ANKARA (ANKA)- Yeminli Mali Müşavir Bülent Soylan, "Kayıtdışı" adlı kitabıyla "Kayıt dışı işlemleri kimler alıyor, kimler satıyor ve kazanıyor" sorularına yanıt arıyor.
Soylan, bu ay piyasaya sürülen kitabında, resmi açıklamalara göre ekonominin yarısının kayıt dışı döndüğünü vurgulayarak, "Bu müthiş bir oran. 2008 yılında 520 milyar dolar olan gayri safi milli hasılanın yarısının yani 260 milyar dolarlık işlemin 'açıktan' yapıldığı anlamına geliyor" dedi.
Çağdaş dünyanın kayıt dışılığı kabullenemediğini vurgulayan Soylan, Türk ekonomisinin kayıt altına alınmasının çağdaş, şeffaf, inanılır ve güvenilir ülke haline gelmesinin temel şartı olduğunu belirtti. Soylan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak bunu başarmak, vergi politikasındaki bazı ince ayarlardan çok ekonomide alınacak doğru kararlarla mümkün olacaktır. Bu ekonomik kararların alınacağı alanlar şüphesiz öncelikle istihdam, üretim, vergi yükü dağılımı gibi konulardır. Bunlarda doğru kararlar vermeden, bu konularda bir sosyal mutabakata varmadan sadece fazla vergi toplayabilmek için yapılacak ince ayarlar belki de bir süre için yararlı gibi görülebilir ama ülkenin kayıt dışı görünümünü değiştiremez. Kayıt dışılığı değişmeyen bir ekonominin genel görünümünü ise hiçbir zaman çağdaş bir ülke görüntüsü vermez."
-"DEVLET YÜKÜ VERGİLERLE KİMİN SIRTINDAN ALIP, KİMİN SIRTINA KOYUYOR?"
Soylan, geçen ay piyasaya çıkan "Vergiyi Anlamak" adlı kitabında da "Devletin yükü vergilerle kimin sırtından alınıp, kimin sırtına konuluyor", "Vergi artınca ve azalınca etkileri neler oluyor" sorularına cevap aradı.
Vergiyi anlamının hayli zor olduğunu vurgulayan Soylan, konunun toplumda netlik kazanabilmesi için kitabında açık bir anlatıma yer verdi. Soylan, durumu "Uygulamacıların bile neyin nerede yazılı olduğunu, yasa koyucuların ne demek istediğini kolayca anlayamadığı metinlere bakıp da bu konularda iyi kötü bir fikir sahibi olmak kolay değil" şeklinde açıkladı. Soylan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Binlerce sayfayı bulan sıkıcı düzenlemeleri herkesin okuyup anlaması beklenemeyeceğine göre, kendi geçim telaşıyla yaşayan yurttaşların vergi konusunu detaylara inerek çözmesini beklemek gerçekçi olmaz. Dolayısıyla arttırılan yada azaltılan verginin, devletin yükünü kimin sırtından indirip kimin sırtına bindirdiğine dikkat etmek, irdelemek akılcı bir davranış olacaktır."
-BÜLENT SOYLAN KİMDİR?
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nden 1971 yılında mezun olan Soylan, 1976-1982 yılları arasında Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı olarak çalıştı. Soylan, özel sektörde yöneticilik ve mali danışmanlık yaptı. Gazete ve dergilerde çok sayıda makalesi yayımlanan Soylan, halen yeminli mali müşavir olarak çalışıyor.