YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin Kredi Notunun Artmasını Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, S&P'nin Türkiye’nin kredi notunu BB’den BB+’ya yükseltmesine ilişkin, "Uzun zamandır bekliyordum,...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, S&P'nin Türkiye’nin kredi notunu BB’den BB+’ya yükseltmesine ilişkin, "Uzun zamandır bekliyordum, ama yeterli değil. Bu not artırımı, Türkiye ekonomisinin hakkının teslimidir" dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu BB’den BB+’ya yükseltmesini değerlendirdi. Çağlayan, "S&P’nin Türkiye’nin notunu BB’den BB+’ya yükseltmesi beklediğimiz, ancak geç gelen bir artıştır. Türkiye ekonomisi gösterdiği performans, gerçekleştirdiği ihracat artışı ile dünyanın pek çok ülkesinden ayrışmıştı" dedi.

"YAPILAN BU NOT ARTIRIMI BEKLENEN BİR GELİŞMEDİR"

Uluslararası derecelendirme kuruluşları içinde Türkiye’nin kredi notu en düşük değerlendirildiği kurumun S&P’i olduğunu kaydeden Çağlayan, "Şu anda Türkiye’nin notunu Moodys ile aynı düzeye getirdi. Yatırım yapılabilir düzeyin bir kademe altındayız ama Türkiye ekonomisi gösterdiği performansla çoktan yatırım yapılabilir ülke derecesini hak ediyor. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir ülke derecesine getirecekler. Yapılan bu not artırımı beklenen bir gelişmedir. Ben de daha defalarca S&P’den not artışı beklediğimizi dile getirmiştim" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, AYAĞINDAKİ PRANGALARDAN BİR BİR KURTULMAYA BAŞLADI"

Bu gelişmelerin beraberinde Türkiye ekonomisine hızına hız katacağını vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Türkiye ayağındaki prangalardan bir bir kurtulmaya başladı. S&P’nin not artırımının temelinde çözüm sürecine atıfta bulunması, istikrarlı ve sürdürülebilir borçlanma politikasının yanı sıra ihracat performansımıza vurgu yapılması önemlidir. Türkiye ekonomisinin gerek büyümesinde, gerek istihdam artışında ihracat lokomotif görevini üstlenmiştir. Çünkü, ihracatta son 4 yılda sadece pazar çeşitlendirmesi sayesinde 42 milyar dolara yakın ihracat artışı sağlanmıştı. 2012 yılında dünya ekonomisinde kaotik ortam devam ederken Türkiye mal ihracatını yüzde 13.1, hizmet ihracatını yüzde 8.8 oranında artırmıştır. Türkiye dünyada ihracatını en hızla artıran ülkelerden biridir. Ve bu ihracat artışı cari açığın azalmasındaki en büyük aktördür."

"NOT ARTIŞI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GÖSTERDİĞİ PERFORMANSIN ALTINDADIR"

Yapılan not artışının sevindirici olmasına rağmen Türkiye ekonomisinin gösterdiği performansın altında olduğunu dile getiren Bakan Çağlayan, "Bu not artışı ile birlikte Türkiye ekonomisi Romanya, Endonezya, Filipinler ve Hırvatistan ile aynı düzeyde değerlendirilmektedir. Türkiye ekonomisi bu ülkelerden çok daha ilerdedir. İnanıyorum ki, hükümetimizin kararlılıkla yürüttüğü çözüm süreci, yeni yatırım teşvik sistemimize olan ilgiyi daha da artıracak, bu da büyümeye, istihdama, ihracata yansıyacak, Türkiye hak ettiği yatırım yapılabilir ülke düzeyine önümüzdeki dönemde ulaşacaktır. Not artırımının Türkiye ekonomisi için hayırlı olmasını diliyorum" değerlendirmesini yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler