ANKARA (İHA) - Kısa çalışma ödeneğinin miktarının yüzde 50 artırılmasını, süresinin 3 aydan 6 aya çıkarılmasını öngören Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işverenlere çağrıda bulunarak, "İşçilerin ücretleri konusunda devlet size ciddi şekilde el uzatıyor. İşçilerin iş akitlerini feshetmeyin" dedi.
TBMM Genel Kurulu, yaşanan ekonomik krize yönelik bazı önlemleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerini tamamladı. Görüşmelerin sonunda tasarı kabul edilecek kanunlaştı. Tasarının kabul edilmesi nedeniyle bir teşekkür konuşması yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kısa çalışma ödeneği konusunda önemli bir düzenleme getirdiklerini anlatarak işverenlere 'işçilerin iş akitlerini feshetmeyin' çağrısında bulundu.
Çelik, "Devlet birçok teşviklerde size el uzattığı gibi işçilerin ücretleri konusunda da ciddi şekilde el uzatmış oluyor. İşçilerin iş akdini feshetme konusu hepimizin direnç göstermesi gereken bir konudur. İş adamlarımızın en son düşünmesi gereken bir konu olmalıdır" diye konuştu.
Kabul edilen kanuna göre kısa çalışma ödeneğinin miktarı yüzde 50 oranında artırılacak. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresi ise 3 aydan 6 aya çıkartılıyor. Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler, başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecek. Bu uygulama 2008 ve 2009 yıllarında yapılan başvurular için geçerli olacak.
Sigortalılığı sona eren kişileri kanunda öngörülen süre içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirmeyenler, her bir sigortalı ve sandık iştirakçisi için asgari ücret tutarında idari para cezasıyla cezalandırılacak. İşveren, işçi giriş ve çıkış bildirimini SGK'ya verecek. Bildirimin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na verilme zorunluluğu kaldırılıyor.
Sağlık hizmeti sunucuları, sundukları hizmetlere ilişkin 1 ay içinde düzenledikleri fatura ve ekindeki belgeleri, takip eden ayın 15'ine kadar SGK'ya teslim edecekler. Fatura teslim tarihi süresi içinde teslim edilen faturalar için teslim edildiği ayın 15. günü, süresi içinde teslim edilmeyen faturalar içinse teslim edildiği ayı takip eden ayın 15. günü olarak kabul edilecek. Fatura bedelinin tamamı, fatura teslim tarihinden itibaren 60 gün içinde sağlık hizmeti sunucularına avans olarak ödenecek.
49 ilde devam eden teşvik uygulamasının süresi 1 yıl uzatılıyor. Bakanlar Kurulu, illeri gruplandırmaya ve gruplar itibariyle teşvik edilecek sektörleri ve bunlara ilişkin yatırım, istihdam büyüklüklerini belirlemeye yetkili olacak. Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetine ilişkin özel iletişim vergisi yüzde 15'ten yüzde 5'e indirilecek. Özelleştirme kapsamına alınan iktisadi kıymetlerin teslimi ve kiralanması işlemleri ile şans oyunları işletme lisansı verilmesi işlemleri
vergiden müstesna olacak. 1979 veya daha eski model motorlu taşıtlardan 30 Haziran 2010'a kadar hurdaya çıkarılanlardan da vergi ve ceza alınmayacak.
Bu yılın sonuna kadar çekler, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce bozdurulamayacak. Kamu idarelerine her türlü beyanname, bildirge ve benzeri belgeler, elektronik ortamda verilebilecek. Organize sanayi bölgelerinin kurulduğu mera alanların kamulaştırılması, bedel karşılığı kabul edilecek. Hazine bu mülkiyete karşı dava açamayacak. Ormanlık alanlar hariç, devletin tasarrufu altındaki taşınmazlara 49 yıllığına kullanma izni verilebilecek. Hazineye ait taşınmazlar en az 50 milyon dolar karşılığı lira tutarında, en az 100 kişi istihdam edecek şekilde yatırım yapanlara, harç değeri üzerinden doğrudan satılabilecek.
Arsa ve arazi üzerine yeniden inşa edilecek tesislerin tescilinde her bir bağımsız bölüm için 100 TL, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın görüşü alınarak Maliye Bakanlığı'nca tespit ve ilan edilen sosyal mesken, işçi evleri ve bunlardan daha düşük nitelikteki meskenlerin tescilinde, her bir bağımsız bölüm için ise 50 TL alınacak. Bunların dışındaki her türlü cins ve kayıt tashihinde her bir işlem için 50 TL alınacak.
Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre yaşlılık aylığı alanların çalışmaları halinde emeklilik aylıklarının kesilmesi uygulamasına son verildi. Emekli aylıklarına haciz uygulanmasının önlenmesi için de bir düzenleme getirildi. Buna göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde icra müdürü tarafından reddedilecek.