Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekim ayı ihracatında yaşanan yüzde 11.6 oranlık artışla, şimdiye kadarki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldığını söyledi. Çağlayan, “Aylık bazda rekor kırdığımız gibi, yıllık ihracat rekorunu da kıracağız” dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ekim ayı dış ticaret rakamlarını yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi. 13 milyar 292 milyon dolar ile şimdiye kadarki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldığını ifade eden Çağlayan, Ekim ayı ihracat artışının yüzde 11.6 olduğunu, 10 aylık ihracatın yüzde 13.4 artışla, 126.3 milyar dolara çıktığını kaydetti. Aylık bazda rekor kırıldığını ve yıllık ihracat rekorunu da kıracaklarını vurgulayan Çağlayan, “Şu an OVP hedefinin üzerindeyiz. Son 12 aylık ihracatımız 149.8 milyar dolar oldu. İnşallah yıl bittiğinde bunun da üzerine çıkacağız. Türkiye bu yıl dünyada ihracatını en çok artırmış ilk 5 ülkeden biri olacak. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki; altın ihracatımız son 7 ayın en düşük düzeyine gerilemiş olmasına rağmen, bu ay ihracat rekoru kırıldı. İthalatımız Ekim ayında yüzde 5.6, on aylık dönemde ise yüzde 2.9 gerilemiş durumda. İhracatın ithalatı karşılama oranı Ekim ayında yüzde 70.7’ye çıktı. Dış ticaret açığı geçen yıl ilk 10 ayda 90.2 milyar dolardı, bu yıl 69.5 milyar dolara geriledi. Yani yaklaşık 20.7 milyar dolar düştü. Bu iyileşmenin ana nedeni 15 milyar dolarlık ihracat artışı. Aynı sonucu cari açık üzerinde de göreceğiz” dedi.
Enerji dışı yıllıklandırılmış dış ticaret açığının 33.2 milyar dolar ile son 24 ayın en düşük düzeyine gerilediğine işaret eden Çağlayan, açığın 2011 Kasım ayında 61 milyar doların üzerine çıkarak rekor kırdığını kaydetti. Çağlayan, “Aylık bazda AB, Afrika’nın tamamı, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Uzak Doğu, Orta-Doğu’ya ihracatımızda artışlar var. 10 aylık dönemde ise AB hariç tüm bölgelere ihracatımız artmış durumda. AB dışındaki bölgelere ihracat artışımız yüzde 32.7. Bu bizim proaktif Pazar çeşitlendirme çalışmalarımızın net bir sonucu. 2009-2011 döneminde 28 milyar dolara yaklaşan pazar çeşitlendirme katkısı bu yıl da devam ediyor” dedi.
İhracatçın dünyanın her noktasını pazar olarak görmek zorunda olduğu belirten Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:
“Prag neyse, Sao Pauolo da o, Bağdat neyse, Mumbai de o olmalı. Ancak böyle 2023 hedeflerine ulaşabiliriz. Daha fazla üretip, daha fazla ülkeye mal satacağız. Türkiye üreterek büyüyecek, sanayi ile büyüyecek. Fakat katma değeri yüksek üretim ile bunu yapmak zorundayız. Ar-Ge’nin, tasarımın, markanın, inovasyonun üretim içindeki, ihracat içindeki payının artması gerekiyor. Daha kaliteli malları, daha yüksek katma değerle üreteceğiz. Amacımız orta ve uzun vadede dış ticaret açığını, cari açığı bir daha yükselmemek üzere aşağı çekmek. Üretici ve ihracatçılarımızdan, halkımızdan bu çabalarımıza destek vermelerini bekliyorum. 2023’te en büyük 10 ekonomiden biri olmak için, 500 milyar dolar mal ihracatı için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz