Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, şu anda Türkiye ekonomisinde büyük bir risk görmediğini, ancak kamu borçlarının hala yüksek olduğunu söyledi.
Krueger, "Türk ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler" konulu seminerde, Türkiye makro ekonomisinde 2-3 yıl önce ekonomik program uygulanmaya başladığında en büyük riskin, mali sektördeki dengesizlik ve çok yüksek enflasyon olduğunu söyledi.
Programın bu şartlarda başladığını ve bir süre sonra makro ekonomik istikrarın sağlandığını, beklentilerin değiştiğini anlatan Krueger, "Ben şu anda büyük bir risk görmüyorum. Mevcut durumun devam edeceğini tahmin ediyorum. Her gün, her hafta ve her ay, durum daha da istikrara kavuşuyor. Ama kamu borçları hala yüksek. Borç-Gayri Safi İç Hasıla oranı, benim istediğimden daha yüksek. Elbette risk çok yüksek değil ama risk var. Ne kadar istikrarlı olursa olsun, bir ülke mutlaka dünya ekonomisindeki olumsuz gelişmelerden etkilenecektir. Özellikle faiz oranları yükselecekse, bu gibi gelişmeler Türkiye ekonomisini olduğunu kadar başka ekonomileri de etkileyecektir" dedi.
Türkiye'de bu yılki yüzde 5'lik büyüme beklentisine ilişkin soru üzerine Krueger, "Bu yıl Türkiye ekonomisi için yüzde 5 büyümeyi makul bir beklenti olarak görüyorum. Hatta yüzde 5'in üzerinde olabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.