HABER

Ekonomik program açıklandı

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 2005-2007 dönemini kapsayan Katılım Öncesi Ekonomik Program'ın (KEP) IMF ile imzalanacak orta vadeli programın da referans belgesini oluşturacağını söyledi. Şener, programla, AB'ye üyelik sürecinde Kopenhag Ekonomik Kriterleri kapsamında ekonomik yapının geliştirilmesi ve Maastrich Kriterleri'ne yakınsamanın amaçlandığını vurguladı.

Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la birlikte yeni Başbakanlık Binası'nda bir toplantı düzenleyerek, hükümetin dün Avrupa Komisyonu'na sunduğu 3 yıllık KEP hakkında bilgi verdi. KEP'in aday ülkelerin Kopenhag Ekonomik Kriterleri'ni sağlamak üzere uygulayacakları ekonomi politikası ve yapısal reformları içeren bir döküman olduğunu belirten Şener, katılım öncesi mali izleme süreci kapsamında aday ülkelerin her yıl bu programı hazırlamaları gerektiğini hatırlattı. Bu dökümanın, cari yıla ilaveten ileriye doğru 3 yıllık bir perspektifle hazırlandığını ve her yıl güncellendiğini anlatan Şener, Türkiye'nin ilk KEP'i 2001 yılında hazırladığını kaydetti. Şener, KEP'in IMF ile imzalanacak orta vadeli programın da referans belgesini oluşturacağını dile getirdi. 2004 yılı programının 4 bölümden oluştuğunu ifade eden Şener, ilk bölümde geçmiş yıl ve cari yıla ait gelişmelerin değerlendirildiğini, ikinci bölümde ileriye dönük 3 yıllık ekonomi politikalarının ve bunlara bağlı makro ekonomik büyüklüklerin tahminlerine yer verildiğini, üçünc bölümde kamu borç stoğu, borçlanma gereği gibi göstergelere ilişkin tahminlerin anlatıldığını, son bölümde ise uygulanmakta olan yasal reformlar ile ileriye dönük yapılacak reformlara ilişkin bilgi verildiğini söyledi. 2004 KEP'inde yer alan ekonomi politikasının temel amaçlarının toplumun refah seviyesini yükseltmek, AB'ye üyelik sürecinde Kopenhag Ekonomi Kriterleri kapsamında ekonomiyi geliştirmek ve nihai olarak Maastrich Kriterleri'ni yakınsamak olduğunu belirten Şener, bu amaçların gerçekleştirilmesi için uygulanacak ekonomi politikalarının hedeflerini de açıkladı, Sürdürülebilir yüksek büyüme performansına ulaşmanın hedeflendiğini kaydeden Şener, 2005-2007 döneminde yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 5 olarak tahmin edildiğini bildirdi.

Türkiye'de kişi başına milli geliri AB ortalamasına yaklaştırmak hedefi çerçevesinde halen AB ortalamasının yüzde 33'ü seviyesinde olan kişi başına milli gelirin, dönem sonunda AB ortalamasının yüzde 37'sine ulaşmasının beklendiğini belirten Şener, aynı dönemde ekonomide 1 milyon 657 bin yeni istihdam yaratılacağının öngörüldüğünü bildirdi. Şener, enflasyon oranının tek haneli seviyelere kalıcı bir şekilde düşürülmesinin amaçlandığını da belirterek, enflasyonun 2007 yılı sonunda yüzde 4'e düşürüleceğini vurguladı. Genel devlet borçlanma gereğinin Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranının 2007 yılı itibariyle yüzde 0,5'e gerilemesinin beklendiğini anlatan Şener, kamu brüt borç stokunun Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya oranının 10 puan gerileyerek 2007 yılında yüzde 68,3'e ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti. Toplam mal ihracatının hızlı bir artış ile dönem sonunda 94 milyar dolara ulaşacağının tahmin edildiğini belirten Şener, turizm gelirlerinin de 2007 yılında 21 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini dile getirdi. Şener, bu dönemde bölgeler arası gelişmişlik farklarının da AB seviyelerine indirileceğini bildirdi.

En Çok Aranan Haberler