KADIN

El ağrılarına (Karpal Tünel Sendromu) dikkat

El ağrılarına (Karpal Tünel Sendromu) dikkat

El ağrılarına (Karpal Tünel Sendromu) dikkat

Orta yasta ve özellikle orta yas kadınlarda sıkça görülen bu hastalık gebelik gibi fizyolojik bir sürecin yanı sıra seker hastalığında romatizma hastalıkları ve benzeri hastalıklarda da görülebilir.

Çok kisa ve basit bir sekilde özetlersem bu hastalık elin hareket ve duyusunu veren median adlı sinirin el bilegindeki kas ve kemikten olusan tünel seklindeki oluktan geçerken sıkışmasi sonucu oluşur. Genelde oluş mekanizmasi tam açıklık kazanmamıştır.

Vücudun su tuttugu durumlarda el bileginin fazla kullanılıp travmaya maruz bırakılması sonucunda ve en çok kullanılan elde ve de yapısal olarak el bileginde sinirin geçtigi yapıların dar olması ile bu hastalığın ortaya çıkısı kolaylaşır.

Sabah ellerde uyusma genelde ilk belirtidir. Bu uyusma günün ilerleyen saatlerinde kayıp oldugundan kişi doktora basvurmaz. Buna ellerde sislik hissi eşlik edebilir. Daha sonralari kisi uykudan uyandığında uyuşmalar vardır. Sonraki dönemde agrı uyuşmaya eklenerek kisiyi uykusundan uyandırır. Hasta bu agrılı durumdan kurtulmak için elini sallar ya da oguşturarak rahatlatır.

Ağrı el ve bilekten baslar ve zamanla ön kol ve omuza yayılır. Hastalar yazın rahatlar ,kışın yakınmaları artar. Bu dönem yıllar sürebilir. Hasta bu durumları önemsemediği için ,ağrı ve uyuşmalar iyice artınca ve kaslarda incelme baslayınca doktora başvurur. Hasta bu durumu “ igne tutamıyorum” ,”salata yaparken kolum ve elim çok agrıyor”, “bıçagı tutmakta zorluk çekiyorum” ..vs gibi yakinmalarla anlatır.

Hasta hekime basvurdugunda hastalığın dogru tanısının konması ve boyun fıtığı ile ayrımın yapılması lazımdır. Bazen boyun fıtığı ve bilek tüneli hastalığı aynı anda olabilir. Hastayi dikkatli dinleme,iyi bir muayene ve EMG denen inceleme tanıda büyük önem tasir ve tanıyı dogru koydurur. EMG incelemesi ayni zamanda klinik seyrin izlenmesine yani hastalığı iyiye gidip gitmediğinin anlasılmasına yardımcı olur.

Tedavi erken evrelerde gece atelleri ve ilaç kullanımı, bilege yapılan ilaç enjeksiyonlarca ve sikayete yöneliktir. Bu tedaviye ragmen iyilesme olmuyorsa ve asırı agrı ve kas zayıflamasi varsa cerrahi önerilir. Ne kadar erken tedavi olunursa sonuç o kadar basarılı olur.

**Doç. Dr. Serdar Dağ

**

Nörolog

serdar.dag65@mynet.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler