Masa üstü ya da diz üstü bilgisayarlarda veya mobil cihazlarda anlık ekran görüntüsü alabilmek için çeşitli yöntemler bulunur. Hareketli ya da hareketsiz olarak ekran kaydı alınabilir ancak farklı cihazlarda ya da farklı işletim sistemlerinde bu işlem farklı yöntemler kullanılarak yapılır. Android ya da IOS telefonlarda, farklı markalara göre ekran kaydı alma özellikleri kullanılabilir.
Ekran kaydedici özelliği, tüm cihazlarda genel olarak herhangi bir program ya da uygulama indirmeden yapılabilen bir özelliktir. Hareketli ya da hareketsiz olarak anlık ekran görüntüsü almaya yardımcı olur. Genelde tüm cihazlarda yerleşik olarak bulunan ekran kaydı alma araçları vardır. Cihazda var olan ve herhangi bir ek program ya da uygulama gereksinimi duymadan ekran kaydedici kullanabilmek için farklı cihazlara göre farklı adımlar takip edilmelidir. Ekran kaydı alınacak olan cihazın hangi işletim sistemini kullandığı da önemli bir ayrıntıdır.
Örnek olarak Windows 10 ya da Windows 11 işletim sistemi olan bir diz üstü ya da masa üstü bilgisayar için ekran videosu alabilmek amacı ile şu adımlar takip edilmelidir:
Program ve uygulama kullanmadan ekran kaydını video olarak alma yöntemi dışında cihaza bu konu için üretilmiş bir program ya da uygulama indirerek ekran video kaydı alabilmek de mümkün olur.
MAC bir bilgisayarda video kaydetme programı kullanmadan ekran görüntüsü alabilmek için de bazı adımlar uygulanmalıdır. Bunun için öncelikle klavye kısa yol tuşlarını kullanmak gerekir. Ekrandaki hareketleri kaydetmek için video çekme programı kullanmadan uygulanacak adımlar şunlardır:
Ekran kaydı alabilmek için en sık kullanılan video kayıt programları ise şunlardır: