HABER

Ekonomideki en büyük iki yırtık ne?

İSTANBUL (ANKA) – Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, hükümetin üç aylık eylem planına destek verdiklerini ancak reformların bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi.

Bolat, "Ekonomideki en büyük iki yırtıktan biri hala faiz, ikincisi ise sosyal güvenlik harcamalarıdır. Bunca acıdan sonra yakında kriz gündemleri ile uğraşmak istemiyorsak, bu reformların da bir an önce tamamlanması gerekir" dedi.

MÜSİAD Başkanı Bolat, yaptığı yazılı açıklamada, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren tarafından açıklanan "Üç Aylık Eylem Planı"nda teşhis ve hedefleri doğru bulduklarını ve plana destek vereceklerini açıkladı. Üç aylık eylem planında hedeflerin kısa bir zamanda uygulamaya geçmesini beklediklerini belirten Bolat, yeni eylem planında yer alan teşviklerin bölge ve il bazlı olmaktan çıkartılıp, sektör bazlı ve daha seçici olarak verilmesi gerektiğini vurguladı.

-"2B YASASI" TAZE BİR KAYNAK

Hükümetin, isteyip de yapamadığı reformlara devam edeceğinin sinyalini verdiğine işaret eden Bolat, 2B yasasıyla orman vasfını yitiren arazilerin taze bir kaynak oluşturacağını ifade etti. Bolat, "Orman vasfını kaybedeli onlarca yıl olan, üzerinde nesiller büyüyen arazilerin satışını içeren 2B Yasasının taze bir kaynak oluşturmak ve ticarete dönüştürülemeyen, ölü bir servetin ekonomiye kazandırılması anlamında hayata geçirilmesi arayışı isabetlidir" diye konuştu
Bolat, Sosyal Güvenlik Yasası'nın, 'bürokrat – memur ayrıcalığını' yitirmek istemeyenlerin direnmesi sebebiyle iptal edildiğini belirterek, 2008'de uygulanması için öncelikler arasına alınmış olmasını doğru bir tercih diye nitelendirdi.

-"BAZI HEDEFLER BELİRSİZ"

Eylem planında bazı hedeflerin belirsiz olduğunu savunan Bolat, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Makro ekonomik istikrardan asla taviz verilmeden', 'daha az kamu borcu' yaparak, 'daha yüksek ve kalıcı büyüme' sürecine geçileceği vaat ediliyor. Bu hedeflerin, kırılganlıkları azaltılmış bir ekonomik yapı içinde takip edilmesi gerekecektir. Kur modeline çekidüzen vermeden, oluk oluk yabancı sermaye akan bir ortamda, kur serbest düşüşte, yüksek düzeyde reel büyüme hedefine sadık kalarak, enflasyonu hortlatmadan, fon piyasaları üzerinde kurulacak baskı altında faizleri artırmadan ve cari açıkta kantarın zaten kaçmış topuzunu iyice salmadan bu hedeflerin nasıl tutturulabileceği açıklığa kavuşmuş değildir."

En Çok Aranan Haberler