HABER

"Ekonomi türbülanstan geçti"

KONYA (İHA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye ekonomisinin son 1 ayda ciddi bir türbülanstan geçtiğini, ancak bunu kriz olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi'nin davetlisi olarak Konya'ya gelen İTO Başkanı Yalçıntaş, Türkiye ekonomisinin son durumunu değerlendirdi. MÜSİAD Konya Şubesi toplantı salonunda düzenlenen programa, Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Ünaldı, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu, İTO Yönetim Kurulu üyeleri ile Konyalı sanayici ve işadamları katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk, "Son günlerde çok büyük dramlar yaşıyoruz. İsrail'in Filistin'de yaptıkları göz ardı edilemez. Her gün onlarca insan öldürülüyor. Bölgede huzur ve barışın yeniden tesis edilmesini istiyoruz" dedi.
Daha sonra kürsüye gelen İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, tüm dünyanın sosyal yaşantısının değiştiğini belirterek, "Anlayış, hayat tarzı gibi her şey değişti. Fabrikalaşma artık çok farklı. Rakiplerimizden bir tanesi Çin'in herhangi bölgesinden, bir tanesi ABD'den, bir başkası Brezilya'dan karşımıza çıkıyor. Bizim bunlarla rekabet etmemiz, ayakta durmamız lazım. Bunlarla başa çıkabilmek için nasıl stratejiler üreteceğiz öncelikle ona bakmak lazım. Bizim Türk milleti olarak tabir-i caizse şeytan kovmaktan abdest almaya vaktimiz olmuyor. Şu çek ödenecekti, şuradan para gelecekti, kasada açık var demekten önümüze bakamıyoruz. Gözümüzü açıp dünyaya bakmalıyız. Birilerinin dünyada nasıl değişiklikler var bakması lazım. Ekonomik sivil toplum kuruluşları, ticaret odaları, sanayi odaları gibi kurumlar bunu yapmak zorunda. Bizim yapmamız gereken yarınki rekabet şartlarına üyelerimizi hazırlamak. Biz kendi üyelerimizi bu şartlara hazırlarsak o kadar ileriye gideriz. Türk ekonomisinin bel kemiği, amiral gemisi olan şirketler var. Bu şirketlerimizin altyapısı var, araştırma-geliştirme üniteleri var. Türk ekonomisinin yıldızları olan şirketler. Onlar kendilerini hep yarınki rekabet şartlarına hazırlıyor" şeklinde konuştu.

İnsanoğlu'nun var oluşundan bu yana hep değiştiğinin altını çizen Murat Yalçıntaş, "Büyük bir değişim yaşıyoruz. İlk zamanlarda tarım toplumunu yaşıyorduk. Kimin bileği daha kuvvetliyse, en büyük oydu. Kim mızrağı daha uzağa atıyorsa, kim tarlasını daha çabuk sürüyorsa hakim toplum oluyordu. Sonrasında sanayi toplumuna geçtik. Kimin sanayisi daha güçlüyse o devletin sözü geçiyordu. Artık o devri de kapattık. Sanayi toplumu devri bitti, artık bilgi toplumu devrini yaşıyoruz. Aklımızı iş hayatına ne kadar adapte edersek o kadar güçlü oluruz. ABD'de 3 kişinin biraraya gelerek kurduğu 'google'ın piyasa değeri 100 milyar dolar. Birçok fabrikayı, işletmeyi onunla kıyaslarsak, piyasa değerlerinin google'a ancak denk geldiğini görürüz. Bilgi toplumu işte budur. Bildiğimizi ne kadar çok ekonomik değere dönüştürebilirsek o kadar güçlüyüz demektir. Bunu yaparsak yeni çağda geri kalmayız. Değişmek zordur ama değişmezsek geri kalırız" dedi.
Türkiye'nin son 2 ayda çok ciddi ekonomik türbülanstan geçtiğini ifade eden İTO Başkanı Yaçıntaş, "Bazıları buna kriz dedi. Ancak durum öyle değil. Biz krizi gördük, yaşadık. İktidar, ekonomiyi son derece düzgün bir noktaya getirdi. Ama yine de yeterli değil. Kırılgan bir ekonomimiz var. Her şeye rağmen kriz edebiyatı yapmamak gerek. 2000-2001 seneleriyle 2005-2006 senelerini ekonomik olarak karşılaştıramayız bile" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler