ANKARA (ANKA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, elektrikte arz açığı riskinin acil hale geldiği uyarısında bulundu.
Ekren, "Serbest piyasa hedefi doğrultusunda bir taraftan yasa gereği kamu yeni yatırım yapmazken diğer taraftan oluşan yatırım açığını özel sektörün yeteri ölçüde dolduramaması, ülkemizi 2009 yılından itibaren giderek artan ölçüde bir elektrik arz açığı riskiyle karşı karşıya getirmiştir. Bu itibarla, 2009 ve sonrasındaki elektrik arz açığını önlemek için acil tedbirler almamız gerekmektedir" dedi.
Ekren, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı bütçe sunuşunda, ekonomik göstergelerde 2002 yılından bu yana yaşanan gelişmeleri anlatırken, küresel ekonomide Türkiye'nin çok daha fazla şey yapacağını gösteren bir tabloya ulaşıldığını belirtti. Beşeri sermaye ile finansal sermayenin en optimal bileşimini bulmak gerektiğini kaydeden Ekren, "Gerekli finansal sermayeyi bulamazsak işsizlik sorunu kaçınılmaz olur" dedi.
Ekren'in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na dağıtılan ancak okumadığı bütçe sunuş metninde de özetle şu değerlendirmeler yer aldı:
-Ülkemizin dünyada ortaya çıkan enflasyonist baskılardan en az düzeyde etkilenmesi önümüzdeki dönemde de sıkı para ve maliye politikalarına tavizsiz bir şekilde devam edilmesini, yapısal reformların kararlılıkla sonuçlandırılmasını ve uluslararası piyasalarda sağlanan güvenin sürdürülmesini gerekli kılmaktadır.
-Programda 2007 yılı cari açık hedefi 30,4 milyar dolar alınmıştı. Yıl sonunda cari açığın 36,4 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bu farkın, 4,7 milyar dolarının dış ticaret açığındaki artıştan, 1,2 milyar dolarının ise turizm gelirlerindeki azalmadan kaynaklanması beklenmektedir.
-FDF YÜZDE 4,1-
-2007 yılında yüzde 6,5'lik IMF tanımlı kamu kesimi faiz dışı fazlası programlanmışken yıl sonu gerçekleşmesinin yüzde 4,1 olması beklenmektedir. Faiz dışı fazladaki sapma büyük ölçüde merkezi yönetim vergi gelirleri, enerji KİT'lerinin satış hasılatı ve mahalli idarelerin harcamalarından kaynaklanmaktadır.
-Kayıtdışılığın boyutu istenilen düzeyde azaltılamamıştır. 2008 yılında kayıtdışı ekonomi ile mücadale stratejisi oluşturulacaktır. Kaçak işçi çalıştıran işletmeler kamu ihalelerinden men edilecektir.
-Ekonomideki güçlü büyüme ve bunun topluma yansıması sonucunda son beş yılda birincil enerji talebi yıllık ortalama yüzde 6,3, elektrik enerjisi talebi ise yüzde 7,3 oranında artış göstermiştir. Ekonomik büyümenin sekteye uğramaması için giderek artan enerji talebinin liberalleşen piyasada özel sektör yatırımlarıyla karşılanması gerekmektedir. Ancak serbest piyasa hedefi doğrultusunda bir taraftan yasa gereği kamu yeni yatırım yapmazken diğer taraftan oluşan yatırım açığını özel sektörün yeteri ölçüde dolduramaması, ülkemizi 2009 yılından itibaren giderek artan ölçüde bir elektrik arz açığı riskiyle karşı karşıya getirmiştir. Bu itibarla, 2009 ve sonrasındaki elektrik arz açığını önlemek için acil tedbirler almamazı gerekmektedir.
-Genel enerjide yüzde 72 seviyesinde olan ithalat oranı, elektrik üretiminde yüzde 58 seviyesini aşmıştır.