YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomi Bakanı Çağlayan:-"Övünerek Söylüyorum, 12 Aylık Ihracatımız,geçen Sene 135 Milyar Dolardı. Bugün Tam 151.5milyar Dolar Olmuştur. 'Maşallah' Diyoruz"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Övünerek söylüyorum, 12 aylık ihracatımız, geçen sene 135 milyar dolardı. Bugün tam 151,5 milyar dolar olmuştur.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Övünerek söylüyorum, 12 aylık ihracatımız, geçen sene 135 milyar dolardı. Bugün tam 151,5 milyar dolar olmuştur. 'Maşallah' diyoruz" dedi.

Çağlayan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) binasında düzenlenen "2020 Mersin 14. Dünya Turunçgil Kongresi Lansmanı"nda yaptığı konuşmada, dünyanın pek çok ülkesinin getireceği ek masraflar nedeniyle uluslararası yarışmaları yapmaktan kaçınırken, Türkiye'nin 2013 Akdeniz Oyunları'nı yapacağını hatırlattı.

Oyunların 450 milyon liralık bütçesinin olduğunu anlatan Çağlayan, şunları söyledi:

"Biz isteseydik, Akdeniz Oyunları'nı bugünkü ortaya koymuş olduğumuz bütçenin belki 6-7'de birinin çok daha altında yapabilirdik. Ama Mersin bunu hak ettiği için, Mersin bölgenin parlayan yıldızı olduğu için, Mersin'in, Çukurova'nın gelişmesi için, ticaret merkezi olması için bu kadar masraftan kaçınmıyoruz. Yapamayacağımız hiç bir şeyi size söz vermedik. Yapacaklarımızı yapmak da bizim boynumuzun borcu. Biz yola çıkarken 'Ne aldanan, ne de aldatan olacağız' dedik. Bunların tek tek gerçekleştiğinin en yakın tanıkları sizsiniz. Akdeniz Oyunları'nın yetişmeyeceği yönünde çeşitli spekülasyonlar yapılıyor. Bunu diyenlerin hayalleri bile, bize yetişmez. Bütün tesisler bal gibi yetişecek."

10 yılda neyi nasıl yaptıklarını dünyaya gösterdiklerini dile getiren Çağlayan, 14. Dünya Turunçgil Kongresi'ni Mersin'de yapılacak olmasının Türkiye'nin saygınlığının, Çukurova'nın ve Mersin'in bölgenin parlayan yıldızı olmasından kaynaklandığını belirtti.

Bu başarıda, ihracatçıların, yöneticilerin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bugün gelmiş olduğu ekonomik seviyenin, siyasi istikrarın ve Türk halkının payı olduğunu ifade eden Çağlayan, "Bunun üzerinden muhalefet yapanların, spekülasyon yapanların suratları, domates gibi kızaracak. Biz Mersin'de uçan kuştan, 24 saat kımıldayan her şeyden haberdarız, takip ediyoruz. Ne söz verdiysek bunların hepsi gerçekleşecek. Bu kongreyi durup dururken, bizi sevdiklerinden, kara kaşımıza, kara gözümüze, boyumuza posumuza vermediler. Bunu, Mersin'i, Çukurova'mızı ve gelişen ekonomimizi görerek ve bilerek verdiler" dedi.

-"Avrupa darboğaz yaşıyor"-

2020'de Mersin'in uluslararası ticaretin parlayan yıldızı olacağını anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Şu an başta Avrupa olmak üzere dünya ekonomisi büyük bir çöküntü yaşıyor. Büyük bir darboğaz yaşıyor. Birçok ülkede bu ekonomik krizin uzun yıllar devam edeceği söyleniyor. Bugün AB'nin en babayiğit gözüken ülkelerinin bile, 2008 küresel kriz öncesindeki durumlarına gelmesi için en az 2020'ye kadar zamana ihtiyaçları var. Böyle bir ortamda adeta bir ok gibi fırlamış, küresel krizi fırsata çevirmiş, bir taraftan her türlü alt yapısını yaparken, bir taraftan da dünyada ihracatını en hızlı artıran 3. ülke olan ülkemle gerçekten iftihar ediyorum. Bu işe katkı koyan üreticisine, çiftçisine, köylüsüne, emekçilerimizi ve gece gündüz demeden, sıcak, uzak-yakın demeden dünyanın her bir tarafına giden 55 bin ihracatçımıza gönül dolusu teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Oturduğunuz yerden bunları yapamazsınız. Çünkü gidemediğin yer senin değildir. Gezdiğim ülke sayısını unuttum. Gittiğimiz her yerden, evvel Allah ses getirerek döndük. İhracatımızın yarısını Avrupa'ya yapıyoruz. 4'te 1'ini Ortadoğu'ya ve Kuzey Afrika'ya yapıyoruz. Övünerek söylüyorum, 12 aylık ihracatımız, geçen sene 135 milyar dolardı. Bugün tam 151.5 milyar dolar olmuştur. 'Maşallah' diyoruz. Böyle bir başarı yok."

