HABER

Ekolojik gübre üretimi

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen bir projeyle verimi yüzde 300 oranında arttıran ve gübre kullanımında tasarruf sağlayan ekolojik gübrenin üretilmesi konusunda çalışmalar yürütülüyor.

Azola adı verilen ve sulak alanlarda yetişen eğrelti otunun ticari gübreye alternatif olabilmesi yönünde araştırmalar yaptıklarını belirten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mithat N. Gevrek açıklamasında, "Bu bitkinin yaprakları üzerinde mavi-yeşil algler var. Bunlar havanın serbest azotunu tutuyor ve eğrelti otunun üzerindeki boşluklarda yaşıyor. Bu algler, eğrelti otuna biyolojik kaynak olma özelliğini taşıyor" dedi.

Uzakdoğu ülkelerinde akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle üreticilerin biyolojik azot kaynaklarına doğru yöneldiğini açıklayan Yard. Doç. Dr. Gevrek, "Filipinler'de bulunan Uluslararası Çeltik Araştırma Enstitüsü bu konuda araştırmalar yürütmekte. Şu anda tespit edilen 600'ün üzerinde Azola genotipi mevcut. 1996 yılında başladığımız bir projeyle Filipinler'den 4 farklı Azola genotipi getirttik. TÜBİTAK'a sunduğumuz çalışmayla bu bitkinin ticari gübreye alternatif olup olamayacağına ilişkin araştırmalar yürüttük. 2 yıl süren çalışma sonucunda metrekareye 300 gram Azola aşılanması durumunda ticari gübreden üçte bir oranında tasarruf edilebileceğini gördük" diye konuştu.

Yaptıkları araştırmalar neticesinde bu bitkinin Ege ve Akdeniz koşullarına uyum sağladığının anlaşıldığını tespit ettiklerini vurgulayan Yard. Doç. Dr. Gevrek, "Uygun ekolojik koşullarda 15 gün içerisinde yüzde 300 oranında bir verim artışı sağlamak mümkün olabilmektedir. Önümüzdeki günlerde yine Filipinler'den farklı türe ait genotipler getirterek, bunlar üzerinde çalışmalara başlayacağız. Şu anda elimizde bir türe ait genotipler mevcut. Diğer türlerden de örnekler getirterek, onların performansını öğrenmek istiyoruz" dedi.

Azola bitkisinin Uzakdoğu başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde organik madde kaynağı ve yeşil yem bitkisi olarak kullanıldığını açıklayan Gevrek, "Bu bitki, azot, protein, fosfor yönünden çok zengin. Yurtdışında tatlı su balıklarının, kaz, tavuk gibi hayvanların beslenmesinde yem olarak değerlendirilmekte. Yine Japonya'da bu bitki olgunlaştıktan sora süs bitkilerinde saksı toprağı olarak kullanılmakta" diye konuştu.

Azola bitkisi ile ilgili olarak çalışmaların sürdüğüne işaret eden Yard. Doç. Dr. Gevrek, üniversite olarak ileride ekolojik gübre üretimini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

En Çok Aranan Haberler