Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik belgelerinin illlere dağılıma bakıldığında İstanbul'un ilk sırada yer aldığını belirterek, bu ili sırasıyla Gaziantep, Bursa, Şanlıurfa, Kocaeli, Ankara, İzmir ve Mersin illerinin takip ettiğini bildirdi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 'teşvik' konusunda Bakanlıkta bir basın toplantısı düzenledi. Çağlayan, yaptığı konuşmada, 'hazır bina satın alma' işlemlerini de teşvik sistemi kapsamına aldıklarını belirterek, "Bu destekten, yeni teşvik sistemimizdeki tüm bölgelerimizde faaliyette bulunan ve vergi indirimi desteğinden yararlanabilecek olan yatırımcılarımız yararlanabilecek" dedi. Özellikle 5'inci ve 6'ıncı bölgelerde bu desteğin etkilerini kısa sürede göreceklerini umduklarını söyleyen Çağlayan, söz konusu uygulamanın, yatırım, üretim ve istihdamın arttırılmasına yönelik olan başlatılılan seferberliği daha çabuk ve daha etkili şekilde sonuca ulaştırma imkanı sağlayacağına inandığını belirtti. Çağlayan, yeni teşvik kararının yürürlüğe girdiği 19 Haziran 2012 tarihinden bugüne kadar teşvik belgesi düzenlemesine yönelik olarak Ekonomi Bakanlığı'na toplam 5,5 milyar TL sabit yatırım tutarında 480 adet müracaat yapıldığını ifade etti. Çağlayan, aynı dönemde toplam yatırım tutarının 3,93 milyar TL olduğunu söyleyerek, öngörülen istihadamı 16 bin 247 kişi olan 340 projenin incelemelerinin tamamlandığını ve teşvik belgelerinin düzenlendiğini söyledi. Çağlayan, düzenlenen teşvik belgelerinin sabit yatırım tutarları itibarıyla 2,26 milyar TL'sinin bölgesel, 1,06 milyar TL'sinin ise genel ve 616 milyon TL'sinin büyük ölçekli yatırım uygulamaları kapsadığını belirtti.
Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Düzenlenmiş olan teşvik belgelerinin adet itibarıyla yüzde 3,8'i tarım, yüzde 9,1'i madencilik, yüzde 56,8'i imalat, yüzde 2,9'u enerji ve yüzde 27,4'ü hizmetler sektöründe gerçekleştirilecek yatırımlara aittir. Daha önce olduğu gibi imalat ve hizmetler sektörleri bu süreçte ilk sıralarda yer almaktadır. Bölgeler itibarıyla teşvik belgelerinin dağılımına bakıldığında birinci bölgeden altıncı bölgeye doğru sırayla, 99, 53, 67, 43, 29 ve 49 adet belge düzenlendiği görülmektedir."
Birinci bölgenin yüzde 29 ile ilk sırada yer aldığını anlatan Çağlayan, yüzde 14,4 ile altıncı bölgenin 4'üncü sırada yer aldığını söyledi. Çağlayan, altıncı bölgede öngörülen istihdamın toplam istihdam içerisindeki payının yüzde 17 olduğunu belirtti.
Bakan Çağlayan, "Alt sektörler dikkate alındığında tekstil ve konfeksiyon yatırımları ilk sırada yer almaktadır. Belge adedi yüzde 19, istihdamı yüzde 21 olan tekstil ve konfeksiyon sektörlerini sırasıyla gıda-içki, madencilik, turizm, lastik-plastik, depolama, altyapı, eğitim ve makine imalat sektörleri takip etmektedir. Yatırım tutarı açısından sıralama yapıldığında ise eğitim, turizm, tekstil-konfeksiyon, enerji, taşıt araçları ve gıda-içki ilk sıralarda yer almaktadır" diye konuştu.
Teşvik belgelerinin illlere dağılıma bakıldığında İstanbul'un ilk sırada yer aldığına dikkati çeken Çağlayan, bu ili sırasıyla Gaziantep, Bursa, Şanlıurfa, Kocaeli, Ankara, İzmir ve Mersin illerinin takip ettiğini ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz