cildinize yapışkan elektrotlar yerleştirilir, böylece kaslarınız kasıldığında ürettiği elektriksel sinyalleri algılar. Her kas hareketi sırasında, elektrotlar kaslarınızdaki elektriksel aktiviteyi kaydedilir.

EEG nedir?

EEG, elektroensefalografik kelimelerinin kısaltmasıdır ve beynin elektriksel aktivitesini ölçen bir tanı yöntemidir. Beyin hücreleri, sinir sinyalleri olarak adlandırılan elektriksel sinyaller üretir. Bu sinyaller beynin farklı bölgelerinde koordineli bir şekilde çalışmasını sağlar. EEG, bu sinyalleri kafa derisinden algılayarak beynin nasıl çalıştığını değerlendirmeye yardımcı olur.

EEG nasıl çekilir?

EEG çekimi sırasında hastaya herhangi bir ilaç verilmez ve ağrısız bir işlemdir. EEG çekiminde hasta uzanır ve hastanın kafasına elektrotlar jel ya da yapışkan bantlarla sabitlenir. Hasta sonrasında gözlerini kapatır ve sakin kalmalıdır. EEG cihazı elektrotlar sayesinde sinyalleri kaydeder.

Bu bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.

En Çok Aranan Haberler