YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

El birliği ile Türkiye kendi uçağını üretecek sanayiyi kurabilir

Anadolu Aslanları İş Adamları Konfederasyonu (ASKON) Samsun Şubesi Başkanı İrfan Şenocak’ın konuğu olan Türkiye’nin ilk...

El birliği ile Türkiye kendi uçağını üretecek sanayiyi kurabilir

Anadolu Aslanları İş Adamları Konfederasyonu (ASKON) Samsun Şubesi Başkanı İrfan Şenocak’ın konuğu olan Türkiye’nin ilk el yapımı uçağını yapan Uçak Mühendisi Yusuf Kahvecioğlu, Türkiye’nin kendi uçağını üretmeye korktuğunu söyledi. Uçak sanayinin kurulmasına ilişkin bir an önce adım atılması gerektiğini belirten Kahvecioğlu, tüm sektörlerin destek vermesi halinde bunun başarılabileceğini kaydetti.

ASKON Samsun Şubesi’nde dernek üyeleriyle bir araya gelen Uçak Mühendisi Yusuf Kahvecioğlu, uçak sanayi hakkında bilgi verdi. Kurulacak bir uçak sanayinin maliyetlerinin ve diğer yönlerinin çok iyi düşünülerek adım atılması gerektiğini ifade eden Kahvecioğlu, Türkiye'nin havacılık alanında Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Brezilya, İran gibi ülkelerden bile geri olduğunu kaydetti. Havacılık sanayiini Anzer balına benzeten Kahvecioğlu, “Balın en pahalısı Anzer balı ise, üretim şartları ve kalite standartlarının en yükseği ise uçak sanayisidir. Türkiye için çok pahalı ve hala hazır olduğumuz bir sektör değildir. Çünkü ülkemizde enerji ve maliyetler ucuz değil. Hep beraber heves ve kararlılıkla bu işe girilirse bir şeyler yapılabilir. Ama işi yapacak yetişmiş teknik personelin azlığı da ayrıca önemli bir sorundur." dedi.

Tüm olumsuzluklara rağmen uçak sanayinin bir an önce kurulması için özel sektörün önünün açılmasının önemini vurgulayan mühendis Yusuf Kahvecioğlu, "Türkiye'de yasalar, uçağı çok zenginlerin işi olarak görüyor ve buna göre düzenleniyor. 8 milyonluk İsveç'te bile 15 bin uçak var. Bizde 200 tane bile yok. Çok geriyiz çünkü engeller var. Ben uçak imal ederken bunu birebir defalarca çok acı olarak yaşadım." diye konuştu.

Büyük devletlerin uçaklarını eski komünist blok ülkelerinde yaptırdığının altını çizen Kahvecioğlu, "Amerika, Fransa ve birçok devlet uçağını Çek Cumhuriyeti'ne, Polonya'ya, Ukrayna'ya uçak yaptırıyor. Çünkü orada çok sayıda eğitimli, tecrübeli, yetişmiş iş gücü var. Aynı zamanda maliyetler ve çalışanların maaşları çok düşük. Türkiye'de böyle değil. Alınan vergiler çok yüksek. Böyle bir iş için çok düşünüp, çok emek vermek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

19 Mayıs Üniversitesi'nin Ondokuzmayıs ilçesine kurmuş olduğu Uçak Mühendisliği Fakültesi'nin eğitim verecek öğretim üyesi sıkıntısından dolayı öğrenci kabul edemeyerek eğitim veremediğine de değinen Kahvecioğlu, Ondokuzmayıs ilçesinde uçak sanayisi için eski Yaprak Tütün Depolarının hangar, Samsun Sportif Kulübü’nün antrenman yaptığı pistin de havaalanı olarak kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler