YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomi Bakanı Çağlayan: Yeni Teşvik Kararına 480 Müracaat Yapıldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik kararının yürürlüğe girdiği 19 Haziran 2012 tarihinden bugüne kadar...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik kararının yürürlüğe girdiği 19 Haziran 2012 tarihinden bugüne kadar teşvik belgesi düzenlenmesine yönelik toplam 5,5 milyar TL sabit yatırım tutarında 480 müracaat yapıldığını söyledi. Çağlayan, aynı dönemde toplam yatırım tutarı 3,93 milyar TL ve öngörülen istihdamı 16 bin 247 kişi olan 340 projenin incelemelerinin tamamlanıp teşvik belgelerinin düzenlendiğini belirtti.

Yeni Teşvik Sistemi'ne ilişkin Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Salonu'nda bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Çağlayan, yeni teşvik sisteminin kamuoyu ile paylaşıldıktan sonra özellikle yerli ve yabancı yatırımcıların ve özel sektör kuruluşlarınca hatta yurt dışında ilgili çevrelerce büyük bir ilgiyle karşılandığını ifade etti.

Söz konusu dönemde toplam yatırım tutarı 3,93 milyar TL ve öngörülen istihdamı 16 bin 247 kişi olan 340 projenin incelemelerinin tamamlanıp teşvik belgelerinin düzenlendiğini belirten Çağlayan, düzenlenen teşvik belgelerinin sabit yatırım tutarları itibariyle 2,26 milyar TL'si bölgesel, 1,06 milyar TL'si genel ve 616 milyon TL'si büyük ölçekli yatırım uygulamaları kapsamında olduğunu kaydetti.

Bu belgelerden 60 adeti organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlendiğini ve bir alt bölge desteklerinden yararlanabileceklerini anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"33 adet yatırım ise öncelikli yatırımlar kapsamında beşinci bölge desteklerinden yararlanma imkanı bulacaklardır. Düzenlenmiş teşvik belgelerinin adet itibariyle yüzde 3,8'i tarım, yüzde 9,1'i madencilik, yüzde 56,8'i imalat, yüzde 2,9'u enerji ve yüzde 27,4'ü hizmetler sektöründe gerçekleştirilecek yatırımlara aittir. Daha önce olduğu gibi imalat ve hizmetler sektörleri bu süreçte de ilk sıralarda yer almaktadırlar. Bölgeler itibariyle teşvik belgelerinin dağılımına bakıldığında birinci bölgeden altınca bölgeye doğru sırasıyla 99, 53, 67, 43, 29 ve 49 adet belge düzenlendiği görülmektedir. Birinci bölge yüzde 29 ile ilk sırada yer alırken yüzde 14,4 ile altınca bölge 4. sırada yer almaktadır. Altınca bölgede öngörülen istihdamın toplam istihdam içerisindeki payı yüzde 17 mertebesindedir. Tekstil ve konfeksiyon yatırımları ilk sırada yer almaktadır."

Teşvik belgelerinde İstanbul'un ilk sırada yer aldığını dile getiren Çağlayan, İstanbul'u ise sırasıyla Gaziantep, Bursa, Şanlıurfa, Kocaeli, Ankara, İzmir ve Mersin illerinin takip ettiğini söyledi. Çağlayan, 2023 hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir araç olarak gördükleri yeni teşvik sisteminin başarıya ulaşması için ellerinden gelen tüm gayreti sarf ettiklerini de vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler