YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın Açıklamaları (2)

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Hem medikal hem de termal sağlık sektörümüzün sıçrama yapmasını sağlayacak her...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Hem medikal hem de termal sağlık sektörümüzün sıçrama yapmasını sağlayacak her türlü şart mevcut ancak bizim desteklerimiz sektörün marş motoru olacak” dedi.

Bakan Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonu’nda düzenlenen “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” ile “Teknik Müşavirlik Şirketlerine Yönelik Yeni Devlet Yardımları” konulu basın toplantısında hizmet sektörü, sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerine yönelik devlet desteklerini açıkladı. Türkiye’de eğitim sektörünün son yıllarda hızla geliştiğini vurgulayan Çağlayan, “Ülkemiz son yıllarda eğitim sektöründe ciddi kapasitesi olan ülkelerden birisine dönüştü. Şimdi hedefimiz, vereceğimiz desteklerle bu kapasiteyi ‘ekonomik değere’ dönüştürmek. Amacımız, ülkemize çektiğimiz yabancı öğrenci sayısını artırmak ve sağlık, yazılım ve dizi film/sinema sektörleri gibi eğitim sektörünün de dış ticaret fazlası vermesini sağlamak” dedi.

Yüksek ve orta öğretim kurumlarının yurt dışında açacakları ofislerin yıllık kira giderlerini yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar destekleyeceklerini bildiren Çağlayan, “Eğitim kurumlarımız bu destekten -her bir birim için 4 yıl olmak üzere- toplam 10 birim için yararlanabilecekler. Bu muazzam bir destek. Bu destek sayesinde özellikle üniversitelerimizin çevre ve komşu ülkelerden öğrenci çekebilmelerini kolaylaştırmış olacağız” şeklinde konuştu.

FUAR VE ARAMA MOTORU DESTEĞİ

Bakan Çağlayan, eğitim kurumlarının yurt dışı fuarlara katılım giderlerini de yüzde 70 oranında ve fuar başına 15 bin dolara kadar destekleyeceklerini vurgulayarak, “Tamamen yeni bir desteğimiz, arama motoruna reklam verme desteği. Bu kurumlarımızın arama motorlarına verecekleri reklamların giderlerini yüzde 50 oranında ve yıllık 100 bin dolara kadar destekleyeceğiz. Bu destek sayesinde eğitim kurumlarımız internet arama motorları üzerinden milyonlarca gence çok kolay bir şekilde ulaşabilecekler” dedi.

Eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın yüzde 50’sinin vergi matrahından düşülebileceğini bildiren Çağlayan, yani Türkiye’de yerleşik olmayanlara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazancın yüzde 50’sinin vergiye tabi olmayacağını ve Bakanlar Kurulu’nun bu oranı yüzde 100’e kadar arttırma yetkisine de sahip olduğunu kaydetti.

“HEDEF 2013’TE 40 BİN, 2023’TE İSE 100 BİN ÖĞRENCİ”

Eğitim sektörünü dış ticaret fazlası veren bir sektör haline getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Bakan Çağlayan, “2011 yılında 25 bin olan yabancı öğrenci sayımızı 2013’te 40 bine, 2023’te ise 100 bine çıkartmak istiyoruz. Bu sayede eğitim sektöründen 2023’te 2 milyar dolarlık bir döviz geliri elde etmeyi bekliyoruz” diye konuştu.

Dünya sağlık turizmi pazarının 2012 itibarıyla 100 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı ve 5 milyon kişinin sağlık turisti olacağının tahmin edildiğini söyleyen Çağlayan, Türkiye’de 2011 yılında 130 bin civarında sağlık turisti ağırladıklarını ve sektörden 1,5 milyar dolar civarında döviz geliri elde ettiklerini belirtti. Sağlık turizmi alanında Türkiye’nin birçok üstünlüğünün olduğuna dikkat çeken Çağlayan, “4 saatlik uçuş mesafemizde 56 ülke ve 1,5 milyara yakın nüfus bulunuyor. Sadece bu da değil, 200 noktaya doğrudan uçan ve 2011’de Avrupa’nın en iyi havayolu seçilen THY gibi büyük bir avantajımız var. Tarihi ve kültürel güzelliklerimizle geçen yıl 31,5 milyon turist çektik. Bu alanda dünyada 6., Avrupa’da ise 4. ülkeyiz. Tedavi amacıyla ülkemize gelenlere muhteşem güzellikte bir ülke de vaat ediyoruz. Sadece avantajlı coğrafi konumumuz, turistik zenginliğimiz yetmez. 47 sağlık kuruluşu ile ABD’den sonra dünyada en fazla JCI (JCI-Joint Commission International) akreditasyonlu sağlık kuruluşuna sahip ülke olduğumuzu da vurgulamam gerekiyor. Biliyorsunuz JCI dünyada sağlık sektöründe en saygın akreditasyon kuruluşudur” ifadelerini kullandı.

BAKAN ÇAĞLAYAN’DAN SAĞLIKTA FİYAT KARŞILAŞTIRMASI

Bakan Çağlayan, Türkiye’deki sağlık kuruluşlarının en kaliteli hizmeti rakiplerine ve hedef ülkelerine kıyasla oldukça ucuza sunduğunu anlatarak, fiyat karşılaştırması yaptı. Bypass ameliyatı için ABD’de 145 bin, Meksika’da 30 bin, Tayland’da 23 bin doları gözden çıkarılması gerektiğini belirten Çağlayan, “Oysa aynı tedaviyi, hatta daha da kalitelisini, ülkemizde almanın bedeli sadece 12 bin dolar” dedi.

“Sadece medikal tedavi alanında değil ‘termal tedavi’ alanında da Allah ülkemize büyük imkanlar bahşetmiş” diyen Çağlayan, “2011’de termal turizm kapsamında 250 bin kişiyi ağırladık. Bu alanda da çok büyük potansiyelimiz var. Şimdi Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almış termal tedavi kliniklerini de destekleyeceğiz. Hem medikal hem de termal sağlık sektörümüzün sıçrama yapmasını sağlayacak her türlü şart mevcut; ancak bizim desteklerimiz sektörün marş motoru olacak” şeklinde konuştu.

HASTA YOL DESTEĞİ

Bakan Çağlayan, ilk kez ‘Hasta Yol Desteği’ adlı bir desteği uygulamaya koyduklarını açıkladı. Sağlık kuruluşlarının yurt dışından getirecekleri yabancı hastaların uçuş giderlerini yüzde 50 oranında ve hasta başına bin dolara kadar destekleyeceklerini bildiren Çaplayan, bu desteği sadece bakanlığın protokol yaptığı sağlık kuruluşlarına vereceklerine dikkat çekti. Sağlık kuruluşlarının yurt dışında konsültasyon ve ön tanı merkezleri açmalarının sağlık turizmi için büyük önem taşıdığını düşündüklerini belirten Çağlayan, sağlık kuruluşlarının, sağlık turizmi şirketlerinin ve işbirliği kuruluşlarının yurt dışında açacakları ofis ve konsültasyon merkezlerinin yıllık kira giderlerini yüzde 60 oranında ve 200 bin dolara kadar karşılayacaklarını kaydetti.

Sağlık turizmi kapsamında 2013 yılında 3 milyar dolar, 2023 yılında ise 20 milyar dolarlık bir sağlık turizmi geliri hedeflediklerini belirten Bakan Çağlayan “Bu rakamlar doğrudan sektörden beklediğimiz geliri ifade ediyor, sağlık sektörünün harekete geçireceği turizm, perakende tüketim gibi diğer sektörlerden gelecek gelirlerin de ülkemize büyük katkısı olacağını öngörüyoruz” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler