Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler anlatıyor;
Turkcell denilince akla hemen Kardelenler geliyor.
Ekonomik zorluklar nedeniyle eğitimine devam edemeyen binlerce kız çocuğuna destek verdiniz.
Şimdi de dar gelirli kadınları hedefleyen bir projenin lansmanını yaptınız.
Bu projeyle hedeflediklerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
Sosyal sorumluluk projelerimize baktığınızda ortak bir çıkış noktası göreceksiniz. Eğitimde, sporda, istihdamda kişilere fırsat eşitliği vererek onlardaki potansiyeli ortaya çıkarma hedefimiz var. Kadınlarımıza fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini hepimiz biliyoruz. Şöyle bir gerçek var: Türkiye'de kadınlarımızın iş gücüne katılım oranı sadece % 28.
Bu tablo, ekonomiye dahil olamamış, hiç şans tanınmamış gizli bir potansiyele işaret ediyor. Biz dedik ki; küçücük desteklerle kadınların hayallerinin gerçek olması, hayatların değişmesi mümkün. Bunun için ne yapabiliriz, Turkcell'in imkanlarını teknolojisini nasıl kullanırız diye düşündük ve TİSVA (Türkiye İsrafı Önleme Vakfı) ile işbirliğine giderek "Ekonomiye Kadın Gücü"nün temellerini attık.
Türkiye'de ilk defa sosyal borçlanma modelini hayata geçirdiğimiz Ekonomiye Kadın Gücü ile dar gelirli kadınlarımızın önündeki maddi engelleri kaldırmayı, kadınlarımızın emeğini değere dönüştürmeyi ve ekonomiye daha fazla katılmalarını sağlamayı hedefliyoruz. İnaniyoruz ki kadınlarımız ekonomide daha fazla söz ve güç sahibi oldukça kazanan Türkiye olacak.
Nasıl bir sistem var projenizde? İhtiyaç sahipleriyle yardım etmek isteyenler nasıl buluşacaklar?
Projemizin bir parçası olmak istiyorsanız ilk olarak sizi www.ekonomiyekadingucu.com sitemizi ziyaret etmeye davet ediyorum. Sayfaya girdiğinizde girişimci kadınlarımızla zaten hemen karşılaşıyorsunuz. Onların girişimcilik öykülerini, geçmişlerini okuyarak hemen onlarla tanışıyorsunuz zaten. Sitemizde kadınların hikayelerinin yanı sıra ihtiyaç duydukları borç miktarı da belirtiliyor. Katkıda bulunmak da çok kolay. Önünüze iki seçenek beliriyor. Dilerseniz dilediğiniz miktarda parayı, seçtiğiniz kadına, bir sene sonra size geri ödenecek şekilde borç veriyorsunuz. Ya da bağış yapmak isterseniz, oluşturulan ortak havuza para koyuyorsunuz ve TİSVA ihtiyacı olan kadınlara tahsis ediyor. Kadınlara destek vermek için SMS kredi kartına kadar, farklı ödeme alternatifleri tercih edilebiliyor.
Dileyenler SMS ile de kolaylıkla cepten bağış yapabiliyor. 5 TL bağış yapmak için FON yazıp 5886'ya SMS göndermek yeterli. Proje havuzuna 5 TL bağış yapılabiliyor. (Tüm operatörlerden gönderilebiliyor. 5886'ya gönderilen her SMS ve bilgilendirme mesajı ücretsiz)
Bu olanaktan kaç kadın faydalanabilecek?
Projemizle, ilk etapta 55 bin kadın girişimci Turkcell'in teknoloji ve iletişim gücüyle buluşacak. 4 yılda 100 bin kadına ulaşmayı amaçlıyoruz. Binlerce dar gelirli kadın işini kurabilmek, işini kurmuş olanlar da işlerini büyütebilmek için destek bekliyor. Bu noktada herkesi bu seferberliğin bir parçası olmaya davet ediyoruz. İnanıyoruz ki küçücük desteklerle kadınların hayallerinin gerçek olması, hayatların değişmesi mümkün. Kadınlarımıza karınca kararınca da olsa destek verin, kadınlarımız işini kursun, kalkınsın, aile kazansın, ekonomimiz kazansın, Türkiye kazansın. Gelin, Türkiye'nin geleceğine hep beraber yatırım yapalım.
TİSVA Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül
"Türkiye'de her 5 kadından 1'i dar gelirli (yaklaşık 7 milyon). Bugüne kadar TİSVA olarak Nobel Ödüllü Muhammed Yunus'un öncülüğünü yaptığı Grameen Trust ile birlikte binlerce kadının hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olduk.
"Ekonomiye Kadın Gücü" bizim için hayati önem taşıyan bireysel desteklerin artmasında ve binlerce kadınımızın daha hayallerine kavuşmasında kilit rol oynayacak. Biz girişimci kadınlarımız için bağış istemiyoruz. İstiyoruz ki Turkcell'in teknolojisiyle güçlendirilen sosyal borçlanma modeli toplumsal bir dayanışmaya dönüşsün, kadınlarımız arkasında milyonların desteğini hissetsin, geleceğe umutla baksın.
Rakamlarla Türkiye'de Kadın İstihdamı
• Türkiye'de 37 milyonluk kadın nüfusu var, sadece 7 milyonu çalışıyor.
• Her 5 kadından biri yoksulluk sınırında. Okur yazar olmayan veya okul bitirmeyen kadınlarda bu oran % 30'lara çıkıyor.
• En gelişmiş 20 ülkede kadınların işgücüne katılım oranı ortalama % 51 iken, Türkiye'de bu oran % 28. (Erkeklerde % 71)
• Kadınların ekonomik üretime katılımı, 2023'te Türkiye'nin 10. ekonomi hedefi için gerekli
Kaynak: TÜİK, 2010 Türkiye Yoksulluk Çalışması ve 2011 Türkiye İşgücü İstatistikleri