HABER

"Ekonomi için korkulacak bir şey yok"

"Ekonomi için korkulacak bir şey yok"

Ankara -(AA) Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, piyasalarda ikinci bir dalgalanma olasılığına ilişkin olarak, "artık Türkiye ekonomisi için korkulacak bir şey yoktur" dedi.

NTV'nin sorularını yanıtlayan Babacan, uluslararası piyasalarda dalgalanmaların her zaman yaşanabileceğini belirterek, "Önceden bir dalga geliyor diye takvimini, sayısını açıklamanın çok doğru olduğuna inanmıyorum. Herkes buna inanırsa bugün piyasalardaki göstergeleri şimdi olduğu gibi görmezsiniz. Risk her zaman olabilir, Türkiye ekonomisi, iç ve dış dalgalara karşı artık daha korunaklıdır" diye konuştu.

"Dalga gelecek diye kesin konuşan bir kere çok büyük bir hata yapar" diyen Babacan, "Uluslararası kuruluşların bu türden açıklamalarını şöyle okumak gerekiyor; gelişmiş ya da gelişmekte olan bir ülke, ileride olabilecek dalgalanmalara karşı şimdiden tedbirini almalı ki, olur da böyle bir dalga gelirse kimse şaşırmasın. Bunları hep uyarı niteliğinde okumak lazım" dedi.

Türkiye'nin bir yapısal reform sürecinin bulunduğunu vurgulayan Babacan, bu sürecin, takvimine uygun bir şekilde yürütülmesi, bir gecikmeye sebep verilmemesi gerektiğini, önceden ne açıklandıysa yerine getirilmesi gerektiğini bildirdi. Özellikle serbest kur rejiminin şokları emen otomatik bir dengeleme vazifesi
gördüğünü belirten Babacan, "bazen duyuyoruz, sabit kura geçsek de önümüzü görsek şeklinde, bu kesinlikle olmayacak artık" dedi.

Babacan enflasyon konusunda ise dalgalanmalar sonucunda, bir ara yıl sonu enflasyonunda çift haneli ihtimalin belirdiğini kaydederek, "yeni dengelere göre bu senenin enflasyonu tek haneli çıkacaktır. Bizim tüm modellerimiz, analizlerimiz bunu gösteriyor" diye konuştu.

Beklentilerinin, piyasa modellerine göre, enflasyonda daha düşük, büyümede ise daha yüksek olduğunun altını çizen Babacan, "piyasa, hem büyümede hem enflasyonda bizim modellerimize göre daha kötümser, ancak zamanla bizim seviyemize yaklaşır" dedi.

Babacan, cari açığın geçen seneki düzeyiyle mukayese edilebilir olduğunu, son dalgalanmalarda enflasyonun hedeflerin bir miktar üzerine çıktığını, ancak gelecek yıl için öngörülen hedeflerde bir değişiklik bulunmadığını söyledi.

"Merkez Bankasının bağımsızlığının sık sık yinelenmesinin nedeni ve İstanbul'a taşınıp taşınmayacağının" sorulması üzerine Babacan, Merkez Bankasının tarihinin hiç bir döneminde olmadığı kadar, kendi hükümetleri döneminde bağımsız olduğunu söyledi.

Merkez Bankasının İstanbul'a taşınması tartışmalarıyla ilgili olarak da Babacan, bunun TBMM'nin iradesinde olduğunu söyledi.Dünya Bankası-IMF yıllık toplantılarının 2009'da İstanbul'da olacağını hatırlatan Babacan, bunun resmi kararının da bu yılki Singapur toplantılarında çıkacağını bildirdi.

Babacan, "Merkez Bankası 2009'a kadar İstanbul'a mı taşınacak" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Bunların takvimi konuşulur. Belli bir süre içinde konuşulur, birimlere bakılır, hangisi burda kalabilir, hangisi İstanbul'da daha iyi çalışır. Halkbank, Ziraat Bankası için zaten binalar belirlendi hazırlıklar sürüyor, Merkez Bankasının lojistik açıdan değerlendirmesi gerekir. Konu olgunluktan uzak, çok duygusal bir şekilde tartışıldı."

Bu arada AB ile müktesebatın incelenmesinde "en ufak bir aksama" olmadığını açıklayan Bakan Babacan, 100 bin sayfayı aşan müktesebatın tümünün 12 Ekim itibariyle taranmış olacağını bildirdi.

En Çok Aranan Haberler