Türkiye'de geçmişte hep Almanya'nın, Japonya'nın, Güney Kore'nin başarı hikayelerinin anlatıldığını belirten Çağlayan, bugün tüm dünyanın, Türkiye'nin başarı hikayesini, öyküsünü konuştuğunu kaydetti.

Yabancı yatırımcılar için Türkiye'nin önemli bir merkez heline geldiğini anlatan Bakan Çağlayan, "Dünyanın her yerinde Türkiye'nin göstermiş olduğu bu ekonomik performans, başarı öyküsü adeta bir tez gibi, master gibi konuşuluyor. Gün geçmiyor ki ülkemizde yabancı bir devlet adamı, iş adamı heyeti olmasın. Türkiye bugün bir merkez haline gelmiştir. Gelenler siyasi istikrara ve güveni sağlamış olan Türkiye'ye geliyorlar. Böyle bir ekonomik krizden başarıyla çıkan ve bunu fırsata çeviren, ihracatını en başarılı şekilde artıran, yaş ortalaması 29 olan Türkiye'ye geliyorlar" diye konuştu.

-Turunçgil ihracatında 3.5 milyar dolar hedefi-

Bakan Çağlayan, 1 milyar dolarlık turunçgil ihracatını, 3.5 milyar dolara çıkaracaklarını dile getirerek, bunun Mersin ve Çukurova için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Mersin'in yaş meyve sebzenin merkezi olduğunu vurgulayan Çağlayan, 2020'de yapılacak olan Dünya Turunçgil Kongresi'ne dünyanın her yerinden akademisyenler, basın mensupları, bu işin ticaretini ve üretimini yapanların geleceğini, Mersin'in buna hazır olduğunu bildirdi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Yaş Meyve Sebze Kurulu Başkanı ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak ise, turunçgillerin dünyada en fazla üretilen ve tüketilen meyve grubu olduğunu belirterek, dünyada yıllık 125 milyon ton olan turunçgil üretiminin 3.5 milyon tonunun Türkiye'de gerçekleştirildiğini ve Türkiye'nin dünya üretici ülkeleri arasında ilk 10'da olduğunu söyledi.

Dünyada yaklaşık 15 milyon ton turunçgil ihracatı yapıldığını anlatan Kavak, Türkiye'nin toplam 3.5 milyon ton olan üretiminin yaklaşık yüzde 43'lük kısmını ihraç ettiğini ve dünya turunçgil ihracatında 2. sırada yer aldığını belirtti.

AKİB Başkanlar Kurulu Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş da Türkiye'nin ihracatını her sene artırdığını belirterek, "En çok ihracat yaptığımız ülkelerde büyük sıkıntılar var ama ihracatımızı sürekli yükseltiyoruz. Bu yılların verdiği bir birikim. AKİB olarak geleceğe yatırım yapıyoruz. Yeni sertifikalar, eğitim kursları yapıyoruz" diye konuştu.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, ihracatın önemine değinerek, "14. Dünya Kongre'sinin Türkiye'de yapılacak olması dünya ülkelerinin Türkiye'ye olan güveninin göstergesidir. Bunu Türkiye'nin ve Mersin'in bir zaferi olarak görüyoruz" dedi.

-Bakanın adı okula verilecek-

Konuşmaların ardından AKİB tarafından yapılarak gelecek eğitim öğretim yılında hizmete girmesi planlanan 24 derslikli "AKİB Zafer Çağlayan Ticaret Meslek Lisesi"nin protokolü Vali Güzeloğlu ve Adnan Ersoy Ulubaş tarafından imzalandı.

İmzalara şahitlik yapan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin her yıl birçok açıdan büyüdüğüne dikkati çekerek, "Kontrolsüz güç, güç değildir. Gücümüzü kontrol etmek mecburiyetindeyiz. Gücümüzü ne kadar kontrol edebilirsek o kadar başarılı oluruz. İşte bundan dolayı AKİB'in böyle bir okul yapması, alkışlanması gereken bir şeydir. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum, okul seneye eğitime açılacak. Okula adımın verilmesinden şeref duydum" diye konuştu.

Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar / Kerem Kocalar

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler