YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın Açıklamaları (1)

Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan, “Cari açığa bir darbe daha vurup, minderden bir daha kalkamaz hale...

Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan, “Cari açığa bir darbe daha vurup, minderden bir daha kalkamaz hale getirmek istiyoruz” dedi.

Bakan Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu’nda düzenlenen “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” ile “Teknik Müşavirlik Şirketlerine Yönelik Yeni Devlet Yardımları” konulu basın toplantısında hizmet sektörü, sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerine yönelik devlet desteklerini açıkladı. Bakan Çağlayan, Türkiye ekonomisinin en öncelikli konusunun cari açık olduğunu belirterek, “Biz hükümet olarak bu sorunu tıpkı kamu maliyesi ve enflasyonda yaptığımız gibi kökten çözmek için kolları sıvadık. Kısa vadede para ve kredi kanalıyla cari açığı azaltıcı önlemler alındı ve bu önlemler etkilerini göstermeye başladı. Biz ise orta ve uzun vadede bu sorunu kalıcı olarak çözmek için çalışıyoruz" diye konuştu.

Sağlık turizmi, bilişim, yazılım, dizi film, sinema sektörlerinin tamamının dış ticaret fazlası verdiğine dikkat çeken Çağlayan, “Biz bununla yetinmiyoruz, bu sektörleri ve eğitim sektörünü daha da fazla büyütmeye kararlıyız. Bunlarla cari açığa bir darbe daha vurup, minderden bir daha kalkamaz hale getirmek istiyoruz” dedi.

Hizmet sektörünün uluslararası tarafı hızla gelişen gürbüz çocuklarını, sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerini ve bu sektörlerin ihracatını, yatırımını ve istihdamını artırmayı ve desteklemeyi amaçladıklarını söyleyen Çağlayan, “2008 sonunda başlayan krizde en ağır darbeyi Avrupa ülkeleri aldı. Biz son derece az etkilenip, bu etkiden çok hızlı sıyrılmış olsak da en büyük pazarımız olan Avrupa’daki olumsuz durum bizi alternatif pazarlardaki çalışmalarımızı yoğunlaştırmaya sevketti. Bunda da gayet başarılı olduk. Avrupa’nın payı gerilemesine rağmen ihracatımız 135 milyar dolara ulaştı. Bu süreci devam ettirebilmek için sadece pazarlarımızda değil, aynı zamanda ürünlerimizde de çeşitlendirmeye ihtiyacımız var. Bu noktada hizmet ticaretini mal ticaretinden farklı göremeyiz. Bugün dünya mal ticareti 18, hizmet ticareti 4 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Biz de nasıl mal ihracatı için var gücümüzle çalışıyorsak hizmet ihracatı için de aynen çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

BİLİŞİM SEKTÖRÜNE YÖNELİK DESTEKLER

Bilişim sektörünün önemine değinen Bakan Çağlayan, teknokentlerin yurt dışında silikon vadilerinde açacakları bilişim merkezlerinin yıllık kira giderlerini ve bu merkezlerde çalıştıracakları iki personelin maaşlarını yüzde 80 oranında ve yıllık 600 bin dolara kadar desteklediklerini bildirdi. Bilgisayar oyunu sektörünün bilişim sektörünün en hızlı gelişen ve en karlı alt sektörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Çağlayan, “Yıllık ticaret hacmi 50 milyar dolar civarında olan oyun sektöründen ülkemizin en az bir milyar dolar alabileceğini düşünüyoruz. Bu yöndeki faaliyetleri desteklemek amacıyla bilgisayar oyunlarının pazara giriş giderlerini yüzde 50 oranında ve oyun başına 100 bin dolara kadar destekliyoruz” diye konuştu.

AKILLI TELEFON UYGULAMARINA DESTEK

Bakan Çağlayan, 2011 yılında 29 milyar defa aplikasyon indirildiği ve bunların satışlarının 7,3 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini ifade ederek, Ekonomi Bakanlığı’nın bilişim sektörünün bu alanda yapacağı çalışmaları artırmak amacıyla Türkiye’de üretilen ve satışı yapılan her bir aplikasyonun komisyon giderlerini yüzde 50 oranında ve toplamda 50 bin dolara kadar destekleyeceğini açıkladı. Bakan Çağlayan ayrıca, bilişim şirketlerinin google, yahoo, baidu ve yandex gibi çok kullanılan arama motorlarında yapacakları tanıtımlara da yüzde 50 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar destek sağlanacağını bildirdi. Bilişim sektörünün 250 milyon dolar ihracatını 2013’te 1 milyar dolara, 2023’te 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini vurgulayan Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

“IBM’in sadece marka değeri 69 milyar dolar. Microsoft’un 59, Intel’in 35, Sisko’nun (Cisco) 25 milyar dolar marka değeri var. Dikkat edin bunlar şirketin tamamının değil, sadece o markaların değeri. Biz Türkiye olarak bu yarışa çok sonradan giriyoruz ama bizim de yazılım alanında başarılı E-NOKTA’mız var, İKİSOFT’umuz var. Ve biz Ekonomi Bakanlığı olarak yazılım şirketlerimizin uluslararası başarılarını artırmak için her türlü desteği vermeye başlıyoruz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler