YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Açıklamaları

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesine ilişkin, "Fitch'in...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesine ilişkin, "Fitch'in yapmış olduğu değerlendirme, Türkiye'nin gecikmiş bir hakkının teslimidir. Bundan sonrası için asıl önemli olan, Türkiye'nin ekonomik performansını artırmaktır" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile birlikte Başkent Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 'ABC Prefabrik AŞ-De Meeuw'un temel atma törenine katıldı. Çağlayan, yaptığı konuşmada, Fitch'in Türkiye ile ilgili 20 yıl sonrada olsa Türkiye'nin hakkını nihayet teslim ettiğini belirterek, "Türkiye için yeni bir ikramiye, yeni bir armağan değil. Türkiye zaten bunu hak etmişti. Biz ekonomimizi zaten biliyorduk" dedi.

Çağlayan, tören sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesine ilişkin sorusuna Çağlayan, "Fitch gecikmiş bir kararı tescil etmiştir. Aslında Türkiye'nin olması gereken seviye bu seviye bile değil. Çok net söylüyorum. Türkiye'nin çok daha üst seviyelerde olması gerekiyor. Yani, Türkiye'nin bu not yükseltimiyle beraber gelmiş olduğu seviyede bulunan ülkelere değerlendirmeyi siz yapın. Bakın bakalım, Türkiye'den onların ne fazlası var. Türkiye bilhassa Sayın Başbakanımızın liderliğinde AK Parti Hükümetlerinin almış olduğu mali disiplin ve bütçe disiplini konusundaki göstermiş olduğu gayretlerinin sonucunu bugün görüyor" cevabını verdi.

Bunun zaten Türkiye'nin yabancı para cinsinden yatırım yapılabilir bir ülke olması açısından Fitch'in yapmış olduğunun son derece önemli olduğuna dikkati çeken Çağlayan, zaten Türkiye'nin bunu yaşadığını ifade etti. Çağlayan, Fitch'in yapmış olduğu değerlendirmenin Türkiye'nin gecikmiş bir hakkının teslimi olduğunu belirterek, bundan sonrası için asıl önemli olanın Türkiye'nin ekonomik performansını artırması olduğunu vurguladı.

"FİTCH'İN ALDIĞI KARARIN ÖNEMLİ YANSIMALARI OLACAK"

Fitch'in aldığı kararın birçok alanda önemli yansımasının olacağını anlatan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin kredibiletesinin artmış olması Türkiye'ye çok daha fazla yabancı kredi gelmesini sağlayacak. Gelecek olan bu yabancı kredi tabii ki tüketimden ziyade mutlak surette yeni yatırımlarda ve KOBİ’lerin finansmanında değerlendirilecek. Türkiye'ye gelecek olan bu doğrudan yatırımlar, Türkiye'ye gelecek olan bu kredi kaynakları bir taraftan faizleri düşürürken, bir taraftan sanayiciye daha ucuz yatırım imkanı sağlarken, yeni teşvik sistemini destekleyici bir unsur olacaktır."

Çağlayan, Fitch'in aldığı kararın teşvik sistemini önemli derecede destekleyeceğine işaret ederek, yeni yatırım teşvik sisteminin, Türkiye'ye gelecek olan kaynağın maliyetini düşüreceğini hem debisinin hızını artıracağını söyledi. Böylece, Türkiye'de çok önemli yatırımlar yapılacağını anlatan Çağlayan, bu kaynakların sanayi yatırımlarının, KOBİ’lerin, istihdamın artışının ve ihracatın artışına vesile olacağını söyledi. Çağlayan, "Bundan sonrasında biz de Hükümet olarak, mali disiplini eskiden olduğu gibi aynı şekilde sürdürmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Güneş balçıkla sıvanmaz, Türkiye bunu zaten hak etmişti" diyen Çağlayan, bunun Türkiye için yapılan bir lütuf olmadığını söyledi. Çağlayan, muhalefetin bunu anlamasının uzun süreceğini belirterek, muhalefetin Türkiye ekonomisi, ekonominin bulunduğu şartları anlaması için epey bir sürenin geçmesi gerektiğini bildirdi. Muhalefetin eleştireceği bir şey olmadığını belirten Çağlayan, Türkiye'nin ekonomi verileri hakkında bilgiler verdi.

"TÜRKİYE'YE PARA GİRİŞLERİ TÜRK LİRASINI BİRAZ DEĞERLENDİRECEKTİR"

Başka bir gazetecinin, ‘Not artışıyla birlikte doların gerileyeceği ve bunun da ihracata olumsuz yansıyacağı ve Merkez Bankası'nın döviz alımı yaparak dövizin düşmesine engel olacağı ifade ediliyor. Neler söyleyeceksiniz" sorusuna Çağlayan, "Her ilacın bir yan komplikasyonu olur. Dolayısıyla Türkiye'ye para girişleri ve maliyet düşüşleri ister istemez Türk lirasını biraz değerlendirecektir. Ben, ihracattan ziyade ben ithalat konusuna önem veririm. Türkiye'de ihracat artışına etkisi var ama asıl Türk lirasının aşırı değerlenmesi ithalatı körükler ve bu cari açık üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bunu söylerken, bunlarla karşılaşacağız anlamında söylemiyorum. Bu noktada, regülatör kuruluşlar devreye girer. Merkez Bankası bir regülatör kuruluştur. Buradaki dalgalanmaları revire edecek kuruluştur. Merkez Bankası, çeşitli araçlarını devreye sokarak Türk lirasının aşırı değerlenmesi konusunda, bunu muhalefet de anlayamamış, aşırı değerlendirme ihracatın önünde engel oluşturur. Bu noktada da Merkez Bankası gerekli enstrümanlarını devreye sokar, gerekli tedbirler alır" yanıtını verdi.

Bakan Çağlayan, ABD Başkanlık seçimlerine ilişkin olarak, "Bugün sabaha karşı sandıklar açılmaya başlandı. Türkiye ve Amerika açısından en iyi sonucun olması bizim beklentimizdir. Ümit ediyorum ki inşallah Amerikan halkı da doğruyu ve kendine yakışanı yapacaktır" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler