YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Ekolojik Köy"de Stres Atıyorlar

Kocaeli'nin Kartepe ilçesine bağlı Ketenceler köyünde uygulanan "Ekolojik köy" projesi kapsamında, köydeki boş evleri pansiyona çeviren kadınlar, gelen konuklara köy

Kocaeli'nin Kartepe ilçesine bağlı Ketenceler köyünde uygulanan "Ekolojik köy" projesi kapsamında, köydeki boş evleri pansiyona çeviren kadınlar, gelen konuklara köy yaşamını birebir yaşatarak şehrin stresini atma imkanını sunuyor.

Temmuz ayında 10 kadın ile başlayan projede kadınlar aşçılık konusunda eğitildikten sonra, köydeki boş evlerden 10'unu ev pansiyona çevrilerek köye gelen turistlere konaklama imkanı sağlandı.

Köydeki evlerde konaklayan turistler, burada kaldıkları süre içinde doğal köy yemeklerinden yiyip, tarlada çapa sallayarak, tavukların yumurtalarını toplayıp günlük köy işleriyle uğraşarak, şehir hayatının gürültüsünden ve stresinden uzaklaşıyor.

Gecelik misafirlerin yanında, günübirlik ziyaretçilere ve hafta sonu kahvaltı yapmaya gelen gruplara da hizmet verilen köye gelenler, köyden ayrılırken, kadınların köyde yetişen meyvelerden yaptığı reçel ve pekmezlerden de satın alıyorlar.

-"Gelen misafirlere köy yaşantısı sunuluyor-

Şu ana kadar 60 ailenin konakladığı ve yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde talep yoğunluğu yaşanan köyde tatil yapmak isteyenler, kişi başı 55 lira karşılığında bir gece konaklayarak, sabah da kahvaltı yapabiliyor.

Proje Koordinatörü Nermin Ketçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köy kadınları olarak ekolojik ve sağlıklı bir yaşam köyü kurmak için bir araya geldiklerini belirterek, ilk başta önceliklerinin doğal ve sağlıklı yiyecekler üretmek olduğunu söyledi.

Ketçi, daha sonra konaklama fikrinin ortaya çıktığını ve hafta sonu şehirden gelen insanların konaklaması için 10 tane ev hazırladıklarını anlatarak, şehirden gelen misafirlere köy yaşantısı sunmak ve özledikleri bir hayat oluşturmak için çalıştıklarını kaydetti.

Köye gelen konukların yiyeceği domates ve salatalığın diplerini kazarak dalından kendilerinin topladığını ve yumurtaları kümesten çocukların aldığını dile getiren Ketçi, 250 haneli bu sessiz dağ köyünde insanların su kayağı, golf ve ata binme şansını da elde ettiğini bildirdi.

-"Çerkez yemekleri ağırlıkta"-

Ketçi, köyün ekolojik tarım için çok uygun olduğunu vurgulayarak, "Gelecek günlerde ekolojik tarım yapmaya başlayacağız. Ürünlerimizi de kendimiz yapacağız. Burada sofraya konulan her şey tamamen köy ürünü. Yemeklerde köy ürünlerinden yapılıyor. Çerkez yemekleri ağırlıklı" dedi.

Köyde konaklanabilecek 10 tane evleri olduğunu belirten Ketçi, "Şu an epey bir yol katettik. Talep çok fazla, insanlar gerçekten doğal bir yaşama hasret kalmışlar. Şu anda 35 aileyi ağırlayabilecek yatak kapasitemiz var. Oda, kahvaltı 55 lira. Kişi ne yemek istiyorsa onu yapıyoruz. Onun fiyatı da 25 lira. Akşam yemekten sonra isterse müzik eşliğinde Çerkez oyunları da var. Közde mısır yapıyoruz, közde kahve yapıyoruz. İnsanların özlem duyduğu şeyleri yapıyoruz. Gelen dinleniyor, spor aktivitesi yapmak isteyenler var. Onları da yönlendiriyoruz. Hanımlar nefes almak istiyor" diye konuştu.

Ortaya koydukları örnekle bütün köylerin bu şekilde hayata kavuşmasını istediklerini vurgulayan Ketçi, "Bütün çalışmalarımız bunun için. Bunu yapan köyler çoğalsın, kentle köy arasındaki gelir farkı azalsın, köyden kente göç olmasın, köydeki gençlere iş imkanı sağlansın, köy ürünleri biraz daha değer kazansın, ilaçsız tarım olsun, kansersiz bir hayat olsun, sağlıklı bir hayat olsun istiyoruz" ifadesini kullandı.

-"Buraya gelen çapasını alıp tarlaya girecek"-

Köy Muhtarı İrfan Temel ise köyde açılan dikiş kursunun bitmesinin ardından girişimci kadınların köydeki ekolojik tarımdan yararlanarak reçel ve turşu yapmaya başladığını, kendisinin de kadınlara bu istekleri konusunda destek verdiğini anlatarak, daha sonra köydeki boş evleri pansiyon için açmaya karar verdiklerini söyledi.

Köyde 50'ye yakın boş evin olduğunu ve şu an bunlardan 10 tanesinin pansiyon olarak hazırlandığını dile getiren Temel, "Anahtarları kadınlara verildi. Gelen olursa evlerde kalıyor, kahvaltısını yapmak isteyen kahvaltısını yapıyor, gecelemek isteyen geceliyor, gelmişken reçelini, pekmezini, eriştesini, tarhanasını alıyor" dedi.

Temel, proje kapsamında kadınların ilk olarak aşçılık eğitimi aldığını vurgulayarak, kendi ürününü ekmek isteyen konuklara yardımcı olmak için de organik tarım kursuna başlayacaklarını kaydetti.

Kurs tamamlandığında köye gelenlerin kendi ürünlerini ekmesini sağlayacaklarını belirten Temel, "Buraya gelen çapasını alıp tarlaya girecek, diğer gelişinde ektiğine bakacak, sabah kahvaltısında domatesini, biberini kendisi koparacak" şeklinde konuştu.

Temel, Temmuz ayında uygulamaya başladıkları proje kapsamında şu ana kadar 60 ailenin köyde konakladığını belirterek, "Çoğunlukla hafta sonu gelip kalıyorlar, günü birlik gelenler var, gruplar var. Şimdi gruplara kahvaltı yeri hazırlanıyor, daha geniş guruplara kahvaltı da vereceğiz. Gelenlerin her öğün yemeği yapılıyor, kadınlar yemeği burada veriyorlar. Burası köy Çerkez köyü olduğu için gelenlere Çerkez yemeklerinden de veriliyor, kır havası yaşıyorlar burada" ifadesini kullandı.

Köydeki kadınların artık daha aktif hale geldiğini dile getiren Temel, gelecekte köy ekonomisine büyük ölçüde katkıda bulunacaklarına inandığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler