YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. Tarım Bakanları Toplantısı’nın Ardından

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “2012 yılında dünyada tahıl üretiminin yüzde 2,6...

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 5. Tarım Bakanları Toplantısı’nın Ardından

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “2012 yılında dünyada tahıl üretiminin yüzde 2,6 azalarak 2 milyar 286 bin ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Üretimdeki azalmanın kısa vadede gıda fiyatlarında bir baskı oluşturabilir. Önümüzdeki 40 yıllık dönemde artan gıda ihtiyacının karşılanması için tarımsal üretiminin en az yüzde 70 ile yüzde 100 arasında artması gerekmektedir.Kısaca bunun anlamı 2050 yılına kadar her yıl 200 milyon ton et ve 1 milyar ton hububat üretilmesi gerekmektedir” dedi.

Ekonomik İşbirliği 5. Tarım Bakanları Toplantısı Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Merkezi’ndeki Rixos Premıum Otel’de gerçekleştirildi. Toplantı sonrası toplu fotoğraf çekilmesinin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, açıklamaklarda bulundu.

Toplantı kapsamında karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Bakan Eker, toplantıda Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkeler arasında tarım alanında işbirliğinin artırılması, üye ülkelerde tarım alanındaki kurumların daha etkin hale gelmesi ve gıda güvenliği bölgesel koordinasyon merkezinin de ülkelerce desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Bakan Eker, “Tarım sektörünün Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkeler arasında büyük önem taşıyor. Zira bölgede 450 milyon civarında insan yaşıyor” dedi.

Büyük üretici ülkelerde yaşanan kuraklık gibi doğal afetlerin temel gıda üretiminin azalmasına neden olduğunu aktaran Bakan Eker, dünyadaki stok seviyelerinin de önceki yaşanan krizler sonrasında düşük seviyelerde seyrettiğini ve bu nedenle konuya acil önlem alınması gerektiğini kaydetti. Bakan Eker, şöyle konuştu:

“2012 yılında dünyada tahıl üretiminin yüzde 2,6 azalarak 2 milyar 286 bin ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Buğday üretiminde de yüzde 5.2 oranında bir üretim kaybı bekleniyor. Üretimdeki azalmanın kısa vadede gıda fiyatlarında bir baskı oluşturabilir.Önümüzdeki 40 yıllık dönemde artan gıda ihtiyacının karşılanması için tarımsal üretiminin en az yüzde 70 ile yüzde 100 arasında artması gerekmektedir. Kısaca bunun anlamı 2050 yılına kadar her yıl 200 milyon ton et ve 1 milyar ton hububat üretilmesi gerekmektedir.''

Ülkelerin işbirliği yaparak alacağı önlemlerin uluslararası fiyat dalgalanmalarını ve olumsuz etkilerini azaltacağına inandığını kaydeden Bakan Eker, “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelerin potansiyeli dikkate alındığında gelecekte gıda güvenliğinin sağlanması ile ilgili umutlu olmak için yeterli sebeplerimiz var. Bu kapsamda tarımsal yatırımların ve küçük üreticilerin özellikle EİT bölgesinde desteklenmesine yönelik uygulanabilecek tedbirler alınması gerekir. Uluslararası gıda piyasalarında daha doğru bilgi erişimi ve şeffaflığın sağlanması bu amaçla 2011 yılında oluşturulan tarımsal bilgi sistemi ve hızlı karar alma formu gibi uluslararası mekanizmalardan faydalanılabilir. Risk yönetiminde ve likidite sağlamada önemli bir rol oynayan vadeli piyasaların düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Net gıda ithalatçısı ve şoklara duyarlı ülkelerde üretim ve fiyatlardaki dalgalanmalara karşı koruma mekanizmaları gibi önlemler alınabilir'' diye konuştu.

Bakan Eker, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Küçük ve orta yatırımcıların üretim sistemine entegre olacakları kredi ve finansman mekanizmaları kurulabilir. Özellikle küçük ve orta ölçekli çiftçilerin üretimi artırmasına yönelik projeleri desteklenmelidir.Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelere yönelik tarım ve gıda ile ilgili envanter çalışmasının yapılması halinde tarımsal girdilerin temininde, tedarikinde müşterek projelerin hayata geçirilmesi, küçük ve orta boy işletmelerin geliştirilmesi ve desteklenmesi son derece önem arzetmektedir.”

Bakan Eker, öğle yemeğinin ardından katılımcı ülkelerin bakan ve üst düzey yöneticileri ikili görüşmelere devam etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler