Bir bilgisayardaki ekran kartının işlemcisi ve ekran kartındaki bellek bir veri yolu aracılığı ile birbirlerine bağlanır. Ekran kartına ait bit değeri, RAM ve GPU (Grafik İşleme Ünitesi) arasında taşınabilecek veri miktarını ifade eder.
Kartın genel bellek aktarım bileşeni budur. Tüm bu işlemler sonucunda ve sayesinde daha çok veri aktarımı yapılarak, görüntü ekrana daha hızlı çizilir. Ayrıca yüksek çözünürlüklere ulaşmak da mümkün olur.
En kısa tanımı ile ekran kartlarının işlemcileridir. Her bit bir veri yolu olarak düşünülebilir. Kullanılan ekran kartının performansını bit değerleri etkiler. Ekran kartları özellikleri arasında 128 bit, 256 bit, 64 bit gibi değerler bulunur. Ekran kartları çalışırken GPU ve bellek arasında sürekli olarak bir veri transferi yapar.
Bit değeri de bu veri transferinin yapıldığı yolun genişliğini temsil etmek görevini üstlenmiştir. Bit değeri ne kadar yüksek olursa veri yolu genişliği de aynı derecede yüksek olacaktır. Böylece daha çok veri transferi yapabilir. Ekran kartı da bu duruma bağlı olarak daha yüksek bir performansla çalışacaktır.
Ekran kartının işlemcisi olan bit, bellekler arası iletişim veri yolunu temsil eden bir birimdir. Bellek ile iletişim bit aracılığı ile bir veri yolu üzerinden sağlanır. Bir ekran kartı 128 bit 256 bit ya da 64 bit değerlerinde olabilir. Bit değeri arttıkça bilgisayarın performansı da artacaktır.
Bilgisayar için ekran kartının bit değeri son derece önemlidir. En küçük veri işlemcisidir. Bilgisayarın içindeki verilerin saklanması ve işlenmesi için ihtiyaç duyulur. Bir bilgisayarı oluşturan en küçük veri birimi bittir. Bilgisayarın performansını yükseltme konusunda bit değeri son derece önem taşır. Çözünürlük değerinin yüksek olması bekleniyorsa 128 ya da 256 bit değeri olan ekran kartları tercih edilmelidir.
Bir ekran kartının bit değeri ölçülmek istendiğinde bu konu ile ilgili uygulamalardan yararlanmak mümkündür. Bu tür programlar bilgisayara indirilerek bit seviyesi öğrenilir.