Ekonomi ve Finans Bölümünün ilk ve en önemli hedefi hükümetler, şirketler ve finans piyasaları için istihdam edilecek elemanlar yetiştirir. Hem yetenekli hem de donanımlı elemanlar yetiştirmeyi hedefleyen bölüm pek çok öğrenci tarafında tercih edilen bölümler arasında yer alır.
Ekonomi ve Finans bölümü mezunları iş imkanları da oldukça çeşitli ve fazladır. Finansın odağı sektöre özel olsa da, ekonominin odağı bir ülke, pazar veya bölgenin performansıdır. Tüm bunların yanı sıra finans aynı zamanda şirketlerin ve yatırımcıların riski ve getiriyi nasıl değerlendirdiklerine göre değişir. Ekonomi ve Finans Bölümünün tercihleri eşit ağırlık puan türüyle yapılır. 4 yıllık bir lisans bölümü olan bölüm gerek kurumsal gerek de küresel bazda ekonomik gelişmelere karşı doğru hamle yapabilecek profesyonel insanların eğitilmesine yardımcı olur.
Ekonomi ve Finans Bölümünün oldukça geniş bir iş alanı vardır. Ekonomi ve Finans Bölümünün amacı ekonomi alanındaki pazarlamayı, analizi ve denetlemeyi yapabilen kurum ve kuruluşların finansal verimliliğini artırmaktır. Çalışma ve çalışmaları denetleme işlemleri ile ilgilenebilecek uzman kişiler bu bölümde eğitilir. Mezunlar oldukça deneyimli elemanlar olmaya hak kazanırlar. Oldukça geniş bir iş imkanı olan bölümün mezunları devletlerin ekonomik politikalarından şirketlerin ve bu sektörlerin politikalara karşı tutumunu inceleyen insanlar yetiştirilir.
Ekonomi ve Finans Bölümünden mezun olan kişilerin yapması gereken en önemli şey sahip olunan analitik araçlar ile kurumsal değerleri geliştirmek ve aynı zamanda bunları yaparken var olanı da korumak olur. Ekonomi ve Finans Bölümünü mezunlar hem kamuda hem de özel sektörde pek çok iş imkanı bulabilir. Ekonomi ve Finans mezunları iş imkanları oldukça geniş bir alanı kaplar.
Ekonomi ve Finans Bölümü dersleri şu şekilde sıralanabilir;
Ve öğrenciler daha pek çok dersi 4 yıl 8 dönem boyunca görür. Bölümü başarılı bir şekilde tamamlayan bireyler lisans düzeyinde ekonomi ve finans diplomasına sahip olurlar.
Üniversite lisans bölümlerinden biri olan ve Ekonomi ve Finans Bölümü eğitim süresi 4 yıl 8 dönemden oluşur. 4 yıllık bir bölüm olan Ekonomi ve Finans bölümünün bulunmuş olduğu bazı üniversiteler öğrencilerine bir yıl İngilizce eğitimi vererek bölümü 5 yıla çıkarırlar. İngilizce eğitimin görüldüğü bu sınıfa hazırlık sınıfı adı verilir. Ekonomi ve Finans Bölümünü okuyabilmek için AYT ve TYT sınavlarına girmek ve bu sınavlarda da başarılı olmak gerekir. Sınırlı sayıda kontenjanı bulunan bölüm daha çok matematik, ekonomi ve istatistik gibi derslerin yoğun bir şekilde öğretildiği bir bölümdür. Bu yüzden Ekonomi ve Finansal Bölümü okumak isteyenlerin sayısal becerilerinin bir miktar yüksek olması gerekir.
Ekonomi ve Finans bölümünden mezun olan kişilerin çalışma alanı oldukça geniştir. Ekonomi ve Finans Bölümünden mezun olan bireyler ilk olarak devletlerin ekonomi politikalarından başlayarak sektörlerin ve şirketlerin uyguladıkları tüm politikalara karşı tutumlarını inceleyerek analiz eder. Oldukça geniş kapsamlı iş olanakları sağlayan bölüm devlet ya da özel sermaye kuruluşları gibi pek çok alanda çalışabilirler. Bankalar veya özel sermaye kuruluşlarında da birçok alanda iş imkanı bulunur.
Mezun olan öğrenciler; yönetici, uzman, denetçi, müfettiş, mali müşavir ve finans direktörü olarak çalışabilir. Ekonomi ve Finans mezunlarının kamuda iş olanakları olabilmesi için Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girmeleri ve elde ettikleri sonuçların yeterliliği dahilinde devlet kurumlarında da çalışabilirler.
Ekonomi ve Finans Bölümünden mezun olan bireyler özel sektör ve kamuda pek çok iş yerinde görev alabilir. Özellikle bankalarda iş yapabilirler. Hem kamu hem de özel sektörde birçok iş imkanı sağlayan bölüm iş konusunda oldukça avantajlı bir konumdadır. Genel olarak pek çok iş imkanı bulunan Ekonomi ve Finans mezunlarının özel sektörde iş olanakları da geniş bir kategoriye sahiptir. İki bölümün birleşmesinden oluşan bölümden mezun olanlar hemen her sektörde çalışma imkanına sahip olur.
Ekonomi ve Finans Bölümü mezunlarının çalışma olanaklarına şu örnekler verilebilir; uzmanlık, dış ticaret, yöneticilik, pazarlama, denetçilik, ekonomi yönetimi gibi alanlarda çalışılabilir. Mezun olduktan sonra pek çok sektörde iş olanağı sağlayan Ekonomi ve Finans Bölümü özellikle sayısal sevenlerin ve sayısal derslerinin iyi olduğunu düşünenlerin tercih ettiği bölümler arasında yer
alır.