YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomi Bakanı: Son 12 Ayda 151 Milyar Dolar Mal Ihracatı Yapıldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son 12 ayda 151,5 milyar dolar tutarında mal ihracatı, 39 milyar...

Ekonomi Bakanı: Son 12 Ayda 151 Milyar Dolar Mal Ihracatı Yapıldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son 12 ayda 151,5 milyar dolar tutarında mal ihracatı, 39 milyar dolar tutarında da hizmet ihracatı yapıldığını ifade etti. İhracatın 29 milyar dolarının yeni bölge ve yeni ülkelere girerek temin edildiğini vurgulayan Çağlayan, ihracatın büyümeye önemli katkı sunduğunu, üretim ve istihdamını artırdığını kaydetti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) 2012 Olağan Genel Kurulu yapıldı. Genel Kurul’a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış da katıldı. Toplantıda söz alan Zafer Çağlayan, uluslararası rekabetin artması adına pek çok alanda ortak faaliyet yürütüldüğünü, Türkiye'nin hem mal, hem de hizmet ihracatında ülkenin ilerleme alanlarına muhalefet edenlerin yüzünü kızartacak başarılar elde ettiğini anlattı. 2008 bunalımı başladığında dünyada pek çok ülkenin ne yapacağını bilmezken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bunalımın Türkiye’yi teğet geçeceğini beyan ettiğini aktaran Çağlayan, şöyle devam etti:

"O dönem muhalefet yapmak adına bunun olmayacağını ifade eden bir muhalefet vardı. Şu an görüyoruz onların yüzleri kızarmış vaziyettedir. 4 sene evvel Türkiye'yi uluslararası arenada şikayet ettiler. Türkiye'nin eksenin kaymakla şikayet ettiler. Türkiye'nin batıdan ırak kaldığını, doğuya ve güneye döndüğünü iddia ettiler. Evelallah artık yüzleri kızardı. Türkiye, 2008 bunalımı ile başlayan dönemde gerekli önlemleri almamış, dünyanın her bir tarafı ile güç birliği yapmasaydı böyle bir ihracat rakamını, büyümeyi ortaya koyamayacaktı. Türkiye'yi ekseni kaymakla suçlayanlar, esasında kendi eksenlerinin kaydığını anlayamadı.''

Çağlayan, Türkiye'nin yeni ülke ve bölgelere girdiğine temas ederken, “Geride bıraktığımız 12 ayda 151,5 milyar dolar tutarında mal ihracatı, 39 milyar dolar tutarında da hizmet ihracatı yaptı.” dedi. Türkiye’nin ihracat ile büyüdüğünü anlatan Çağlayan, dış satımın ülkenin üretim ve istihdamına önemli katkı sunduğuna işaret etti. Ekonomi Bakanı, yeni teşvik paketi ile ilgili olarak da şunları aktardı:

“Gelinen aşamada bin 925 teşvik belgesi verilmiştir. 23,6 milyar lira tutarında bir yatırım, teşvik sistemine bağlandı. Burada 77 bin 889 istihdam öngörülüyor. Bu verilen teşvik belgelerinden 19,7 milyar lira değerinde bin 800'ü yerli, yaklaşık 4 milyar lira değerinde 124'ü ise yabancı yatırımcılardan oluşacaktır. Geçen sene aynı dönemde belge adedinde teşviklerde yüzde 24 artış, yatırım tutarında yüzde 23 artış, istihdamda ise yüzde 75 artış görüyoruz. Bu teşvik yatırımlarımızı daha da arttıracak. Stratejik yatırım belgesini takdim ediyoruz. Şu anda 9 adet başvuru var. Bunlar da olduğunda 8,5 milyar lira daha yeni yatırım yapılacak. Böylece stratejik yatırımlarla 15 milyar lira yatırım almış olacağız. Bunun cari açığımıza, dış ticaret açığımıza, yatırımımıza yararı olacak.''

"50 BİN OLAN İHRACATÇI SAYISINI, 70 BİNE ÇIKARACAĞIZ"

TOBB/DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyada kara bulutların dolandığı bir dönemde Türkiye’nin ekonomide iyi bir tablo koyduğunu belirterek, yatırımcıları bu ortamdan yararlanmaya davet etti. Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın geleceğe yöneldiği dönemde Türkiye’nin nereye geleceği bize bağlıdır. Orta gelir ligine tırmanmak ülke için kolay olmadı, ama tırmandık. İleri gelir ligine tırmanma adına gelecek 10 sene geride bıraktığımız 10 seneden daha güç olacak. Tabii 2023 hedefleri bizim için de önemli. Onun için anılan senede 50 bin olan ihracatçı adedinin 70 bin olması için elden geleni yapacağız. Enerji sektörünün dış gücü olacak, 125 bin megavat güç için elimizden geleni yapacağız. Öte yandan Ekonomi Bakanlığı ile hangi alanlarda yatırım ve şirket satın alırsak daha başarılı olacağımızı irdeleyeceğiz. Bu alanda 30 şirketi bir araya getirdik. 2023’te 100 milyar dolar yatırımı bulunan bir ülke olmayı hedefliyoruz. Yine müteahhitlik alanında tepeleri hedefliyoruz. Şu an bu alanın teşvik kapsamına alınması memnuniyet vericidir. İnşaallah 2023’ te 100 milyar dolar müteahhitlik hizmetleri alacağız." şeklinde konuştu.

ABD’den yatırımcı çekmek için yeni özel sektör katkısı yönetimini Ekonomi Bakanlığı ile kamuoyuna deklare edeceklerini duyuran Hisarcıklıoğlu, Körfez bölgesi için de benzer bir faaliyet başlattıklarını açıkladı.

DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Türkiye ihracatında Avrupa’nın büyük payı olduğuna işaret edip “Bu bölge ile uyum, vize, nakliye maliyetleri ve serbest ticaret anlaşmalarını (STA) her daim ele alacağız.” dedi. Körfez sermayesinden tam olarak yararlanılamadığından yakınan Yırcalı, bölgenin önde gelen yatırımcılarına mütekabiliyet ve yeni teşvik gibi konuların tanıtılmasını talep etti. Yırcalı, gelecek sene Amerika’da eyaletlere de eğileceklerini, Latin ülkelere odaklanıp, bölgenin dev şirketlerini Türkiye’ye çekeceklerini aktardı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler